İnşaatın patronları 2016'da 692 bin yeni konut için belediyelere başvurdu!
Acısıyla tatlısıyla bir yılı geride bırakmaya hazırlandığımız bu günlerde, konut üreticilerini tatlı bir telaş sardı. 2015'i, 1 milyon 289 bin 320 konut satışı ile rekorda kapatan, 2016'ya yeni rekor umuduyla başlayan sektör, zaman zaman seçimler ve hain darbe girişimiyle moral bozukluğu yaşasa da umudunu hiç kaybetmedi. Hem yatırım hem de satış kampanyaları ile sektörü canlı tutmayı başaran sektör temsilcileri 2017 yılına da aynı umut ve yatırım iştahı ile giriyor. Bu iştah rakamlara da yansımış durumda. İnşaatın patronları bu yılın 9 ayında Türkiye genelinde 692 bin yeni konut için belediyelere başvurdu. Daire sayısına göre ise, toplam 692 bin 136 dairenin 637 bin 936'sı özel sektör, 43 bin 869'u devlet sektörü ve 10 bin 331'i yapı kooperatifleri tarafından alındı. Daire sayılarına göre, İstanbul ili 153 bin 8 adet ile en yüksek paya sahip oldu. İstanbul'u 47 bin 51 adet ile Ankara ve 36 bin 918 adet ile İzmir illeri izledi. Daire sayısı en az olan iller sırası ile Hakkari, Şırnak ve Muş oldu.

Yeni rekor kesinleşti
Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, 2016 yılı için belirlemiş oldukları 7,6 milyar TL değerinde 11 bin bağımsız bölüm satışı hedefine ulaşacaklarını söyledi. Kurum, 2017 yılında da İstanbul ve Anadolu'nun çeşitli illerinde projeler geliştirmek ve yeni arsa alımları ile yeni ihaleler planladıklarını aktardı. Devletin faiz konusundaki tutumu sayesinde oranların son 10 yılın en düşük seviyelerine doğru gelmeye başladığına dikkat çeken Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, kasım ayı konut satışlarıyla birlikte 11 ayda Türkiye genelinde konut satışlarının 1 milyon 198 bin 700'e ulaştığını, yılı yeni bir rekorla kapatacağımızın artık nerdeyse kesinleştiğini söyledi. Kuzu, “Gayrimenkul sektörü, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen 2016 yılını beklenen düzeydi geçirdi. Türkiye yabancı yatırımcılar için ilgi gören marka bir ülke. Bunun için yabancı vatandaşların konut alımı sonrası burada oturma ve vatandaşlık hakkı elde etmesine yönelik çalışmaların hızlanması gerekir” dedi.

Hedefte tüm dünya var
Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, 2017'de Güneşli ve Kandilli'de gerçekleşecek 2 yeni proje için yaklaşık 1,4 milyar liralık yatırım yapacaklarını açıkladı. Bodrum, İzmir, Ankara, Bursa gibi illerde planlanan projeleri olduğunu belirten Timur, “ABD'de yeni projelerin yanı sıra Londra Berlin, Paris gibi metropollerde projeler planlıyoruz. Türkiye genelinde alınan ruhsatların en az yarısının da gelecek yıl inşa edileceğini öngörüyorum" şeklinde konuştu.

6 yeni projeye hazırlanıyor
Ortadoğu Grup İcra Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Gür, 2017'de 1 milyar lira büyüklüğe ulaşan 6 projeye imza atacaklarını söyledi. Gür, “Önümüzdeki yıl içerisinde Sancaktepe, Zekeriyaköy, Eyüp, Kağıthane, Taşdelen ve Kandilli bölgelerinde yeni projelere başlayacağız” bilgisini verdi.

İstihdama olumlu katkı
Metal Yapı Konut, 2017 yılı hedeflerini büyüttü. Yeni yıla 2 milyar TL'lik satış ve yüzde 40 büyüme hedefiyle giren şirket, ertelenen alımların 2017'de gerçekleşmesiyle gayrimenkul sektöründe daha yüksek satış rakamları bekliyor. Şirket 2017'de yaklaşık 500 milyon liralık yatırım yapacak. Genel Müdür Akın Karali, hayata geçecek yeni projelerle birlikte 2 bin 500 kişiye daha istihdam sağlayacaklarını söyledi. Son açıklanan konut verilerinin de sektöre ivme katacağını belirten Karali, "Rakamlar yeni
bir rekoru müjdeledi. Sektör olarak 2017 yılına umutları artırarak gireceğiz.İnşaat ekonıminin lokomotifi olmaya devam edecek.

Bin 350 aileyi ev sahibi yaptı
Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, 2016 yılında bin 350 aileyi ev sahibi yaptıklarını 2017 yılında da 2 yeni proje ile sayıyı artıracaklarını söyledi. Özyurt, tüm siyasi ve güncel problemlere rağmen sektörün istikrarını koruduğuna dikkat çekerek, “Zamanında alınan tedbirlerle hızla normalleşme sürecine giren ekonomi, halkımızda güven duygusu yarattı. Konut satışları da sektöre moral oldu. Yeni bir rekora artık kesin gözüyle bakıyoruz” diye konuştu.

Orta gelire yöneldi
Bodrum'un 11 beldesinde yatırımları bulunduğunu belirten Çağdaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi Dağlarca Çağlar, 2017'de ağırlıklı gayrimenkul sektörüne olmak üzere yaklaşık 100 milyon avroluk bir yatırım yapacaklarını kaydetti. Çağlar, “Biz Bodrum'da gayrimenkul sektöründe artık 1 milyon liranın altında da konut satıyor olacağız. Bu yatırımlarımıza Bodrum Göktepe'de başladık, devamı gelecek. Orta gelir grubunda olan konut alıcısından yoğun talep alıyoruz. Hedefimiz gelen taleplere uygun konutlar üretmek” ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181