İran inşaatta Türkiye'ye rakip olabilir!
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), KPMG Türkiye'ye, Türk şirketlerinin yakın takibe aldığı İran pazarıyla ilgili "Ambargo Sonrası İran Ekonomik ve Ticari Etki Analizi" başlıklı bir rapor hazırlattı. DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Yaptırımlar sonrası İran'a ihracatımız çift haneli artış gösterecek ve kısa bir sürede 30 milyar dolar ticaret hedefine daha fazla yaklaşacağız" dedi.

Vardan, İran'ın küresel ekonomiye, özellikle Batı pazarlarına entegrasyonunun Türkiye üzerinden olacağını vurguladı. Türk şirketlerinin ticaret, yatırımlar ve hizmetler kanalıyla İran'ın sunduğu iş potansiyelini kârlı yatırımlara dönüştürebileceğini belirten Vardan, İran'a yönelik ambargoların kalkmasının fırsatlarla birlikte riskleri de beraberinde getirdiğini belirterek, "250 milyar dolarlık yatırım ihtiyacı bir fırsat, artan rekabet ise şirketlerimiz için bir risk. Özellikle enerji yoğun sektörlerde İran'ın rekabet gücü artacak, İran bizim rakibimiz olabilecek" dedi.

ÖNEMLİ RAKİP OLACAK
Irak, Afganistan ve Tacikistan'daki çimento, demir-çelik ve seramik sektörlerinde İran'ın Türkiye'nin önemli bir rakibi olabileceğini ifade eden Vardan, "Fırsatları değerlendirirken, riskleri de yönetebilmemiz gerekiyor" dedi. Vardan, İran'da enerji ağırlıklı sektörlerde Türk şirketlerinin rekabet şansının çok zayıf olduğunu kaydetti. Bugün İran'da birçok yerde arsaların metrekaresinin 15 bin doları geçtiği bilgisini veren Vardan, burada inşaat alanında ciddi bir potansiyel göründüğünü, sadece yapılacak binlerce konuttan bahsedildiğini dile getirdi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise "2015'e kadar İran'a ihracatımız yüzde 63 düştü. İhracat kaybımız 5.72 milyar dolar oldu. Ambargoların kalkmasıyla, İran'a ihracatımızı ilk dört ayda yüzde 25 oranında artırdık. Özellikle ortak yatırım yapma konusunda da büyük bir potansiyel olduğunu düşünüyoruz" dedi. 

Sabah

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181