İstanbul'da "akıllı ev" artık zorunlu!
İstanbul Başakşehir'de yapılan evlerin altyapısı, belediyenin başlattığı ve yeni binalarda zorunlu hale getirdiği "Akıllı Ev Projesi" doğrultusunda inşa ediliyor. Başakşehir Belediyesi tarafından alınan kararla uzun yıllardır çarpık kentleşme nedeniyle önemli sorunların yaşandığı İstanbul'un "Akıllı kent" olması için önemli bir adım atıldı. Belediyenin başlattığı "Akıllı Ev Projesi" kapsamında, ilçedeki binaların altyapısının, "Akıllı kent" hedefine uygun yapılması zorunlu hale getirildi. Bu doğrultuda inşa edilmeyen binalara ruhsat verilmiyor. Projenin, ilçede uygulanmasının ardından İstanbul geneline yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Başakşehir Belediyesi Bilgi İşlem Müdürü Bekir Selçuk Temel, belediye olarak yaşanabilir bir kent oluşturmak için önemli projeleri hayata geçirdiklerini söyledi. Son yıllarda kentlerin "akıllı" hale getirilmesi için çalışmalar yapıldığını ve kendilerinin de bu konuda önemli projeleri bulunduğunu belirten Temel, bu hedefin gerçekleştirilebilmesi için "akıllı altyapılar" gerektiğini ifade etti. Temel, belediye olarak "Akıllı Ev Projesi"ni uygulamaya başladıklarını belirterek, şunları anlattı: "Projeye göre, evin altyapısı tamamen akıllı hale getiriliyor. Sonra da evlerin içi bu modele göre dizayn ediliyor. Yani elinizde bilgisayar, telefon ya da tabletle evinizin içindeki birçok şeyi uzaktan kontrol edebiliyorsunuz. Mesela evinize gelmeden önce sıcak suyun, kombinin, elektriklerin, perdelerin açılıp kapanması, eğer evde bir su basma ihtimali varsa, bunun kapatılması gibi birçok şeyi dışarıdan yapabiliyorsunuz."

"Ruhsat için akıllı ev"
Temel, bundan sonra yapılacak binalara ruhsat vermek için altyapının "akıllı ev" hedefine uygun inşa edilmesini şart koştuklarını dile getirdi. Altyapı bu doğrultuda hazırlandıktan sonra vatandaşların evini "akıllı ev" modeline geçirmek isterse ona uygun yapının hazır olacağını aktaran Temel, "Şu anda tüm binalar bu sisteme göre yapılıyor. Başakşehir Living Lab'da bir örnek ev kurduk. Vatandaşlar gelip bunu görebiliyorlar" diye konuştu. Temel, proje kapsamında tüm GSM operatörleriyle işbirliği yapıp, ilçedeki tüm fiber altyapıyı elden geçirdiklerini ve şu anda bu sisteme son derece uygun bir internet altyapısını oluşturduklarını da vurguladı. Projeyi daha verimli hale getirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Temel, "Mesela, 'Buzdolabının içini dışarıdan nasıl görürüz, içindeki bir ürün bitince marketten nasıl sipariş veririz?' tarzındaki çalışmalar devam ediyor. Sadece ilçemizle de sınırlı kalmak istemiyoruz. Bu sistemi yapılacak ortak çalışmalarla tüm kente yaymayı hedefliyoruz" diye konuştu. 

Star

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181