İstanbul'da kentsel dönüşüm taşınma oranını %30 arttırdı!
Her geçen gün artan kentsel dönüşüm projeleri taşınma sürecini hızlandırdı. TSKB Gayrimenkul Değerleme'nin gayrimenkul bilgi şirketi Reidin desteği ile hazırladığı İstanbul Taşınma Hareketi Raporu' raporuna göre 2016'nın ilk çeyreğinde taşınma işlemleri 2015'in son çeyreğine göre yüzde 30 arttı. İstanbul Evden Eve Nakliyeciler Derneği'nin yılın ilk 3 ayında yaptığı 12 bin işlem üzerinden yapılan araştırmaya göre taşınma hareketliliğinde İstanbul'da ilk sırada yüzde 15 oranla Kadıköy yer alırken, taşınanların yüzde 40 taşınma nedeni olarak kentsel dönüşümü gösterdi. Fikirtepe ve Bağdat Caddesi'nde yaşanan yoğun dönüşüm ve yenileme süreci insanları ev taşımaya itti. Rapora göre taşınma işlemi içinden yüzde 15 pay alan Kadıköy'ü yüzde 11 ile Maltepe, yüzde 8 ile Ataşehir takip etti.

2. SIRADA MALTEPE VAR
REIDIN CEO'su Ahmet Kayhan ile TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya tarafından açıklanan rapor İstanbul'un 39 ilçesini kapsıyor. En çok hareketliliğin olduğu Kadıköy'de yapılan taşınma işlemlerinin yüzde 43'ü Kadıköy içine, yüzde 57'si Kadıköy dışına yapıldı. Kadıköy dışına çıkanlar ise ağırlıklı olarak Ataşehir ve Üsküdar'a yöneldi. Kadıköy'ün ardından en çok işlem Maltepe'de gerçekleşti. İstanbul'daki taşınma harelerinin yüzde 1 l'ine Maltepe sahip oldu. Maltepe'den taşınanların yüzde 59'u yine Maltepe'de bir mahalleye giderken, ilçeden çıkanların adresi Ataşehir ve Kadıköy oldu. Maltepe'den taşınanların yüzde 30'u buna sebep olarak kentsel dönüşümü gösterdi. Maltepe'nin ardından en çok taşınmanın yaşandığı ilçeler yüzde 8 ile Ataşehir, yüzde 5 ile Ümraniye ve yüzde 4 ile Kartal olarak sıralandı.

AĞIRLIK ANADOLU'DA
Taşınma hareketleri ağırlıklı olarak Anadolu yakasında görülürken, Avrupa yakasında ilk sıran Beşiktaş aldı. İstanbul'daki taşınmaların yüzde 4.31'i Beşiktaş'ta yapılırken, ilçeyi yüzde 3.33 ile Küçükçekmece ve Esenyurt, yüzde 2.94 ile Sarıyer ve yüzde 2.78 ile Arnavutköy takip etti. Dönüşümün yoğun olduğu bölgelerde taşınma hareketliliğinin olduğunu belirten Makbule Yönel Maya, "İstanbul içi taşınma hareketliliğini değerlendirdiğimizde 1+1'den 2+1'e taşınma oranı yüzde 40. Kullanıcılar şartlar mümkünse oturduğu evi büyütmek istiyor" diye konuştu. Ahmet Kayhan da dönüşüm etkisi ile Gaziosmanpaşa, Küçükçekmece ve Esenler'de hareket beklediklerini dile getirdi.



FİYATLARA DA YANSIDI
Taşınma hareketlerinin yoğun olduğu bölgelerde konut satış ve kira rakamları da arttı. Mart 2016'da geçen yıla göre Kadıköy'de ev fiyatları yüzde 36, Ümraniye'de yüzde 28, Kartal'da yüzde 31, Maltepe'de yüzde 26, Ataşehir'de ise yüzde 37 arttı. Kira değerleri ise bir yılda Kadıköy'de yüzde 35, Ümraniye'de yüzde 28, Kartal'da yüzde 37, Maltepe'de yüzde 30, Ataşehir'de yüzde 36 arttı.

Gülistan ALAGÖZ/Hürriyet Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181