İstanbul'da ofis kiraları ve doluluk oranları!
Ofis başarısı ile Beşiktaş, Şişli, Ümraniye, Bakırköy ve Kadıköy öne çıkarken, Ataşehir, Kozyatağı, İçerenköy ve Ümraniye bölgelerinin de ofis yatırımlarının yoğunlaşacağı bölgeler oldukları vurgulanıyor. Ofis kiralamaları bakımından MİA olarak adlandırılan Levent öne çıkarken, onu Maslak ve Beşiktaş-Şişli izliyor.

DOLULUK ORANLARI
Propin Property Investment Consultancy'nin İstanbul Ofis Pazarı Genel Bakış 2015 Dördüncü Çeyrek Raporu'na göre, Merkezi İş Ajanı'nda (MİA) A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı yüzde 25,6, B sınıfı ofis binalarının boşluk oranı yüzde 10 seviyesinde gerçekleşti. MİA'da A sınıfı ofis binalarında aylık metrekare kiralan 29,7 dolar, B sınıfı ofis binalarında ise 14,9 dolar oldu. MİA dışı Avrupa'da A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı yüzde 14,9, kira ortalaması ise metrekarede aylık 17,9 dolar oldu. MİA dışı Asya'da A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı yüzde 17,2 seviyesinde olurken, A sınıfı ofis binalarındaki aylık metrekare kira ortalaması 20,6 dolar olarak tespit edildi.



Propin raporuna göre, 2015 dördüncü çeyrek dönemde en yüksek kiranın talep edildiği bölgeler, MİA'da yer alan Levent ve Zincirlikuyu-Esentepe-Gayrettepe oldu. Son iki çeyrek dönemde bu bölgelerde talep edilen en yüksek metrekare kira bedeli aylık 45 dolar oldu. 2015 yılı boyunca MİA dışı Asya'da stok artışı gözlendi. Artan stokun, MİA dışı Asya'ya olan talep tarafından emilmesi sonucunda, boşluk oranı 2015 yılını dengeli geçirdi. MİA dışı Asya'da A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranında 2015 dört çeyrek boyunca belirgin bir değişiklik gözlenmedi.

KİRA ORTALAMALARI DÜŞTÜ
Propin raporunda, 2015 yılı başından itibaren bütün yıl boyunca Türk Lirası'nın özellikle dolar karşısında değer kaybetmeye başlamasıyla, mal sahipleri tarafından ofis kira rakamlarında düzenleme yapıldığı vurgulanıyor. Buna ek olarak, talep nedeniyle dolan yüksek kiralı yeni nesil ofis alanlarının pazardan çıkmasıyla, 2015 yılında İstanbul ofis pazarında kira ortalamalarının genel olarak düştüğü tespit edilmiş bulunuyor.



2015 yılında yapılan yatırımların teslim edilmesiyle stoku anmaya başlayan gelişmekte olan ofis bölgelerinin payının 2018 yılı sonunda yüzde 29'a yükselmesi öngörülüyor. Yapı ruhsatlannın alındığı ve inşaatın başladığı İstanbul Finans Merkezi'nin (İFM) 2018 yılında faaliyete geçmesi bekleniyor. Yaklaşık 560 bin metrekare kiralanabilir ofis alanına sahip olacak İFM'de projelerin tamamlanmasıyla ortaya çıkacak stokun büyüklüğü, Maslak bölgesi ofis stokuyla aynı olacak. Pazarda yeni ofis projeleri devreye alınırken, tüketicilerin taleplerine yönelik tüm hizmetler de veriliyor. 

Ekonomist Dergisi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181