İşte dünyanın ve Türkiye'nin en yüksek gökdelenleri!
Türkiye'deki en yüksek binalar İstanbul, Ankara ve İzmir'de bulunurken, dünyadaki en yüksek binanın ise Dubai'deki Burj Khalifa olduğu belirtiliyor.

Türkiye'nin ve dünyanın en yüksek gökdelenleri
Gökdelenler hem görüntüsü açısından hem de yaşam açısından büyükşehirlerde her zaman ilgi çeken binalar olma özelliğini koruyor.

Yapımına ilk 19. Yüzyılın sonlarında Amerika'da başlanılan gökdelenlerin Türkiye ile tanışması İstanbul ve Ankara'daki otellerin yapımıyla oluyor. Ticari Hayat gazetesi olarak yapmış olduğumuz araştırmaya göre; Türkiye'deki en yüksek binalar İstanbul, Ankara ve İzmir'de bulunurken, dünyadaki en yüksek binanın ise Dubai'deki Burj Khalifa olduğu belirtiliyor.

İstanbul'da 2000li yıllarından başından itibaren hızlanan inşaat çalışmalarıyla birlikte şehirde bir bir yükselen gökdelenler gün geçtikçe İstanbul ile özdeşleşerek, 'İstanbul'da gökdelenler çoktur' görüşünün yaygın olmasına neden oluyor.

Önceki yıllarda İstanbul'un Avrupa Yakası'ndaki Gayrettepe ile Maslak arasında bulunan bölge arasında görmeye alışkın olduğumuz gökdelenler, ilerleyen yıllarda Şişli'nin Bomonti semtinde daha fazla görülmeye başlanıyor.

Yüksek binaların yer aldığı istatistik bilgilerine göre, Türkiye'deki en yüksek bina 234,9 metre yükseklikle rekor bir rakama ulaşan 54 katlı İstanbul Sapphire olurken, ikinci sırada 216 metre yükseklik ve 48 kat ile İzmir'de bulunan Mistral İzmir, üçüncü sırada ise 202 metre yükseklik ve 47 kat ile Spine Tower yer alıyor.

Yüksek binaların türüne baktığımız zaman ise yapı türlerinin genellikle otel, rezidans ve az sayıda da olsa kamu hizmeti veren binalar olduğunu görüyoruz.

Gökdelende İstanbul Birinci Sırada
Türkiye'de bulunan en yüksek 60 gökdelenin sıralandığı bilgilere bakıldığında 122 gökdelen ile İstanbul birinci sırada yer alıyor. Rekor rakama ulaşan İstanbul'u, Ankara ve İzmir illeri takip ediyor.

Emporis tarafından yapılan araştırmaya göre İstanbul'un, 122 adet gökdelen ile dünyada en fazla gökdelene sahip olan 24'üncü şehir olduğu açıklanıyor. Yapımı tamamlanan ve en yüksek bina olma unvanını koruyan gökdelenlerin dışında inşaatı hala devam eden en yüksek bina sıralamasını değiştirecek gökdelenlerde yer alıyor.

Türkiye'nin En Yüksek Binası Değişecek
2011 yılından beri Türkiye'nin en yüksek binası unvanını koruyan İstanbul Sapphire, yerini henüz inşaatı devam eden Skyland İstanbul'a bırakacak. Ayrıca İstanbul'da yapımı devam eden projelerin sona ermesi durumunda Türkiye'deki en yüksek ilk 10 bina sıralaması yeniden değişecek gibi gözüküyor.

Dünyadanın En Yüksek Binası Burj Khalifa 
Dubaide yer alan Burj Khalifa (Burç Halife) 828 metre yüksekliğiyle dünyanın en yüksek binası olma unvanını koruyor.

Fakat Suudi Arabistan'da inşaatı devam eden ve 2018 yılının sonunda tamamlanması beklenen Kingdom Tovver (Krallık Kulesi) 1 km uzunluğu ve 200 katıyla hem dünyanın en büyük binası olmaya hem de Dubai'deki Burj Khalifa'nın unvanını elinden almaya hazırlanıyor. Dünyadaki en yüksek binalara baktığımız zaman genel olarak Arap ülkelerinde çok sayıda yüksek binaların olduğunu görüyoruz.

Japonya Dünyanın En Yüksek Binasını Yapmaya Hazırlanıyor
Arap ülkelerinin dışında geçtiğimiz yıl Japonya da bir atağa kalkarak ezber bozdu. Japonya, 1 km 700 (1700) metre yüksekliğinde ve içerisinde 500 bin kişinin yaşayabileceği Sky Mile Kulesini yapmaya başlayacağını duyurdu. Japonya'nın başkenti olan Tokyo'da yapılması planlanan gökdelenin Tokyo Körfezine inşa edilmesi planlanıyor.

Tokyo'da yapılması planlanan Sky Mile Kulesi'nin inşaatının tamamlanması durumunda Dubai'de bulunan Burj Khalifa dünyanın en yüksek binası unvanını Japonlara kaptırmış olacak.  2045 yılında yapımının tamamlanması planlanan Sky Mile Kulesinin uzunluğu Burj Khalifa'nın iki katı yüksekliğinde olması planlanıyor.

Seda TOLMAÇ / Ticari Hayat Gazatesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181