İşte 'Gayrimenkul Sertifikası' hakkında tüm detaylar!
Ev almak için yeterli parası olmayan vatandaşlar, sertifika alımı yoluyla istedikleri evin paydaşı olabilecek. Biriktirdikçe payını artıranlar, üst limite ulaştıklarında konutu ihaleye çıkmadan satın alabilecek.

42,5 LİRA İLE ORTAKLIK
Gayrimenkul Sertifikası uygulamasının ilki adımı atıldı. TOKİ'nin Başakşehir'deki arazisi üzerin de inşa edilecek olan Park Mavera 3 Projesi'nde kullanılacak ilk gayrimenkul sertifikası ihracı pay başına 42.5 TL'den halka arz edilecek.Açıklanacak takvim içindeyeterli payı biriktiren yatırımcı ev sahibi olurken, isteyen yatırımcılar da paylarını satarak değer artışından faydalanacak. Ev veya işyeri projelerinin tamamının gayrimenkul sertifikası ile finansman edilmesiyle ilgili uygulama nasıl işleyecek? Makro İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan 20 adımda sistemin merak edilen yönlerini GÜNEŞ'e anlattı.

Nasıl kazandıracak?
Bu konuda neTOKİ, ne SPK ne de yüklenici ve geliştirici firma olan MAKRO'nun birtaahhütüyok. Ancak reklam, tanıtım ve finansman gibi ciddi gider avantajları başta olmak üzere faizden kaynaklanan maliyetler fiyatlara iskonto olarak yansıtılacak. Ayrıca sertifikaya konu olan projenin (Mavera 3) lokasyonunda yer alan diğer markalı projelerin metrekare birim fiyatlarının 5 bin 5,500 aralığında seyretmesi ilk ihraç tarihinde sertifika alacakların kazançlı çıkacağının önemli işaretidir.

ZARAR EDİLİR Mİ?
Başakşehir bölgesinde yakın gelecekte hizmete girecek olan dev kamu yatırımlarının varlığı da, yatırımcıların kazançlı çıkma şansını yükseltiyor. Eğer İstanbul'da arsa fiyatları gerileyip inşaat maliyetleri düşerse ve buna bağlı olarak konuta olan talepte ciddi kayıplar yaşanırsa sertifika sahiplerinin zarar etme riski de artacak.

AVANTAJI NEDİR?
Elinde şu anda kısıtlı nakiti bulunanlar bir daireye faizli banka kredisiyle de olsa hemen sahip olamayabilirken, mevcut parasıyla alacağı sertifikanın üzerine daha sonra yeni satın almalarla eklemeler yapabiliyor. Biriken sertifikalarla projenin teslimine yakın bir tarihte geliştirici firmanın satış ofisine giderek dairesini ayırtabilecek.

Kentsel dönüşümü Kapsıyor mu?
Yapılan düzenleme ile kentsel dönüşüme yönelik gayrimenkul projelerinde, dönüşümün yapılacağı alanda yaşayan vatandaşlar, hak sahibi oldukları ev veya işyerleri karşılığında isterlerse gayrimenkul, isterlerse gayrimenkul sertifikalarından alabilecekler.

NE ZAMAN BAŞLIYOR?
İlk adımda projenin yüzde 28.6'sını bu model için ayırdık. Bu da 218 daireye denk geliyor. Talep gelmesi durumunda bu oran yüzde 48'e çıkacak. 29-31 Mart tarihlerinde talep toplanacak.

KAÇ PAY BİR DAİRE EDİYOR?
Park Mavera 3 projesinde sertifika modeli ilk kez uygulayacağız. Paylandırma esnasında dairelerin şerefiye farkları göz önünde bulundurulacak ve her pay için bir ücret ortaya çıkacak. Bizim projede pay başına ücret 42.5 lira olarak belirlendi. Bu modelle Trabzon'da yaşayan vatandaş 42.5 lira verip projemize ortak olabilecek. Projeden 125 metrekare 2+1 daire için en az 11 bin 58 adet pay toplanması gerekirken, 227 metrekarelik 5+1 daire için 21 bin 458 paya ihtiyaç duyulacak.

​SİSTEMİN GARANTÖRÜ KİM?
Kentsel dönüşüm projelerinin gayrimenkul sertifikası ile finansmanında, gayrimenkul sertifikası sisteminin işlerliğini artırmak üzere TOKİ'nin yanı sıra İller Bankası A.Ş.'ni de sisteme dâhil edildi, bu suretle kentsel dönüşümde TOKİ ve İller Bankası A.Ş. merkezli bir yapı oluşturuldu 

NASIL DENETLENECEK?
İstenildiğinde alıp satılabilen sertifikalar şeffaf bir pazarda SPK'nın denetiminde işlem görecek.

GÜVENİLİR Mİ?
Bu model şirketlere finansman desteği sağlayacak ancak şirket kaynağı o proje için kullanabilecek. Böylece projenin yarım kalma riski olmayacak. Bu yönüyle bile güvenilir bir yatırım aracı olarak görmek mümkün.

KİMLERİ KAPSIYOR
İster bireysel, ister kurumsal, isterse yabancı yatırımcılar olsun pay alarak projeye ortak olabilecekler.

Sertifika kaç lira?
Pay almayı düşünenler ister 50 lira olsun ister 100 bin lira, kaç lira karşılığında paydaş olmak istiyorsa, o oranı satın alabilirler. TOKİ öncülüğünde gerçekleştirilecek olan Park Mavera 3 Projesi'nde kullanılacak ilk gayrimenkul sertifikası ihracı pay başına 42.5 TL'den halka arz edilecek.

Nasıl satılacak?
Gayrimenkul sertifikasının metrekare şeklinde satış olmadığını vurgulayan Ercan Uyan, "Bir ortaklık modellemesidir, amacımız her gelir grubunu bir konut projesine ve buradan doğacak olan değere ortak etmektir'dedi.

Hesap nasıl olacak?
İskontolar dikkate alındığında ihracı yapılacak ilk konut projesinin metrekaresi ortalama 4,290 lira seviyesinde olacak. Sertifikalar borsadaki hisse senetleri gibi alınıp satılabilecek. Proje bitiminde konut almak istemeyen yatırımcılar konutun satışından elde edilen nakdi de talep edebilecek.

Nereleri kapsıyor?
Sadece Türkiye'den değil dünyanın neresinde oturuyorsa, herkes talepte bulunabilir. Sonuçta bir yatırım ortaklığı söz konusu.

Güneş Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181