İşte, Gödelenlerdeki en yüksek ofis kiraları!
Gökdelenlerde ofis kiraları dudak uçuklatıyor. Gayrimenkul danışmanlığı hizmetleri veren Knight Frank, kirası en yüksek gökdelen bölgelerini araştırdı. Üst sıralarda yer alan şehirlerde en yüksek yıllık metrekare fiyatı binlerce doları buluyor. Hong Kong ise bu alanda lider ortalama fiyat, en yakın takipçisi Tokyo'dakinin neredeyse iki katı. İşte Knight Frank'e göre en pahalı gökdelenlerin olduğu şehirler:

1. HONG KONG
Bir metrekarenin yıllık kirası 86 bin 80 dolar. Hong Kong'lu gayrimenkul firması Henderson Land, 5 katlı bir otoparka 3 milyar dolar ödedi. Ciddi bir alan eksikliği olan şehrin emlak piyasasında büyük bir rekabet yaşanıyor. Hong Kong'da ortalama gökdelen kiralama fiyatı Tokyo'dan %60 fazla. Hong Kong, gayrimenkul yatırımlarında en çok tercih edilen 10 şehirden biri.

2. TOKYO
Metre kare başına yıllık 52 bin 724 dolar ile Tokyo ikinci sırada. 2020 Olimpiyatları'na kadar 45 gökdelen daha eklenecek. Tokyo'nun yüksek fiyatları nedeniyle Japon yatırımcılar küresel emlak piyasasına yöneldi. Bunda ekonomik büyümenin yavaşlaması ve nüfusun yaşlanması da etkili oldu.

3. NEW YORK
Üçüncü sırada 39 bin 812 dolar ile New York (Manhattan) bulunuyor. Başlıca finans merkezlerinden New York'un simgesel bir silueti var. New York, Knight Frank'in Süper Şehirleri'nden biri ve 2016 rakamlarına göre yabancı yatırımcı hacmibakımından en üst sırada.

4. SAN FRANCİSCO
Metrekare başına yıllık 26 bin 900 dolarla 4. sırada. Silueti giderek daha da yoğunlaşıyor. 61 katlı Salesforce Tower şehrin en yüksek binası. Bu yaz tamamlanması beklenenbinanın maliyeti 1 milyar doları aşacak.

5. LONDRA
5. sırada metrekare başına 26 bin 362 dolarla Londra var. 2016'dayabancı yatırımcı hacmi açısından en yüksek ikinci şehir. En yüksek yapılarından "Cheesegrater" bu yılın başlarında 1 milyar euronun üzerinde bir fiyata satılmıştı.

6. SİDNEY
Altıncı sırada yıllık metrekare fiyatı 21 bin 520 dolar ile Sidney yer alıyor. Son dönemlerde, Sidney'de ticari binalardaki boş alanın azlığı nedeniyle kiralar yükselişte. Finans merkezi arayışları nedeniyle gökdelen fiyatlarının daha da hızlı yükseleceği öngörülmekte.

7. SİNGAPUR
Yedinci sırada ise metre kare başına 20 bin 444 dolarla Singapur yer alıyor. Şehir gayrimenkul yatırımcılarının gözdelerinden. Sadece Japonya, son on yılda Singapur'un gayrimenkul sektörüne 4.51 milyar dolar yatırdı. Knight Frank'in analistlerine göre Singapur'un konut piyasası da gelişme gösteriyor.

8. BOSTON
Boston şehrinde gökdelenlerin ortalama fiyatı metre kare başına 18 bin 292 dolar. Boston tarihinin en büyük yapılanma patlamalarından birini yaşıyor ve şehrin görünümü çarpıcı bir şekilde değişiyor. Common ve Public Garden yakınlarındaki finansal bölgede 236.22 metre yüksekliğinde 1 milyar dolarlık gökdelen önerildi. Şehirde şu an milyarlarca dolarlık birkaç gökdelenin inşaatı devam ediyor.

9. TAİPEl
Tayvan'ın başkenti metre kare başına 17 bin 216 dolarla dokuzuncu sırada. Taipei'de de rakamlar yüksek ama son yıllarda satışlar yavaşlamış ancak Knight Frank talebin devam etmesi nedeniyle gelecek iki yılda gökdelenlerin kira fiyatlarının hız kazanmasını bekliyor. Apple, bu ay Tayvan'daki ilk mağazasını 'Taipei 101' isimli gökdelende açtı.

10. FRANKFURT
Metrekare başına yıllık 15 bin 64 dolarla Frankfurt en yüksek kiraların ödendiği şehirlerden. Brexit, Londra merkezli firmaların Frankfurt'a yönelmesine neden oldu. AB'nin finans başkenti olan şehir, birçok gökdelenle yüksek maaşlı kesimi cezbediyor. Yer sıkıntısı çekilmemesine rağmen son yıllarda gökdelen patlaması yaşandı. Ev sahipliği yaptığı gökdelenlerin 30 tanesi 100 metrenin üzerinde. 

İSTANBUL GÖKDELEN CENNETİ OLMA YOLUNDA
Boğaziçi Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre 2015 itibariyle Türkiye'de 38 ilde 20 kat ve üstünde bin 500'den fazla "yüksek yapı" var. İstanbul'da 100 metre üzeri yüksek bina sayısı 60'ı geçti, istanbul'daki toplam "uzun bina" (gökdelen) sayısı ise 122 olarak veriliyor. Bu rakamlar bir iki yıl öncesini ifade ettiği için son rakamlar, muhtemelen bunun da üzerinde. 2015 tespitlerine göre Türkiye'de 70 metreden yüksek 417 bina var.x

Türkiye, 100 metreden yüksek binalar sıralamasında dünyada 16. Emporis'e göre İstanbul, dünyada en fazla gökdelene sahip 24'üncü şehir. Bu yüksek binaların büyük çoğunluğu ofis, rezidans. otel olarak kullanılıyor. Bu kulelerde metrekare kirası A sınıfı ofislerin ortalama 30 dolar / metrekare ay civarında. www.ofisraporu.com'un araştırmasına göre yüksek kira sıralamasında İstanbul 21.40 euro/ metrekare/ay ile 18'inci sırada.

Dünya Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181