İşte Türkiye'nin gayrimenkul haritası!
Türkiye’de ev alımı, yüksek getiri nedeniyle ‘barınma’ ihtiyacı kadar yatırım amacıyla da yapılıyor. Fiyat ve kira geliri artışlarından yararlanmak isteyen alıcılar, daha önce kendileri satın alarak yatırım yapıyorlardı. Son dönemde özellikle alıcının bu yönlü talebini karşılamak için fonlar kuruluyor. Ancak, amaç yüksek gelir – getiri olunca, en yüksek fiyat artışları hangi illerde oluyor, satın alınan bir konut en çok nerede kira artışı sağlıyor, gelir getiriyor? Bunları bilmek önem kazanıyor.

Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle hazırlanan REIDIN Emlak Endeksi’nin 5 yıllık sonuçları işte bu sorulara cevap veriyor. Kurumun, DÜNYA gazetesi için yaptığı çalışma ile trend olarak gayrimenkul yatırımlarının en çok hangi illerde kazandırdığı, satış ve kira geliri bakımından hangi illerin öne çıktığı ortaya konuldu.

REIDIN Emlak Endeksi, 2003- 2012 yılları arasında 7 şehir; 2012 sonrası 55 şehrin eklenmesiyle 2015’e kadar 62 şehir, 2015 sonrası da 6 yeni şehrin eklenmesiyle 68 şehre ilişkin verileri kapsıyor. REIDIN’dan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Hepşen’in genel eğilimi de göstermesi bakımından 2012 yılını baz alarak yaptığı çalışmanın sonuçları şöyle:

Kirada Aydın, fiyatta İstanbul
-2012 – 2016 yılları arasında kira gelirinin en çok arttığı illerin başında Aydın, konut fiyatlarının en çok arttığı illerin başında ise İstanbul var. Aydın, son beş yılda konut fiyatları artışı bakımından listenin sonlarında yer almasına rağmen kira geliri artışında yüzde 155 oranıyla listenin başında. Bu durum, ilin turizm kenti olmasından kaynaklanıyor. Geçici konaklama talebi yoğun. Bu da kiraları yukarı itiyor.
-Son beş yılda İstanbul’da konut fiyatları ikiye katlanmış. Endekse göre artış yüzde 126.75! Bu oran İstanbul’u liste başı yapıyor. İstanbul, kira artışında da yüzde 98.9 ile en çok kira artışı gören iller listesinde ikinci sırada.

İstanbul, bu yıl listelerden düştü!
-Ancak İstanbul’da bir 2016 vakası var. İstanbul (eylül verilerine göre) ilk kez bu yıl hem kira artışı, hem fiyat artışı bakımından “ilk 10” listesine giremedi.
Yalova vakası yaşanıyor
-Gerek fiyat artışı, gerek kira artışı bakımından Ankara ilk 10 listelerinde yer almıyor. İzmir ise fiyat artışı listesinde yüzde 88’le dördüncü, en çok kira artışı getiren iller listesinde de yüzde 94 oranıyla üçüncü sırada.
-Son beş yılda konut fiyatlarının en çok arttığı iller listesinin ikinci sırasında Yalova var. Artış oranı yüzde 120.1! Bu ildeki artışın da özellikle yabancı alıcı talebinden kaynaklandığı düşünülüyor. Yalova son yıllarda özellikle Körfezli alıcıların ilgi odağı oldu.
-Antalya, Avrupalı ve Rus alıcıların ilgi odağı olarak dikkat çekti. Konut fiyatları prim yaptı. 5 yıllık artış yüzde 86.8 düzeyinde. Kira artışı da 82.4 düzeyinde. Bu oranlarla Antalya her iki listede de 6’ıncı sırada yer alıyor.
Kahramanmaraş’ta mülteciler fiyatları zıplattı
-Suriyeli mültecilerin yoğun ilgisi Gaziantep’i 2012 yılında hem kira geliri artışında hem de konut fiyatları artışında liste başı yaptı. Hatay da 2012’de ilk kez kira geliri artışında ilk 10 arasına girdi.
-Kahramanmaraş, 2013 yılında konut fiyatlarının en çok arttığı iller listesinin başında yer aldı. Son beş yıl listesinde de üçüncü sırasında. Beş yılda artış oranı yüzde 89.2. Yerel analizlere göre konut fiyatlarındaki tırmanışın en büyük nedeni mülteci yerleşiminin yarattığı talep!
Araplar Trabzon’u, havalimanı Ordu’yu listeye soktu
-Arap yatırımcılar, alıcılar Yalova gibi Trabzon’da da fiyatları yükseltti. Trabzon bu yıl konut fiyatları en çok artan ilk 10 il listesine girdi.
-Ordu’nun 2015’te hem fiyat hem de kira artışı bakımından ilk 10'a girdiği dikkat çekiyor. Bu il beş yıllık listelerde de yer alıyor. Beş yılda konut fiyatları yüzde 81, kiralar yüzde 84 artmış. Yorumlara göre bu artışta Ordu – Giresun arasına yapılan havalimanının etkisi var.

Eylül ayı raporu açıklandı
REIDIN Emlak Endeksleri eylül ayı raporunda öne çıkan noktalar şöyle:
-Türkiye’nin 68 şehri içerisinde geçen aya göre satılık konut fiyatları yüzde 2 ile en çok Tekirdağ’da arttı. Aynı dönem içerisinde konut kira değerlerinin en çok arttığı şehir ise %2.29 oranı ile Bursa oldu.
-REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksine göre ise eylülde bir önceki aya göre %0.24 oranında artış gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre %3.79 oranında ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise %69.70 oranında artış gerçekleşmişti.
-Amortisman süresi bakımından, satın alınan evlerin kiraya verildiğinde alış fiyatını en kısa sürede çıkarabildiği illerin başında Aydın gelirken, yıllık brüt kira getirisi bakımından en yüksek getiri oranları Aydın, Van ve Bilecik şehirlerinde ölçüldü.


İbrahim EKİNCİ/Dünya

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181