İşte yeni imar yönetmeliğinde yapılan son değişiklikler!
İnşaat sektörünün anayasası olan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği bir kez daha değişti. 3 Temmuz'da yayınlanan ve bugün yürürlüğe girecek olan yeni yönetmeliğin bazı maddelerinde son dakika revizyonda gidildi. Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayınlanan değişikliklerle müteahhitlerin rahatsızlığı giderilmiş oldu. Sektörün önde gelen sivil toplum kuruluşlarından GYODER, İNDER ve KONUTDER'in itirazlarını dikkate alan hükümet, şu değişiklikleri yaptı:

İNŞAATLAR DURDURULAMAYACAK
Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında anlaşan kat malikleri ve müteahhitlerine yüzde 25 ek emsal hakkı tanıyan yönetmelik maddesi 1 Ekim itibarıyla tarihe karışıyordu. Bu durum, tahliye edilmiş veya yıkılmış ancak yapı ruhsatı almamış olan bina sahiplerini ve geliştiricileri mağdur edecekti. Yapılan değişiklikle 1 Ekim'den önce noter onaylı kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalayanların yapı ruhsat işlemleri önceki yönetmeliğin sağladığı inşaat hakkıyla yapılacak.

Katlar alanı hesabına dahil edilmeyen jimnastik salonu, hobi ve oyun odaları ve yüzme havuzu, sauna gibi sosyal tesis alanlarının büyüklüğü 500 metrekareden 1000 metrekareye çıkarıldı. Balkonlar, açık çıkmalar, kat bahçe ve teraslan, iç bahçe ve ara sahanlıkları, bina giriş holleri, kat holleri ve asansör önü sahanlıklarının tamamı katlar alanına dahil edilmeyecek. 

Yeni yönetmelikte, imar planı iptal olması halinde inşaatın durdurulacağı ve mahkeme kararına uygun yeni imar planı hazırlanacağı yazıyordu. Dün yapılan değişiklikle söz konusu madde yönetmelikten çıkarıldı. İmar Kanunu'nda yapılacak düzenlemenin ardından yapı ruhsatı alındıktan sonra müktesep hak getirilerek inşaatların yargı kararıyla durdurulmasının önüne geçilmesi bekleniyor.

Artık Stüdyo Daire yok
Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte stüdyo daireler, artık imar projelerine dahil edilmeyecek. Yeni tip konut projelerinde en küçük daire 1+1 ve minimum net 28.50 metrekare olacak. 4 katlı binalarda asansör zorunluluğu getiren düzenlemede dairesinde tadilat yapanlar, eğer kullanım amacını, ıslak hacimlerin yerini, ortak alanları değiştirirse komşularından da izin almak zorunda olacak.

Sözcü Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181