İzmir'de 1+1'e talep yüksek!
Başkan Mesut Güleroğlu, günümüz inşaat sektöründe yeni yapılan konutların çoğunluğunun 1+1 daireler şeklinde tasarlandığını belirterek, "Bu konutlar, satıcılara ve alıcılarına büyük avantajlı pozisyonlar da sağlıyor. Son yıllarda, çocuksuz aileler ve üniversite gençliği tarafından 1+1 konutlara gösterilen rağbet sonucunda da inşaatçılar bu yönde yeni projeler geliştirmeye başladı. İnşaatçılar, özellikle İzmir'de Buca, Bornova ve Mavişehir pilot bölgeler olarak seçti" dedi.

YATIRIMLARA AVANTAJ
Güleroğlu, "Buca'da 1+1 evleri 140 bin TL'den satıyoruz, kiraları 700-800 TL arasında değişiyor. Bostanlı, Mavişehir ve Bornova'da aynı tip daireler 180-350 bin TL arasında değişiyor. Bu bölgelerdeki evleri, büyük şirketlerin genel müdürleri, kente gelip giden işadamları gibi kısa vadeli konaklamalarda bulunan kişiler kiralıyor. Yatırımcı aynı kiracıyla muhatap olmuyor. Konut kısa sürede boşaldığından yatırımcı yeni bir kira bedeliyle konutunu verebiliyor" dedi.

Günümüz inşaat sektöründe yeni yapılan konutların çoğunda dairelerini 1+1 şeklinde tasarlıyor. 1+1 daireler, satıcı ve alıcılarına avantajlı pozisyonlar da sağlıyor. Özellikle çocuksuz ailelerin ve üniversite gençlerinin tercih ettiği 1+1 daireler son yıllarda rağbet görmeye başlayınca da yatırımcı bu yönde yeni projeler geliştirmeye başladı.

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, İzmir'de 1+1 dairelerin bulunduğu bölgeleri, bu dairelerin yaratığı avantajları, kira fiyatlarının uygun ve yüksek olduğu bölgeleri son olarak da hayata geçirecekleri yeni projeleri olan Emlak Danışmanlığı Tasarısı'nı Ege Haber Gazetesi'ne anlattı.

BULUNDUĞU YER ÖNEMLİ
Üniversiteye yakın bölgelerde 1+1 dairelerin daha fazla bulunduğunu ifade eden İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, İzmir ölçeğinde; Buca, Bornova ve Mavişehir'in bulunduğu bölgelerde 1+1 dairelerin daha çok olduğu ve daha fazla tercih edildiğini söyledi. Vatandaşın dikkat etmesi gereken konuyu örneklerle açıklayan Güleroğlu, "Örneğin, Buca bölgesindeki 1+1 evleri 140 bin TL'den satıyoruz ama kirası 700-800 TL arasında değişiyor. Bostanlı Mavişehir tarafında ise 1+1 evler 180 bin TL'den başlıyor 350 bin TL'ye kadar çıkıyor. Dairelerin fiyatları bulunduğu siteye ve lükslüğüne göre değişiyor. Bornova'da da fiyatlar aynı şekilde 180 bin TL'den başlıyor 300-350 bin TL'ye kadar çıkıyor. Vatandaşlar aslında rahatlıkla verdiği kira ile daire sahibi olabilir. Bu dairelere yatırımcılar ise şu şekilde bakıyor. Bostanlı veMavişehir gibi bölgelerde, büyük şirketlerin genel müdürleri, müdürler, müfettişler vs. gibi kısa vadeli konaklamalarda bulunanlar kalıyor. Örneğin 6 ay gibi kısa süre içerisinde kiracı evden çıkabiliyor.

Çıktığında yeni bir kira bedeliyle başka bir kiracı giriş yapıyor. Bu şekilde1+1 daireler avantajlı pozisyonlar yaratıyor. Dolayısıyla ev sahipleri, 3+1 ya da 2+1 gibi dairelere giren aynı kiracıyla 10 yıl muhatap olduğu gibi 1+1 dairelerde oturan kiracılarla muhatap olmuyor. O yüzden yatırımcı bunu daha cazip buluyor. Bu yönde yeni projeler geliştiriyor" şeklinde konuştu.

Ev sahipleri evlerini emlakçı yoluyla kiraya verirlerse kiracı ile yaşayacakları problemleri asgari seviyeye kadar indirebildiklerini dile getiren Güleroğlu, "Mal sahipleri kendi evlerini kendileri kiraya verebilirler. Evlerini kiraya veremezler diye bir kanun yok. Ama emlakçı ile kiraya verirlerse çok fazla avantajlı olurlar. Çünkü, emlakçı eve koyduğu kiracıyı araştırıyor. Ne iş yapıyor, daha önce nerden çıkmış, niye çıkmış gibi kiracıyla ilgili araştırmalar yapıyorlar. Bizim işimiz bu. Bu şekilde mal sahibinin haklarını tamamen koruyabilecek bütün önlemeleri önceden alıyoruz. Kiracı kirasını ödeyemediği bir durumda Bu tasarı yasalaşırsa ilkokul mezunu ne olacak? şeklindeki sorulara ise şu şekilde cevap verdiklerini söyleyen Güleroğlu,"Onlar bir seferliğe mahsus olmak üzere müktesep haktan yararlanacak. Odaya kayıtlı olması, esnaf sicili ve vergi kaydının olması gerekecek. Bunların hepsi faal ise bir defaya mahsus lisans belgesini alabilecekler. Bu belgelerden bir tanesi eksik ise bu kişi bu işi yapamayacak. Kaçak emlakçıya 1000-1050 TL arasında para cezası olacak. Hapis cezaları olacak. Bu şekilde tasarının yasalaşmasını bekliyoruz. Yasa çıktıktan sonra üniversite mezunu olmayanlar bu işi yapamayacaklar" diyr konuştu. ya da başka bir problem yaşadığı zaman mal sahibi mahkemeye başvurabiliyor. Kısacası iyi bir emlakçı ile çalışmak sorunsuz bir iş yapmanız anlamına gelir" diye konuştu.

CİDDİ BİR ÇALIŞMAMIZ VAR
İzmir'de 3 bin 500 tane emlakçının olduğunu ve emlakçı olmak için de belli bir prosedürün mevcut olduğunu hatırlatan Güleroğlu,"Emlakçı olmak için; vergi kaydı, oda kaydı, esnaf sicil kaydı son olarak odanın açmış olduğu Mili Eğitim Bakanlığı'ndan onaylı kurs belgenizin olması gerekir. Bunun dışında geçen hafta İzmir'i ziyaret eden Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi'ye Emlak Danışmanlığı Yasa Tasarısı'nı sunduk. Bu tasarı yasalaşırsa emlakçı üniversite mezununun aşağısında olmayacak. Bunun için çok ciddi bir çalışmamız var. Bu tasarı ile; Kaçak emlakçı ortadan kalkacak, vatandaş dolandırılmadan alışveriş yapacak. Yaşanan sıkıntının sorumlusu eğer emlakçı ise kendisi ceza görecek ve emlakçı lisans iptaline kadar gidebilecek yaptırımlarımız olacak. Bu tasarı ile devletin de avantajı olacak" dedi.

Nurettin BAKİ/Ege Haber Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181