Kadıköy'e yüksek bina sınırlaması!
İstanbul Kadıköy ilçesi kentsel dönüşüm süreci ile şantiye alanına dönüştü. Bölgede hemen hemen her sokakta bir kentsel yenileme projesi var. Artan inşaat projelerinin yoğunluğu arttıracağı ve şehrin siluetine olumsuz etki yapacağı kaygısı ile yeni bir karar alındı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi meclis kararı ile bölgede yüksekliğin serbest olduğu alanlara 15 kat sınırı getirdi. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, kat sınırlaması kararını olumlu bulduklarını, bu uygulama ile şehrin siluetine zarar verecek yapıların önüne geçileceğini belirtti.

EMSAL AYNI, YÜKSEKLİK SINIRLI
Belediye yetkilileri ise şu bilgileri verdi: “Bölgede emsal 2.07, yükseklik serbest. Yani 1000 metrekare bir alanda 2 bin 70 metrekare inşaat yapılıyor. Şirketler taban alanını az tutarak baston gibi yapılar yapıyor. Deniz manzarası avantajı için binalar git gide yükseliyor. Yeni karar Kadıköy’ün 3’te 2’si için geçerli olacak ve bölgenin gelişimine olumlu katkı sağlayacak. Şirketlerin inşaat hakkı değişmeyecek ama yüksekliğe sınır gelecek. Yüksek yapıların olduğu Fikirtepe ise bu uygulama kapsamında değil. O bölgede ayrı bir plan uygulaması var.

MÜTEAHHİTLER KAYGILI
Bölge müteahhitleri ise yeni düzeleme nedeniyle kaygılı. Kadıköy’de çok sık plan değişikliği yapılmasını eleştiren Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, “ Her sabah yeni bir kararalar uyanır olduk. Artık şartlar belli olmalı ve herkes işine bakmalı. Biz binaların taban oturum alanını az tutup yüksek yapılmasından yanayız. Çünkü bu şekilde yeşil alan yaratabiliriz. Bu uygulama buna engel. Hem şimdi aynı büyüklükte parselde önceden ruhsat alıp başlayan 20 katlı, yanındaki 15 katlı mı olacak. Bu düzenleme bir daha düşünülmeli” dedi

20 katlı bina ne olacak?
Kadıköy’de 18-20 katlı eski yapı stoku olduğunu belirten bir gayrimenkul sektörü temsilcisi ise şunları söyledi: “Şimdi 15 kat sınırlı derseniz 20 katlı evi yıkıp nasıl yenileceksiniz. Bölgede parsel birleşiminden ek emsal beklentisi varken bir de bu karar dönüşüm sürecini olumsuz etkiledi. Karar mutlaka gözden geçirilmeli. Sahil kısmı için kat sınırı olabilir. Ama diğer bölgelerde yapılacak bir sınırlama mülk sahiplerine de zarar verir. Dönüşüm süreci tehlikeye girer” dedi. 

Kadıköy’de geçtiğimiz haftalarda önemli bir karar daha alınmıştı. Kentsel dönüşüm projeleri için sağlanan yüzde 25 emsal hakkına Mimarlar Odası dava açmış ve emsal hakkını sağlayan uygulamayı Danıştay iptal etmişti. Müteahhitlerin talebi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devreye girdi ve ek emsal hakkı tekrar tanındı. 1 Ocak 2017’ye kadar ruhsat alanlar ek emsalden yararlanacak.

Hürriyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181