Karlı emlak yatırımının altın kuralları!
Emlak sektörü son yıllarda yüksek getirişi nedeniyle diğer yatırım araçlarına kıyasla ülkemizde popülerliğini artıran yatırım araçları arasında yer alıyor. Bu alana yatırım yapmak, her ne kadar karlı ve risksiz olsa da, uzun vadede doğru bir planlama yapmayı gerektiriyor. Dünyanın lider gayrimenkul danışmanlık firmalarından Century 21 Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Önder Uzel, birçok farklı etkenden dolayı emlak fiyatlarındaki hassas dengenin değişebileceğini ve yaşanan bu dalgalanma yüzünden zarar edebileceklerini belirterek, yatırımcılara uyarılarda bulundu. Emlak yatırımından yüksek kazanç elde etmenin formülünün herkesin bildiği gibi o konutu ucuzken almaktan geçtiğini ifade eden Uzel şunları söyledi: "Bir şeyi ucuzken almak ve değeri arttığında satmak ticaretin altın kuralıdır. Ancak bu, 'ucuza al, pahalıya sat' durumu günümüzde oldukça büyük titizlik gerektiren ve düşüncesizce yapıldığında yatırımcının büyük zarar etmesine neden olabilen bir alandır. Emlak sektöründe yatırım, her şeyden önce risk içeren bir yatırım biçimidir ve geleceğe yönelik riskler doğru analiz edilmelidir. Yatırım yapılacak gayrimenkulun kazancı uzun vadede alman risklerden az ise, o gayrimenkule yatırım yapılmaması gerekir çünkü kazanç sağlamak oldukça risklidir."

Yatırımcının sabrı kar getiriyor
Emlak yatırımının son derece uzun vadeli bir yatırım aracı olduğunu hatırlatan Uzel, uzun vadeli riskler konusunda da doğru analiz yapılması gerektiğine dikkat çekti. Konut almadan önce bu tür risk gruplarının tamamının araştırılması gerektiğini anlatan Uzel şöyle devam etti: "Emlak yatırımı yapılırken karşılaşılabilinecek risklerin asgariye indirilmesi gerekir. Tüm bu konularda herhangi bir risk içermeyen gayrimenkullerin arasında en uygun fiyata sahip olanının seçilmesi de, uzun vadede 'karlılık' açısında büyük önem taşımaktadır. Emlak yatırımcılarının sahip olması gereken en büyük özelliklerden birisi de; sabırlı olmaktır. Çoğu yatırımcı normal değerinin çok üzerinde olmasına rağmen bazı konutları kaçırmamak adına acele verilen kararlar ile yanlış yatırımlar yapmaktadır. Yatırımcının bu tür durumlarda gayrimenkulu kaçırmayı değil, uzun vadede elde edeceği karı düşünmesi ve farklı alanlara yönelerek karlılık açısında daha faydalı yatırımlar yapması gerekir."

Yatırımınızı şansa bırakmayın!
Century 21 Yönetim Kurulu Başkanı Uzel, yatırım öncesinde inşaat maliyetlerinden başlayarak tüm harcanan paranın hesaplanması ve satış esnasında piyasaların ne durumda olacağının da iyi düşünülmesi gerektiğini kaydetti. Uzel, "Aksi halde emlak sektörüne yatırım yaparak kazanç sağlamak, tamamen şansa bırakılmış demektir" diye konuştu. Yatırımcıların özellikle konutun yada taşınmazın bulunduğu bölge durumuna ayrıca dikkat etmesi gerektiğini kaydeden Uzel, "Bölgenin imar durumları, önümüzdeki 5 yıl içinde bölgenin değerini etkileyebilecek devlet yatırımları, bölgenin ticari değeri, geleceği yönelik yatırımlarınızda yön verecek başlıca pusulanız olacaktır" şeklinde konuştu.

Konut alırken bunlara dikkat!
Önder Uzel özellikle konut alırken incelenmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
-İmar ve iskan izinleri
-Tapunun sorunsuz olması
-Yapı kullanım belgesi
-Gayrimenkulun bulunduğu bölgede gelecekte bir kamulaştırma olup olmayacağı
-Konutlarda zemin incelenmesinin doğru şekilde yapılması
-Deprem ve diğer doğal afetlere karşı dayanıklılık
-Kooperatif yapılarında ortak kullanılan alanları ve hakları

Ekonomix Dergisi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181