Kasım ayında senetli konut satışı patladı!
Kasım ayında markalı konut projelerinde yapılan satışların yüzde 61’inde senet imzalandı. Şirketler faizi sıfırlayıp uygun ödeme planı sununca vatandaş banka yerine gayrimenkul şirketlerine borçlandı. Banka kredili konut satış oranı ise yüzde 15’e geriledi. 

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ile Reidin tarafından yapılan araştırmaya göre senetli konut satışı patladı. Son aylarda gayrimenkul şirketlerince yapılan kampanyaların da etkisi ile vatandaş bankaya değil şirketlere borçlanmayı seçti. 100 ay 0 faizi bulan cazip ödeme koşulları devreye girince konut alıcı da senetleri imzaladı. 70 proje ve 22 bin 500 konut üzerinden yapılan araştırmaya göre kasım ayında yapılan konut satışında senetli satış oranı yüzde 61’i buldu.

Senetli alım oranı temmuzda yüzde 22, ağustosta yüzde 39, eylülde yüzde 37, ekimde ise yüzde 35’di.  Banka kredili alım ise düşüşe geçti. Temmuz ayında yüzde 43, ağustosta yüzde 31, eylülde yüzde 29, ekimde yüzde 33 olan banka kredili konut alımı kasımda yüzde 15’e düştü. Kasım ayında yabancıya konut satış oranı ise yüzde 14 oldu. Son 6 ayda yabancıya satış ortalaması ise yüzde 19’du.

YENİ EVDE ARTIŞ YÜZDE 2.89
Yeni Konut Fiyat Endeksi kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0.35, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.89 ve endeks başlangıç dönemi olan Ocak 2010’dan bu yana da yüzde 70.80 oranında arttı. Kasımda Anadoluyakasındaki markalı projelerde fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 0.56, Avrupa yakasında ise 0.24 oranında arttı. Türkiye satılık konut fiyat endeksi ise kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0.87, geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 9.74 oranında arttı. Kasım ayında Sinop’ta fiyatlar yüzde 2 arttı ve Sinop fiyatların en fazla arttığı il oldu. Konut satış fiyatlarının en çok azaldığı il ise yüzde 1 oranla Mardin oldu. Kiralık konut fiyat endeksi ise kasımda bir önceki aya göre yüzde 0.32 azaldı, geçen yılın aynı dönemine göre  de yüzde 9.12 arttı.  

Hürriyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181