KDV iadesi alacağım diye zarar etmeyin!
Son günlerde basında yer alan kredi kullanarak konut sahibi olan vatandaşların ödedikleri KDV miktarlarını geri alabilecekleri yönündeki açıklamalar tüketicilerde büyük bir umut yarattı. Ancak Ersav Avukatlık ofisi kurucusu Avukat Işın Erdem anılan mevzuat hükümleri ayrıntılı olarak incelendiğinde reel durumun çok daha farklı olduğunu söylüyor. Yeterli bilgi sahibi olmadan haberlerde adı geçen kurumlara başvuru yapılmasının zaman kaybına yol açacağını söyleyen Erdem, “Dava yoluyla Tüketici Mahkemelerine gidilmesi tüketiciler aleyhine karşı dava ve icra vekalet ücreti ödenmesi gibi üzücü sonuçlar doğurabilir” diye konuşuyor.

Evini finansal kiralama yöntemiyle veya sahip olduğu evi teminat göstererek alan tüketicilerin KDV'den muaf olduğu ve tüketicilerin konut kredisi kullanarak elde ettikleri daire için ödedikleri KDV'yi geri alabileceklerine ilişkin bazı açıklamalar gündemde. Bu haberler 116 Seri Numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliği’ne atıfta bulunarak yapılıyor. Ancak, Ersav Avukatlık ofisi kurucusu Avukat Işın Erdem bu tebliğde hiçbir şekilde kredi ile alınan konutlarda KDV iadesine ilişkin bir ibare olmadığını söylüyor. Erdem konuşmasını şöyle sürdürüyor:

“Son aylarda yaşadığımız toplumsal olaylar ve ekonomik durgunluk nedeniyle inşaat sektöründe oluşan durgunluğun giderilmesi ve konut satışlarının artırılması amacıyla 2016/9153 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile Büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde 150 metrekare ve üzeri konut teslimlerinde 31.03.2017 tarihine kadar uygulanmak üzere KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmiştir. Ancak geriye dönük olarak kredi ile konut sahibi olan tüm tüketicilerin KDV iadesinden yararlanarak ödediği bedelleri geri alabileceği yönünde yasal bir düzenleme bulunmuyor.”

Peki haberleri okuyup başvuru yapmak isteyenler ne yapmalı? Avukat Işın Erdem yeterli bilgi sahibi olmadan haberlerde adı geçen kurumlara başvuru yapılmasının zaman kaybı olacağı düşüncesinde. Erdem, “Tüketici Mahkemelerine gidilmesi tüketiciler aleyhine karşı dava ve icra vekalet ücreti ödenmesi gibi üzücü sonuçlar doğurabilir” diye de uyarıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181