KDV indirimi konut üretimini tetikler!
Konutta önce vade uzadı, 240 aylık satışlar başladı. Ardından konut kredisi faiz oranları anlaşmalı projelerde düşürüldü. Konut alıcısına bir fırsat da Bakanlar Kurulu kararı ile geldi.

Buna göre, 1 Ocak 2017'den itibaren yapı ruhsatını alan konutlarda KDV rayiç değeri 1000 liraya kadar olan arsalar için yüzde 1, 2 bin liraya kadar olan arsalar için yüzde 8, 2 bin lira ve üzeri için yüzde 18 oldu.

Bu oranlar eski uygulamada 500 liraya kadar olan arsalarda yüzde 1, 1000 liraya kadar olan arsalarda yüzde 8 ve 1000 lira üzerinde yüzde 18 KDV olarak uygulanıyordu.

Böylece özellikle yüzde KDVye dahil olan arsaların kapsamı genişletilmiş oldu. Bu da, tüketicinin satın alacağı ev bedeline direkt olarak yansıyan KDV bedelinin yüzde 10 daha ucuz olacağı anlamına geliyor. Bu fiyat aralığındaki arsalar ise özellikle orta gelirli için üretilen konutlar için tercih ediliyor.

'Tüketici lehine'
Bundan sonra üretilecek konutlarda KDV indiriminin önemli bir fırsat olduğunu belirten Sur Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, tüketici lehine bir gelişme olduğunu ifade etti. Buna göre düşen KDV oranlarının bir avantaj sağlayacağını vurgulayan Elmas, "Arsa metrekareleriyle ilgili KDV bundan sonra üretilecek konutlarda 1000 - 2 bin lira arasında olanlar yüzde 10, 500 -1000 arasında olanlar yüzde 7 daha ucuza gelecek.

Bu fiyat zaten konut fiyatı içinde devlet tarafından belirlenmiş bir orandı. Şimdi direkt olarak düşecek. Firma lehine bir durum yok, tüketici lehine" dedi. 

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik de düzenlemelerin sektöre ciddi moral vereceğini söyledi. Çelik, "Emlak vergi değeri 1000 lira ila 2 bin lira arası olan yerlerde KDVnin yüzde 8'e düşürülmesi çok çok önemli. Yeni alınacak ruhsatlarda KDV oranlan yüzde 18'e çıkacaktı. Şimdi fiyatlar ortalama yüzde 10 olarak daha düşük olacak. Bu karar İstanbul'da Kayabaşı, Beylikdüzü, Ümraniye ve Sultanbeyli gibi hemen hemen her semti ilgilendiriyor. Satışa çıkacak konutlar yüzde 10 daha aşağı satışa çıkar. 1 milyon ira ve altındaki tüm konutları ilgilendiriyor" diye konuştu.

Yeni konutu tetikler
Ayrıca sektör temsilcileri, KDV indiriminin yeni konut üretimini de tetikleyici etkisi olacağını dile getirdi. Yapılan düzenlemenin sektörün tıkanma riskinin önüne geçtiği değerlendirmesi yapıldı. DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, alman kararlarla gayrimenkul sektörünün gerçekleştirdiği kampanyalara bir desteğin de kamudan geldiğini söyledi. Dumankaya, "Bu uygulama konut alıcısına yüzde 7 ile 10 arasında fiyat avantajı sağlanmış oldu. Örneğin; konut almak isteyen bir vatandaş, 500 bin liralık bir dairede arsa maliyetine göre 35 ila 50 bin lira arasında bir fiyat avantajı sağlayacak. Yapılan bu düzenlemeler, konut alıcısının finansal yükünü hafifletecek ve konut satışlarının artmasını sağlayacak" dedi.

Damga vergisi sıfırlandı
Bakanlar Kurulu kararıyla kat karşılığı sözleşmeler ve satış sözleşmelerinde damga vergisi de sıfırlandı. Bu vergi, düzenlemeden önce binde 9.48 olarak uygulanıyordu. Damga vergisi indirimi de direkt olarak tüketiciye yansıyacak, firma da tüketici de bu vergiden de kurtulmuş olacak.

İstanbul inşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, sektör için en önemli maddenin bu olduğunu belirterek, "Yüzde 5 peşinatın konuşulduğu günlerde yüzde 1 olan damga vergisi harcı yüksek bir orandı. Bunun sıfırlanması sektörü çok pozitif etkileyecek" dedi. Ayrıca daha önce başlatılan ve mart ayında sona erecek, 150 metrekareden büyük konutların KDV'sini yüzde 18'den yüzde 8'e indiren düzenleme de eylül ayına kadar uzatıldı.

Aylık KDV iadesi...
Yapılan yeni düzenlemeler gayrimenkul firmalarının da beklentilerini karşılamaya devam ediyor, inşaat sektöründe indirimli orana tabi işlemlerde normalde nakit iadeleri bir sonraki yıl yapılırken, konut teslimi yapan firmalar 2017 ocaktan itibaren artık KDV nakit iadelerini ertesi yıl beklemeden aylık olarak alabilecekler. Yani, 2017 ocak ayında konut satılmışsa şubat ayında nakit iadeleri alınabilecek. Bütün bu düzenlemeler inşaat sektöründe başlayan canlılığı daha da güçlendirmesi öngörülüyor.

Duygu Erdeoğan / Milliyet Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181