'KDV indirimi konutta fiyatı yüzde 5 düşürür'!
Hükümetin çalışmaları ile şirketlerin KDV iade alımları hızlanıyor. KDV iadesinin 3 aylık periyotlarla yapılmasının firmanın kredi maliyetini düşüreceğini belirten Torkam Başkanı Mahmut Dereli "KDV iadesi üç ay içinde yapılırsa, konut fiyatlarında yüzde 4 ile yüzde 5 arasında indirim olur" dedi.

Hükümet son aylarda inşaat sektörüne önemli destekler sağlıyor. Sağlanan desteklerle hem ekonominin çarklarının dönmesi, hem de inşaat sektöründe büyümenin sürmesi hedefleniyor. Yapılan düzenlemeler vatandaşın da ev sahibi olmasını kolaylaştırıyor. Bu yıl KDV indirimi ve damga vergisinin sıfırlanmasının yanında şirketlerin KDV iade alımları da hızlanıyor. Daha önce Maliye'den alacakları için 3 yıldan fazla bekleyen firmalar finansal zorluk çekiyordu. Bu sürenin kısalması ile konut satış fiyatlarının da düşeceği belirtiliyor.

'400 BİN TL'DE 20 BİN TL MALİYET'
Torkam İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Dereli, KDV iadelerinin 3 yıl sonra yapılmasının,firmalara ek bir kredi maliyeti getirdiğini belirterek, KDV geri ödemesinin 3 aylık periyotlarla yapılmasının,firmanın kredi maliyetinin düşürülmesini ve tüketiciye yansıyacak fiyat farkının azalmasını sağlayacağını belirtti. Dereli şöyle devam etti: "Konut inşaat maliyeti 400 bin TL olan bir dairenin yüzde 18 KDV'si 72 bin TL'dir. 72 bin TL'nin firmaya geri ödemesi 3 yıl sonra yapılmaktadır.

72 bin TL'nin müteahhit firmaya 3 yıllık kredi maliyeti ise 20 bin TL civarındadır. Burada doğan ekstra 20 bin TL'lik maliyet dairenin inşa maliyetinde yüzde 4 ile yüzde 5 civarında bir artışa neden oluyor. Bu nedenle KDV iadesi üç ay içinde yapılırsa, konut fiyaüarmda yüzde 4 ile yüzde 5 bir indirim olur."

'ORTA GELİR GRUBU YABANCI YATIRIMCI DA TEŞVİK EDİLMELİ'
Ocak ayında Resmi Gazate'de yayımlanarak yürürlüğe giren en az 1 milyon dolar tutarında taşınmazı üç yıl satılmaması şerhiyle satın alan yabancılara vatandaşlık hakkı verilmesini değerlendiren Dereli, 1 milyon dolarlık alt limitin, sektörün beklentilerinin üzerinde kaldığını belirtti. Söz konusu rakamın 300 bin ile 500 bin dolar arasında olması durumunda sektörün büyük bir ivme kazanacağını belirten Dereli, yabancı yatırımcıların istanbul dışından da konut alması için teşvik edilmesi gerektiğini kaydetti. Dereli, Türkiye'de yatırım yapan yabancılara vatandaşlık hakkı verilmesiyle ilgili düzenlemenin yürürlüğe girmesini şöyle yorumladı: "Konut alacak yabancı yatırımcıları üst ve orta gelir grubu olmak üzere ikiye ayırmak gerekiyor. Herkes İstanbul'dan konut almak istiyor. Yabancı yatırımcıya Erzurum'dan konut alırsan 300 bin dolar, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerden alırsan 500 bin dolar gibi teşvikler sunulmalı.Konut alımının Türkiye geneline yayılması gerekiyor. Güzel bir çalışma ve doğru bir fiyatlama yapılırsa Türkiye'ye 2 senede 250 milyar dolar gibi bir kaynak girişi olur.Bu aynı zamanda 1 trilyon dolarlık bir kaynağa doğru da bir hareket sağlar." dedi.

Habertürk Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181