'Kentsel dönüşüm için imar teşviki yapılmalı'!
Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Derneği Başkanı Nazmi Şahin, çürük binalarını kentsel dönüşüme sokamayan vatandaşlara mutlaka yüzde 10'dan yüzde 30'a kadar yapılaşma hakkı verilmesini talep etti. Şahin, şunları kaydetti:

MEVCUT YASA EL-KOL BAĞLIYOR
Depreme dayanıksız binalarda oturan vatandaşlarımız, tedirgin olmaktadır. Ancak mevcut yasa bir çok yapı sahibinin elini kolunu bağlamaktadır. Yapıların maliklerince ve yerinde dönüştürülebilmesi arzu edilen bir husustur. Uygulamada vatandaşın kendi yapısını dönüştürebilmesi için mevcut imar düzenini sağlıklaştırmanın yanında yapılaşma haklarında da iyileştirme yapılmaktadır. Böylece vatandaşın kendi isteğiyle yapısını dönüştürmesi sağlanarak katılımcı bir yöntemle güvenli ve yaşanabilir bir çevre oluşturulmaktadır.

DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜ AÇILMALIDIR
Zor durumda kalan ve çürük binalarını kentsel dönüşüme sokamayan vatandaşlarımıza 500 metrekareyle bin 500 metrekareye kadar yüzde 10-15 yapılaşma hakkı, bin 500 metrekareyle 2 bin 500 metrekareye kadar yüzde 20-22 yapılaşma hakkı, 2 bin 500 metrekareyle 5 bin metrekareye kadar yüzde 30 yapılaşama hakkı mutlaka verilmelidir. Verilen alanlardan yüzde 10 çocuk oyun alam parsel bünyesinde düşünülerek yaşanabilir ve depreme dayanıklı konutlar üretilmiş olur. 15 bin metrekarenin üzeri ada bazındaki kentsel dönüşüme girecek vatandaşlara yüzde 50 yapılaşma hakkı verilip bunun yüzde 20'sinin de kamuya bedelsiz terk olarak alınmalıdır. Yönetmelik oluru ile imar artışının sağlanması tıkanan ve sorun olan kentsel dönüşümün önü açılmalıdır."

Hürriyet Ek Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181