'Kentsel Dönüşüm Yasası' ile 6.5 milyon konut dönüşecek!
Türkiye'de yapılmış 6.5 milyon sağlıksız konutun yenilenmesi hedefi doğrultusunda çıkarıldığı için, her an deprem riskiyle karşı karşıya olan Türkiye için büyük önem taşıyor. Bu arada Türkiye'nin en kapsamlı kentsel dönüşüm hareketini başlatan TOKİ, yerel yönetimlerle işbirliği içinde yürüttüğü hareket kapsamında 236 bin 366 konutluk kentsel dönüşüm projesinin 75 bin 761 konutu tamamlandı.

Kentsel dönüşüm projelerine devam ettiklerini vurgulayan TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, deprem riski, nüfus artışı ve hızlı kentleşmenin şehirler için önemli bir sorun olduğunu belirterek, "Özellikle gecekondular, çarpık ve kaçak yapıların dönüştürülmesi gerekiyor. En büyük 10 şehri düşünürsek; toplam nü
füsun yaklaşık yarısı bu şehirlerde yaşıyor. Önümüzdeki 20 yd içinde ülke çapında yaklaşık 6,5 milyon konutun yıkılıp, yeniden inşasına ihtiyaç var. TOKİ olarak ülkemizin farklı bölgelerinde yerel yönetimlerle işbirliği içinde 129 kentsel dönüşüm projesi başlattık. Başlattığımız 236 bin 366 konutluk kentsel dönüşüm projemizin 75 bin 761 konutunu tamamladık" dedi. 

TÜRKİYE'DE ÜRETİLEN KONUTUN %9'U TOKİ'NİN ESERİ
Kuşkusuz Türkiye konut sektörünün geçtiğimiz 10 yılda yaptığı atakta Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) ve Emlak Konut GYO'nun payı büyük. 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özalin talimatıyla kurulan TOKİ, zaman içinde yaşanan mevzuat sorunları nedeniyle atd duruma geldi. Ancak 17 Ağustos depremiyle bir kez daha kamunun konut yapımındaki işlev, görev ve eksiklikleri gündeme geldi ve 58. Hükümetin yürürlüğe koyduğu Acil Eylem Planı çerçevesinde TOKİ, yeni bir vizyona kavuştu. Doğrudan doğruya Başbakanlığa bağlı kuruluş olarak görevlendirildi. Konut üretimi özelinde sektöre son 13 yüda 120 milyar lira kaynak aktaran TOKİ, Türkiyedeki konutların yüzde 8,59ünu üretti. TOKİ, özellikle son dönemde ciddi bir dönüşüm içine girerek, yatay yapılaşma ve yerel mimariye yöneldi.

Türkiye'nin ilk gökdeleni Ankara'da
Bir gökdelen için en düşük yükseklik 305 metre (1000 fit) olarak kabul edilmektedir. Bu bilgiye göre Türkiye'de inşa edilen ilk gökdelen ise Mimar EnverTokay tarafından tasarlanan ve 1959 - 1965 yılları arasında hayata geçen Ankara'daki 24 katlı Kızılay Emek işhanı.

MÜTEKABİLİYET SONRASI YABANCI AKINI
2012 yılının Türkiye gayrimenkul sektörü açısından dönüm noktası sayılabilmesi için bir diğer neden de 'Mütekabiliyet Yasası'. Yabancıların i Türkiye'de I gayrimenkul edinmesini sağlayan yam sa ile beraber r Türkiye gayrimenkul sektöründe adeta yeni ir dönem açıldı. Özellikle Ortadoğu ve Arap ülkeleri açısından Türkiye bir cazibe merkezi haline gelirken, yabancılara yapılan konut satışı da 2013 ten bu yana her yıl düzenli olarak artış gösterdi. Yasanın ilk yılı olan 2013'iin sonunda yabancılara satılan konut sayısı 12 bin 181 olurken 2015 sonunda bu rakam 22 bin 830 'a yükseldi. 2015 yılında yabancıya mülk satışından doğan gelirin 5 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor. 2016 sonunda ise bu rakamın 10 milyar dolara çıkması öngörülüyor.

YURTDIŞINA 19.4 MİLYAR DOLARLIK PROJE
Uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR'in, müteahhitlerin bir önceki yılda ülkeleri dışındaki faaliyetlerinden elde ettikleri gelirleri esas alarak yayınladığı "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi" listesinde Türkiye'den 43 müteahhit bulunuyor. Dünya çapında Çin'den sonra ikinci sırada yer alan Türk inşaat sektörünün, 2015 yılında yurtdışında üstlendiği yeni proje sayısı 156, bu projelerin değeri ise 19.4 milyar dolar.

Akşam Ek Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181