Kentsel dönüşümde 3 önemli değişiklik!
Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Gürsel Öngören, Torba Kanun ile 6306 sayılı Kanun'da yapılan değişikliklerin kentsel dönüşümü uçuracağını söyledi. Torba Kanun ile kentsel dönüşümde uygulamada ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda üç önemli değişiklik yapıldığını belirten Öngören, "Bunlardan ilki riskli alanda uzlaşmayan parselin, arsa sahiplerinin 2/3 çoğunluk kararıyla satılması, ikincisi riskli alan ilanında yüzde 65'lik ruhsatsız yapı kriteri ve üçüncüsü de riskli alanlarda yeni inşaat yapımının 2 yıllık yasaklanması kararları" dedi. Bu üç temel değişikliğin kentsel dönüşümü kolaylaştıracağını ve daha cazip hale getireceğini dile getiren Öngören, "Özellikle riskli alanda 2/3 kararıyla uzlaşmayan parsellerin müteahhit ve yatırımcı şirketlere satışıyla kentsel dönüşümün önü açılacaktır" diye konuştu.

Öngören, apartmanlarda dönüşüme karşı çıkanların daireleri nasıl satılıyorsa şimdi de riskli alanda dönüşüme karşı çıkan arsaların veya binaların adadaki diğer maliklere ve yatırımcı şirketlere satılacağını vurgulayarak, bu değişikliğin riskli alan dönüşümlerinin süresini bir ya da iki yıl kısaltacağını söyledi. Eskiden sadece acele kamulaştırmayla uzlaşmayan, direnen kişilerin tasfiye edildiğini, bunun da süreci bir iki yıl uzattığını ifade eden Öngören, yatırımcı müteahhitlerin bu ek sürelerde ek kira ödeme riski altındakaldığını ve hesapların şaştığını hatırlattı.

Öngören, riskli alanda Danıştay ve mahkemelerin durdurma ve tedbir koyma ihtimallerinin düşünülerek yatırımcı şirketlerin dönüşüm süreçlerini dikkatli bir şekilde planlanması gerektiğine işaret ederek, şunları söyledi: "Riskli alanlarda Danıştay'ın iptal kararları doğrultusunda yüzde 65 oranında ruhsatsız veya kaçak yapılaşma kuralı ile özellikle çarpık kentleşen alanlar kolayca kentsel dönüşüme katılabilecek. Bu yeni hüküm sonucu Güneydoğu'da terör kapsamındaki alanlarda da kentsel dönüşüm kolayca uygulanacak ve acele kamulaştırmada ortaya çıkan tepkiler ve sorunlar ortadan kalkacak. Değişiklikle üzerindeki toplam yapı sayısının en az yüzde 65'i imar mevzuatına aykırı olan veya yapı ruhsatı alınmaksızın inşa edilmiş olmakla birlikte sonradan yapı ve iskan ruhsatı alan yapılardan oluşan alanlar da riskli alan olarak ilan edilebilecek."

2 yıl imar verilmeyecek
Torba Kanun ile getirilen üçüncü değişikliğin de diğerleri kadar önemli olduğunu söyleyen Öngören, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ veya belediyelerin, riskli alanlarda veya rezerv yapı alanlarında her türlü imar ve yapılaşma işlemlerini 2 yıl süreyle geçici olarak durdurabileceğini belirterek, uygulamanın gerektirmesi halinde imar ve yapılaşma işlemlerinin durdurulmasının 1 yıl daha uzatılabileceğini kaydetti. Bu şekilde riskli alan ilan edilen yerlerde alman inşaat ruhsatlarının hükmünün kalmayacağını ifade eden Öngören, başlayan inşaatların da kentsel dönüşümde yapılacak ana projeyi engellememesi için durdurulabileceğini öne sürdü. Öngören, Torba Kanun ile getirilen diğer iki değişikliğin ise riskli binalar açısından uygulamayı daha da kolaylaştırma ve hızlandırma amaçlı olduğunu belirterek, 6306 sayılı Kanun'dabirkaç değişikliğe daha ihtiyaç bulunmasına rağmen, Torba Kanun vesilesiyle yapılan değişiklikle, Fikirtepe ve Gaziosmanpaşa gibi diğer 179 riskli alanda dönüşümlerin artık bir iki yılda tamamlanabileceğini sözlerine ekledi.

Yavuz KAHRAMAN/Dünya Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181