'Kentsel dönüşümde öncelik yaşlı binalara verilmeli'!
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Demeği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik ve DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, kentsel dönüşümün son 5-6 aydır çok hızlandığını bunda yeni Çevre ve Şehircilik Bakam Fatma Güldemet Sarı'nın önemli 'icraat' etkisi olduğunu söyledi. Ziya Yılmaz, "Sayın Bakandan çok memnunuz, sektörün tüm sorunları kendisiyle paylaşabiliyoruz. Sadece, 'Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin Geçici 6. Maddesinin 2016 sonuna kadar uygulanmasıyla ilgili inisiyatif alması bile 'sektörü uçurumun kenarından aldı." dedi. Bakan Sarı'ya sektörün performansını arttıracak bazı öneriler hazırladıklarını da anlatan Ziya Yılmaz, "Kentsel dönüşümün hızlanmasıyla, 8-10 yıllık binaların ya da sitelerin bile yıkılıp emsal artışından yararlanmak adına yeniden yapıldığını görüyoruz. Bizce bu büyük bir israf. Binaların 50,30,20 yıllık bina olarak tasnif edilmesini, dönüşüm ya da yenilemenin en eskiden başlamasını öneriyoruz." diye konuştu.

DEVLET POLİTİKASI ŞART
Yabancıya gayrimenkul satışı konusunun 'devlet politikası' olarak ele alınması gerektiğini savunan ve oturma izinleri, vatandaşlık gibi konularda liberal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu söyleyen Yılmaz, "İngiltere, yabancıya yılda 70 milyar Euro'luk gayrimenkul satabiliyor. Bizde 5 milyar dolar. Gerekli adımlar atıursa kısa sürede 15 milyar dolara çıkarız" dedi. Yılmaz, kamu özel sektör ortaklığıyla hedef pazarlara göre gayrimenkul projelerinin yurtdışında tanıtımı için bir 'fon' korutmasını da önerdi. KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik ise, konut satışlarının 2016'da da yüzde 5 yükselebileceğini, yabancıya satışların yüzde 20 artabileceğini tehmin ettiklerini söyledi. Çelik, "Tabu ki çok önemli, negatif, beklenmedik bazı şeyler olmazsa." diye konuştu.

Sadi ÖZDEMİR/Hürriyet Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181