Konut alıcısı 300 bin TL'nin altındaki konuta yöneldi!
TÜİK verilerine göre; Türkiye genelinde konut satışlarının haziran ayında bir önceki yılın aynı ayma göre yüzde 8,1 oranında azalarak 97 bin 579 oldu. İnşaat şirketlerinin temsilcileri, satış rakamlarındaki bu azalmayı sektörde yaşanan bir geçiş dönemi olarak değerlendirirken, konut almayı düşünen tüketiciler ucuza yöneldi. Bütçesi 350 bin liranın altında olan binlerce tüketici internet üzerinden satılık konut aramaya devam ediyor. İstanbul'da Esenyurt, Beylikdüzü, Pendik başta olmak üzere Kocaeli, Konya, Bursa gibi illerde 300 bin liranın altında daire arayışı olanlar alternatifler üzerinde incelemelerini sürdürüyor. Ankara'da Mamak ve Altındağ'da makul fiyatla ev bulmak mümkünken Antalya ve İzmir'in yapı stoku eski olan semderinde 300 -350 bin lira ile 2+1 tipi ikinci el konut bulmak mümkün.

KAMPANYALAR MORAL VERİYOR
Düşük faiz ve uzun vade seçenekleri alıcıları cesaretlendirse de barınma ihtiyacı olanlar ikinci el konut alımı için arayışlarını sürdürüyor. Senetli satışların yüzde 60 seviyesine geldiği piyasada markalı projelerin ikinci el konut satışlarında da kısa vadeli kampanya düzenlenmesini talep edenler de var.

HANGİ İLLER REVAÇTA
2017'nin ocak-haziran döneminde konut satışlarında lider yine İstanbul oldu.İstanbul'da 114 bin 356 konut satılırken, Ankara'da 73 bin 119, İzmir'de 40 bin 339 konut saüldı. Antalya, Bursa ve Kocaeli'de de toplam 74 bin 692 konut yeni sahibim buldu.

FİYAT ARTSA DA FIRSATLAR VAR
REIDIN Emlak Endeksi sonuçlarına göre; Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0.79 ve geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 10.13 oranında artış gerçekleşti. Ancak buna rağmen alıcılar için fırsatlar devam ediyor. Özellikle yüksek kira geliri elde etmek isteyenler İstanbul'dan sonra Bursa'yı tercih edebilirler.Haziran ayında metrekare başına konut kira değerleri yüzde 2.42 oranında artan Bursa, kiraların en çok yükseldiği şehir oldu.

UCUZ KİRADA ÇANKAYA GÖZDE
Ankara'da kiralık fiyatlarındaki düşüşte Çankaya semti başı çekiyor. Çankaya'da son beş yılda kiralık konut fiyatları şehrin ortalama kira artış oranı olan yüzde 5'in çok altında kalarak yüzde 29 arttı. Son bir yılda Çankaya'da kiralık konut fiyatları yüzde 8 düşerken, Gölbaşı'nda kiralık fiyatları yüzde 25 arttı, Yenimahalle'de ise bu oran yüzde 11 oldu. Ankara genelinde ise bir önceki yıla göre kira fiyatlarındaki artış azalarak yüzde 5'te kaldı.

Mehmet Canıtatlı / Güneş Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181