Konut fiyatları neden artıyor? İşte o sebepler...
Ülkemizde konut fiyatları giderek el yakmaya devam ediyor. Türkiye'de emlak fiyatlan son yıllar da artış eğiliminde ve bu artış, her geçen gün devam ediyor. Yatırımcıların pek çoğu artışın geçici olduğu gerekçesiyle yatırımlarını ertelese de, konut fiyatları endeksi artışın yukarı yönde devam ettiğini ortaya koyuyor.

FİYATLAR GELECEKTE DE ARTACAK
Reidin-Gyoder Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlanna göre; 2016 Mart ayında bir önceki aya göre konut fiyatları yüzde 0,65 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5 oranında arttı. Endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 69,7 oranında artış gerçekleşti. Gayrimenkul firmalarından Century 21 Türkiye'nin Yönetim Kurulu Başkanı Önder Uzel, konut fiyatlan endeksine göre fiyatlann sürekli olarak artış yönünde olduğunun görüldüğünü söyledi.

KONUT VE DÜKKAN YETERSİZ
Konut fiyatlarındaki yükselişin ardında nüfus ve gelir artışının olduğunu, buna paralel olarak kentlileşme oranındaki ar tısın da fiyatları etkilediğini kaydeden Uzel, "Nüfus artışı ve kentlileşme gibi etkenler konut talebini arttırıyorken, ihtiyaçları karşılayacak konut ve dükkanlar yeterince inşa edilmiyor ve yeni bölgelerin imara açılması çok kısıtlı kalıyor. Bu durum ise gayrimenkul sektöründe fiyatların yönünü yukarı doğru çekiyor." dedi.

METREKARE FİYATLARI BİN LİRA
İstanbul'daki pahalılığın en büyük sebebi olarak arsa fiyatlarına dikkat çeken TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, "İstanbul'da en az metrekare arsa fiyatı bin lira. Yani arsanın üzerine konut dikmeden dahi 100 metrekarelik bir arsa 100 bin lira ediyor. Bir de konut yapınca 300 bin liralık bir konut çıkıyor ki bu iç taraflarda daha da pahalı oluyor" dedi.

GAYRİMENKULE YATIRAN KAZANACAK
Gayrimenkulün her dönemde olduğu gibi gelecekte de en karlı yatırım aracı olduğunu vurgulayan Önder Uzel şöyle konuştu: "Bir kent nüfus alıyorsa, bu gayrimenkule olan talebi artırır. Talep arttığı için de gayrimenkul fiyatları yükselir. 2011de nüfus 74 milyon 724 bin 269 iken, 2015'de nüfusun 78 milyon 741 bin 53'e çıktığı görülüyor. Yani nüfusumuz her yıl ortalama yüzde 1,3 artış göstermiş. Türkiye'de gayrimenkul alan herkes uzun dönemde karlı çıkacak. Hem Türkiye'de hem de dünya'da kentleşme oranının artış eğiliminde olduğu metropollerde gayrimenkul sahibi olanlar gelecekte daha da karlı çıkacak."

Sümeyra KIRCA/Özgür Düşünce Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181