Konut fiyatlarında düşüş geçici, 2. yarıda yeniden yükselecek!
Kentsel dönüşümle sağlıksız yapılar yıkılıp yeniden yapılırken, müteahhitlerin de dönüşümün yapıldığı bölgelerde kat yoğunluğunu artırması ihtiyaç fazlası konutun birikmesini beraberinde getiriyor. Bununla birlikte, yeni binalara değerinden fazla fiyat biçilmesi daireleri boş bırakırken, elde kalan konutlar da fiyatları aşağı çekiyor. İstanbul’un bazı bölgelerinde satılık konutlardaki düşüş yüzde 7’ye ulaşmış durumda. Ümraniye’de yüzde 3, Fikirtepe’de yüzde 4, Bakırköy’de yüzde 7, Bahçelievler’de yüzde 7-8 ve Zeytinburnu’nda yüzde 6-7’lik oranda düşüşler söz konusu.

Öte yandan özellikle kiralıklarda keskin düşüşün yaşandığı bölgelerden biri Bağdat Caddesi. Sektör temsilcileri, bir yıl önce 5 bin liraya çıkan kiraların şimdilerde 3 bin 500 liraya kadar gerilediğini belirtiyor. Bölgenin şantiye alanına dönüştüğüne işaret eden gayrimenkulcüler, “O kadar çok daire yapılıyor ki kime satacağız bu kadar konutu” eleştirisinde bulunuyor. Ayrıca, konut projelerinin yüksek fiyattan satışa çıkartıldığını, bu durumun konutun erişilebilirliğini zorlaştırdığını ifade eden sektör temsilcileri, “Fiyatlardaki köpük geri alınıyor” dedi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre de İstanbul’da geçen ay satılık konut fiyatları yüzde 0.60 geriledi.  Yıllık artış yüzde 7,28’de kaldı. Türkiye genelinde 68 il, 242 ilçe ve bin 202 mahalleyi kapsayan REIDIN verilerine göre de konut fiyatları mart ayında yüzde 1.16 oranında arttı. Türkiye İş Bankası’nın desteği ile hazırlanan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ne göre, Mart ayında konut fiyatlarındaki artış, bir önceki aya göre yüzde 0.23, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2.36 oldu.

Mart ayında İstanbul Asya yakasında yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0.28, Avrupa yakasında yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0.06 fiyat artışı oldu. Endeksin başlangıç dönemine göre ise İstanbul Asya yakasındaki projeler Avrupa yakasına kıyasla 9.9 puan fazla arttı. Mart ayında metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 2.11 oranında artan Bursa, fiyatların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönem içerisinde konut satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir yüzde 1.04 oranı ile Çankırı oldu. Bir önceki aya göre yüzde 0.2 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 4.14 artış gerçekleşti. Metrekare başına konut kira değerleri yüzde 2 artan Zonguldak, kiraların en çok yükseldiği şehir oldu. Van ise yüzde 2’likoranla bu dönemde konut kira değerlerinin en çok azaldığı şehir oldu. Amortisman süresi bakımından, satın alınan evlerin kiraya verildiğinde alış fiyatını en kısa sürede karşılayabildiği illerin başında Aydın gelirken, yıllık brüt kira getirisi bakımından en yüksek getiri oranları Aydın, Van ve Bilecik şehirlerinde ölçüldü.

GEÇİCİ BİR DALGALANMA
TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdür’u Hakan Erilkun, fiyatlardaki gerilemenin hem olağan hem de bölgesel nitelik taşıdığını söyledi. Bunun emlak satışlarının yavaşladığı anlamına gelmemesi gerektiğinin vurgulayan Erilkun, “Arz fazlası fiyatlarda seyrelmeye yol açtı.  Stoklar da var. Fiyat  seyrelmesi, kısa bir geçiş döneminin hızlı yükselişi öncesinde görülen küçük bir dalgalanmadır” dedi. Erilkun, Ümraniye’de yüzde 3, Fikirtepe’e’de yüzde 3-4, Bakırköy’de yüzde 7, Bahçelievler’de yüzde 7 ve Zeytinburnu’nda yüzde 6-7 oranında düşüş tahmin edildiğini söyledi.

KİRALAR GERİLEMEYE BAŞLADI
Fikirtepe, Sultanbeyli gibi bölgelerde daha tapuları dağıtılmamış yerlerin bulunduğuna işaret eden Başarır Grup Yönetim Kurulu Başkanı Alptekin Başarır, Bağdat Caddesi’nde ise kiraların gerilemeye başladığına işaret etti. Başarır, şöyle devam etti: “Oradaki artış, daire sahiplerinden oldu. Dairesinden çıkan karşı apartmana gitti kiralar 3’se beş bine çıktı, sonra bina bollaşınca 3 bine geldi. Eskiden 600 binse satılıklar 1,5 milyona çıktı. Biraz da insanların kendi kendini kentsel dönüşümü yapmasının yollarını bulmamız lazım.Şehrin yoğunluğunu merkezlerden yaymamız lazım.”

FİYATTAKİ KÖPÜK GERİ ALINIYOR
Akkuş Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, konut projelerinin ilk başta yüksek fiyatla satışa çıkartıldığını, bu durumun projeye erişilebilirliği sınırladığını söyledi. Kadıköy’de yükselen fiyatların da geri gelmeye başladığını ifade eden Akkuş, “Orada şu anda düşündükleri rakamlara satamıyorlar, metrekareleri 10 bin dolara çıktı 8 bin dolara satamıyorlar. Kentsel dönüşümle Kadıköy Moda’da oturan çoğu kişi oradan göç etti. Konut projelerinin de satışa makul ve mantıklı fiyatlarla çıkartılması gerekiyor. Metrekaresini 10 bin liradan satışa çıkartıp sonra 6 bine indirmek değil. Şu anda fiyatlardaki köpük geri alınıyor. Bu düşüşler, özellikle konut arzının yoğun olduğu bölgelerde yaşandı. Satışın sürekliliği için fiyatların makul olması lazım. Ben de 15 binden çıksam satamam. Fiyatları indiren müteahhitler var.  Fiyatlar ikinci yarı sonrasında ise artar” değerlendirmesinde bulundu.

Karar

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181