'Konut satışı en çok Suudi Arabistan'a oldu'!
Türkiye konut alımında yabancıların gözdesi olmaya devam ediyor. Haziranda konut satışı bir önceki aya göre yüzde 16.3, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 8.1 düşerken yabancıya yapılan satışlar arttı. Yabancılara yapılan konut satışları haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24,8 artarak bin 926 olurken en ilginç gelişme Katar’a ambargo uygulayan ülkeler arasında yer alan Suudi vatandaşları cephesinde yaşandı. Haziranda yabancıya satılan her üç konuttan birini neredeyse Suudiler aldı. Geçen yılın haziran ayında 112 konut alan Suudi Arabistan vatandaşları bu yıl aynı ayda Türkiye’den 612 konut satın aldı. Bunu 239 konutla Irak, 136 konutla Kuveyt, 115 konutla Rusya, 87 konutla İngiltere takip etti. Böylece Suudi vatandaşları aylık bazda Irak vatandaşlarını ilk kez geçerken 6 aylık bazda 1.517 konut alarak Irak vatandaşlarına yaklaştı. Irak vatandaşları ise 6 ayda 1.645 konut aldı.



654 BİN KİŞİ EVLENDİ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, 630 bin 799 konutun satıldığı 2016’nın ilk yarısına kıyasla bu yılın aynı döneminde konut satışı yüzde 3,74 arttı. Türkiye genelinde bu yılın ilk 6 ayında 654 bin 363 konutun satışı gerçekleşti. 2017’nin ocak-haziran döneminde konut satışları bakımından megakent İstanbul ve başkent Ankara diğer illere büyük fark attı. Söz konusu dönemde İstanbul’da 114 bin 356 konut satılırken, bu rakam Ankara’da 73 bin 119 olarak gerçekleşti. Türkiye’nin 3’üncü büyük ili İzmir’de ise aynı dönemde 40 bin 339 konut satıldı. Antalya, Bursa ve Kocaeli’de de toplam 74 bin 692 konut yeni sahibini buldu. Bu dönemde en az konut satışı yapılan iller ise toplam 339 ile Hakkari, Ardahan ve Şırnak olurken, Bayburt, Tunceli, Gümüşhane, Iğdır ve Bitlis’te de toplam 2 bin 213 konutun satışı yapıldı.

ESENYURT, ÇANKAYA VE KARŞIYAKA SATIŞTA LiDER
İlk üç büyükşehir için ilçe satış rakamlarını değerlendiren Altın Emlak’ın Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “İstanbul içinde en çok konut satışı Esenyurt’ta gerçekleşiyor. İlk altı ay sonunda Esenyurt’ta satılan toplam konut sayısı 20 bin 570 iken, en yakın ilçe olan Beylikdüzü’nde 5 bin 593, Sancaktepe 5 bin 555, Pendik’te 5 bin 10, Kadıköy’de 4 bin 106 ve Kartal’da 4 bin 86 olarak gerçekleşti” dedi.

Ankara ve İzmir ilçelerindeki ilk 6 aylık satış rakamlarını da paylaşan Özelmacıklı “Ankara’nın ilçelerine baktığımızda Çankaya’da 12 bin 725, Keçiören’de 12 bin 528, Mamak’ta 10 bin 240 ve Yenimahalle’de ise 8 bin 144 satış gerçekleşti. İzmir’de ise Karşıyaka 4 bin 854 ile ilk sırada. Karşıyaka’yı 4 bin 805 ile Buca, 3 bin 260 ile Karabağlar, 3 bin 32 satış ile de Torbalı takip ediyor” diye konuştu

YABANCIYA SATIŞ UMUT VERiCi
Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı ve Konutder Başkanı Altan Elmas: “Yabancıya konut satışı için de umut verici rakamlar söz konusu. Yabancıya konut satışında 903 konut satışı ile ilk sırayı İstanbul alırken, 408 konut satışı ile Antalya ikinci, 93 konut satışı ile Bursa üçüncü sırada yer aldı. Suudi Arabistan, Irak, Kuveyt, Rusya ve İngiltere vatandaşları ise en çok yatırım yapanlar arasında üst sıralarda bulundu. Söz konusu rakam hem hükümetimizin verdiği KDV muafiyeti ve vatandaşlık teşviklerinin hem de gayrimenkul şirketlerinin yurt dışına yönelik çalışmalarının meyvesini vermeye başladığını gösteriyor. ”

Konut alıcısı için fırsat
BESA Grup’un Yönetim Kurulu Üyesi Efe Bezci: “İlk konut satışlarındaki yüzde 7,9’luk, ikinci konut satışlarında yüzde 8,2’lik azalış, konut alıcısı için aslında şu an fırsat aylarında olduğunun göstergesi. Arz, talep dengesinin fiyatların da tüketici lehine gelişeceği gerçeğinden yola çıkılırsa konut sahibi olmak isteyen kişiler şu an oluşacak avantajları birkaç ay sonra başlayacak sezonda yakalayamayabilirler. Şu unutulmamalı ki inşaat sektörü tüm badireleri bu zamana kadar başarı ile atlattı ve hızlı gelişimini sürdürüyor. Dolayısıyla Haziran ayı verileri aldatmamalı, iyi okunmalı. Biz sektör temsilcileri olarak Eylül ile birlikte yılın son çeyreğinden oldukça umutluyuz.”

Mütekabiliyetin etkisi oldu
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım: Gayrimenkul sektörü olarak bu artışı bekliyorduk. Çünkü mütekabiliyet yasası kapsamında yabancı yatırımcılara sağlanan KDV avantajı ve yapısal destekler bu artış miktarını destekledi. Söz konusu artışta Suud yatırımcıların önceki yıllara göre alımlarının yaklaşık yüzde 400 artması önemli.  Körfez ülkeleri arasında baş gösteren siyasi ve ekonomik krizin başrol oyuncularından olan Suud yatırımcıların aşırı talep göstermesi, krizin kalıcı ve uzun süreli olmayacağı şeklinde yorumlanabilir” diye konuştu.

DEVLET DESTEKLERi MEYVESİNİ VERDİ
Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan:  “Yabancı yatırımcılara konut satışları hız kesmeden devam ediyor. Konut satışını desteklemek amacıyla devletimiz tarafından bir dizi önlem alındı. Bizler de özel sektör temsilcileri olarak ekonomi ve sektörümüz için üzerimize düşen görevleri yerine getiriyor, fedakarlıklar göstererek sektörün canlılığını koruması için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Hem yatırım hem de oturum amaçlı konut sahibi olmak isteyenler temmuz ve ağustos aylarını kaçırmamalı.”

ARZ FAZLASI VAR AVM AÇMAK ZOR
Merkezi ABD’de bulunan gayrimenkul danışmanlık firması Cushman & Wakefield’ın yönetici ortaklarından Toğrul Gönden, AVM’lerin yüzde 40-50 doluluk oranlarıyla açıldığını belirterek, “Yeni AVM açmak şu anda geçekten çok zor. Çünkü birçok yerde arz fazlası oluşmaya başladı” dedi. Gönden, perakendecilerin, küçülmelerine karşın iyi yerlerde bulunmayı tercih ettiğini belirterek, “Bir sokağın her iki yanında ya da yan yana AVM olmamalı. AVM’lerde kira indirimleri bir süredir uygulanıyor. Bunların yüzde 30’u TL ile kira ödemeye başlasa da yabancı mülk sahiplerinin TL’ye dönmesi çok zor. Çünkü kredi sözleşmesinde yazıyor. Özellikle elektronik sektöründe online satışlar da artmaya başladı. Türkiye için çok daha iyi bir durum” diye konuştu.

DUBAİ YERİNE TÜRKİYE
Tuğra Gönden de son 10 yıldır Türkiye’nin bölgesel üs olarak algılanması nedeniyle çok fazla ofis yapıldığını ifade ederek, şunları kaydetti: “Mesela Microsoft, 80 civarı ülkeyi Türkiye’den yönetiyor. Türkiye’deki uluslararası şirketlere baktığımızda Gezi Parkı olaylarından sonra bu eğilim gittikçe azalıyor. Ülkemizi daha iyi anlatmamız gerekiyor. Örneğin, FETÖ’yü dünyada kimse bilmiyor. Bunu daha iyi anlatalım ki insanlar derdimizi anlasın. Şu anda potansiyelimizin çok altındayız. Dünya ticareti ve üretiminin ortasında olmalıyız. Birçok şirket tekrar Dubai’yi bölgesel yönetim üssü haline getiriyor. Bütün dünyadaki üst düzey yöneticiler Türkiye’ye gelmek istiyor ama Dubai’ye gitmek istemiyor.”

Star

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181