Konut satışlarını değerlendirdiler!
2016 Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %10,9 oranında azalarak 106 bin 348 olan konut satışlarını, İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ziya Mescioğlu ve BTSO İnşaat Konseyi Başkanı / Mimar Ali Tuğcu değerlendirdi.

''NAKİT SIKINTISI YAŞANIYOR''
İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ziya Mescioğlu
''Tapu dairelerinin sakinliği bizi endişelendiriyordu ve sonuç maalesef ki beklediğimiz şekilde oldu. Konut satışlarındaki bu düşüş yılın ilk 3 ayında yakalanan çıkışı da etkisiz hale getirdi.

Konut satışlarının bir önceki yılın Nisan ayına oranla daha düşük seyretmesinin nedenini kredi faizlerine, siyasi sebeplere ve bulunduğumuz coğrafyanın sorunlarına bağlıyorum. Aynı zamanda devam eden nakit sıkıntısının da bu durumda etkisi büyük.

Yeni Hükümet’ten bu konuda tedbir bekliyor ve konut satışlarının en kısa zamanda artmasını umuyorum.''


''GAYRİMENKUL ALIMLARINDA GELİŞMİŞ ÜLKELERE DOĞRU TALEP ARTIŞI VAR''

BTSO İnşaat Konseyi Başkanı / Mimar Ali Tuğcu
''Nisan 2016 konut satış verilerine bakıldığında bir önceki yılın aynı ayına göre önemli bir düşüş yaşandığını görüyoruz. Ancak ilk çeyrek verilerini karşılaştırdığımızda daha iyi bir tablo olduğunu söyleyebiliriz.

2015 Yılının iyi geçmesinin 2016 yılı beklentilerini de yükselttiğini, ancak ülkemiz ve yakın çevremizdeki siyasi, ekonomik gelişmeler 2016 yılında konut satışlarında daha yavaş bir seyir izlemesine sebep oldu. Konut satışındaki azalmanın özellikle ipotekli satışlarda olduğunu görüyoruz.

Merkez bankası faiz indirimlerinin piyasaya yansımamasının konut taleplerinin ertelenmesine yol açtığını düşünüyorum. Kredi oranlarının %1 seviyesine gelmesi ve daha aşağılara inmesi ile konut satışlarının artacağını söyleyebilirim.

Dünyadaki ekonomik ve siyasal gelişmeler, döviz kurundaki dalgalanmalar, kanuni düzenlemeler ve diğer etkenler dolayısıyla yaşanan maliyet artışları konut talebini olumsuz etkiliyor. Gayrimenkul alımlarında eskiye göre gelişmiş ülkelere doğru da bir talep artışı olduğunu görüyoruz.

Ülkemizde inşaat sektörüne dayalı bir büyüme olduğu eleştirileri yapılıyor. Ancak inşaat sektörünün GSMH içindeki payı diğer gelişmekte olan ülkelerle aynı seviyede. Burada üretim sektörünü harekete geçirecek tedbirler almak daha çok önem kazanıyor.''

Ayfer ERDOĞAN
 / EmlakSayfası.com.tr





Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181