Konutbank sistemi nasıl çalışacak!
Beyaz eşyadan kimyaya, tekstilden, elektroniğe yüzlerce farklı sektörü canlandırarak Türkiye'nin ekonomik büyümesine ciddi ivme katan gayrimenkul sektörü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "faizi indirin" hamlesinin ardından farklı çözümlerle büyük oynuyor. Erdoğan'ın çıkışıyla, bankalar aylık oranları yüzde 1.10-1.20 aralığından bir anda yüzde 0.80'e kadar indirmişti. Öncesinde de, Emlak Konut, GYODER ve birçok gayrimenkul firması "Yüzde 0.70 faiz"le kampanya başlatmıştı. Tüm bu yaşananların sektörde önemli hareketlenmeye yol açtığını ​ifade eden Özak GYO'nun Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, bu süreçte maalesef bankaların reel sektöre ayak uyduramadığını söyledi. Akbalık, "Bizimle aynı iştahta değiller. Uzun vadeli, uygun faizli ı konut finansmanı konusunda, gayrimenkul sektörünü destekleyecek zemini oluşturamadılar" dedi. Ticari bankaların ticari para kazanmak adına hareket imkanının sınırlı olduğunu anlatan Akbalık, bu noktada "Konut İhtisas Bankası" önerisine vurgu yaptı. Akbalık, şunları kaydetti: "Tüketicilere uygun faizle konut kredisi veren bir model geliştirmemiz gerek. Bu sistem, bir yandan nitelikli konut arzının artmasını sağlayacak. Diğer yandan da hem sektöre hem de büyüme anlamında ülke ekonomisine önemli bir kaldı raç olacak."

% 70'lik ağır yük
Akbalık'a göre söz konusu Konut İhtisas Bankası (KİB) modelinin devlet, bankalar, konut üreticileri ve vatandaş arasında dengeli bir ayak üzerine 'dengeli bir şekilde' oturtulması gerekiyor. "Birçok batı ülkesinde, konut üzerindeki 10 yıllık borçlanmanın maliyeti yüzde 10. Türkiye'de yüzde 70'lere ulaşıyor" diyen Akbalık, "Bu noktada bizim de borçlanma vadelerini uzatarak, paranın maliyetini düşürmemiz gerekiyor. Bunun için de devletin desteği ve bu alandaki düzenlemeleri hayati öneme sahip" diye konuştu.

PEKİ BU SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?
- Konutbank, Hazine ihalelerindeki borçlanma oranlarına yakın seviyede bir faizle tahvil ihraç edecek.
- Bu tahvil geliri, vatandaşa uzun vadeli (10-20-30 yıl) ve düşük faizle konut kredisi olarak geri dönecek.
- ABD'de mortgage sisti dört büyük kamu kurumu taşıyor. Hazine'nin 70'lik bölümü, bu kurumlar tarafından, konut finansmanı için kullandırılıyor. Vadeler de 10-30 yıl arasında değişiyor.

Ev alan yabancı 'ELÇİMİZ' olur!
Yabancıya mülk satışının önemine vurgu yapan Ahmet Akbalık, "Bu adımın hızlanması sadece gayrimenkule değil, birçok sektöre katkı yapar. Türkiye'den mülk satın alan yabancı için en doğru tanımlama bana göre 'daimi turist' olur. Türkiye'den ev alacak, seyahat edecek, yaşamsal ihtiyaçları harcama yapacak, belki parasını Türk bankalarına yatıracak, Türkiye'deki evinden bahsederek gönüllü tanıtım elçiliğini yapacak. O yüzden bu konunun ihmal edilmemesi lazım" ifadelerini kullandı.

Milliyet Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181