'Konutların 1 Ocak 2020'ye kadar enerji kimlik belgesi alması gerekiyor'!
Kentsel dönüşüm ile yeniden inşa edilecek tüm binalara CE ve ETAG belgelerine sahip, Avrupa standartlarına uygun ürünlerle ısı yantımı yaptırıldığı takdirde ülke ekonomisine her yıl milyarlarca dolarlık katkıda bulunulabileceğini kaydeden Levent Pelesen, binada dengeli ısı dağılımını sağlayarak sağlığa da katkıda bulunan ısı yalıtımının sadece kış aylarında değü, yaz aylarında da sıcağa karşı alınabüecek en etkili önemlerin başında geldiğine dikkat çekti. Pelesen, yalıtımla kışın ısıtma, yazın da soğutma amacıyla harcanan enerjiden ortalama yüzde 50 tasarruf sağlandığını belirterek, "Bu da doğalgaz ve eletrik faturalarını yarı yarıya düşürüyor. Yalıtım uygulaması yapümamış bir binada ısı kaybının en çok olduğu yerler pencereler ve çatılar oluyor. Buralarda yüzde 25 ısı kaybı yaşanıyor. Enerjimizi boşa harcamadan, güvenli ve konforlu yapılarda yaşamayı hedefliyor, aynı zamanda yüzde 50'ye varan tasarruf elde etmek istiyorsak, binalarımızın tamamını ısı yalıtımı üe koruma altına almamız gerekiyor" diye konuştu.

Ayrıca daha fazla enerji verimliliği sağlamak için düşürülmüş enerji limitleri dolayısıyla özellikle ısı yalıtımı uygulamalarının enerji verimliliğindeki rolünün daha da önem kazandığına işaret eden Levent Pelesen, "Bugün gelişmiş ülkeler sıfır enerjili konutlar, pasif evler gibi konseptlere yönelmiş durumda. Enerji verimliliği stratejilerinde ve özellikle binalarda, tüm taraflar; sektör, kamu ve tüketiciler üzerlerine düşeni hassasiyetle yerine getiriyor. Türkiye'nin, İklim Değişikliği Paris Anlaşması'ndaki gibi uluslararası taahhütlerini yerine getirmesi, binalarda enerji verimlüiği açısından yalıtımının sağlıklı gelişmesi için hayati önem taşıyor" yorumunda bulundu.

"19 milyon konutta su yalıtımı bulunmuyor"
Öte yandan Türkiye'nin yüzde 92'sinin ve nüfus yoğunluğunun ise yüzde 95'inin deprem kuşağında yer aldığına vurgu yapan Levent Pelesen, şöyle devam etti: "Bu yüksek riskli kuşakta can ve mal güvenliğini sağlayabilmek için alınması gereken en temel önlemlerin başında uzun ömürlü ve depreme dayanıklı binalar inşa etmek geliyor. Bunun için de, yapıların öncelikle su yalıtımı ile donatılarak, korozyona karşı korunması gerekiyor. Türkiye'de 19 milyon konutta halen su yalıtımı bulunmuyor. 6.5 milyon konut ise deprem açısından riskli bina statüsünde yer alıyor."

"Planlı yatırımlar ile ihracatın artırılması mümkün"
Isı yalıtım malzemelerinin havaleli olması nedeniyle ihracat ürünü olarak çok da rekabetçi bir durumunun bulunmadığını ancak su yalıtımı ürünleri ile birlikte ihraç edildiğinde sektörün rekabet edebilir duruma gelebildiğini ifade etti. Sadece ısı yalıtımı ürünlerinde sınırlı bir ihracat yapıldığını dile getiren Levent Pelesen, "O da Güney Doğu'da veya Doğu Anadolu'daki üretim tesislerinden Ortadoğu'daki yakın ülkelere navlunun rekabete izin verdiği mesafelere yapılabiliyor. Sektörün ihracat büyüklüğü yaklaşık 350 milyon dolar. Fakat ihracat potansiyeli olan bir sektör olarak bu rakamın yapılacak planlı yatırımlarla katlanabileceğim söyleyebiliriz" açıklamasını yaptı.

"Konutların 1 Ocak 2020'ye kadar enerji kimlik belgesi alması gerekiyor"
Öte yandan binalarda Enerji Performans Yönetmeliği gereğince yürürlüğe giren yani inşa edilen binalar için enerji kimlik belgesi alınması zorunluğunun bulunduğunu dile getiren Levent Pelesen, söz konusu yönetmeliğe göre Türkiye'deki tüm konutların 1 Ocak 2020'ye kadar enerji kimlik belgesi almak zorunda olduğunu ifade etti. Türkiye'de yaklaşık 500 bin binanın enerji kimlik belgesine sahip olduğunu ileten Pelesen, "Yeni dönemde sektörde yapılacak çok iş bulunuyor. Enerji kimlik belgesi; binaların enerji ihtiyacı, enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeriyor. Artık ev alırken, satarken ya da kiralarken sadece konumuna, manzarasına, oda sayısına değil kimlik belgesine de bakılıyor. Binaların ne kadar enerji harcadığını gösteren enerji kimlik belgesi aynı zamanda sınıfını da belirtiyor" ifadesini kullandı.

Dünya Ek Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181