'Konutta 1,5 milyonluk hedef yakın'!
Konut satışı eylülde adeta patladı. Satışlar % 28.8 artarken, yabancıya satışta da % 75.2'lik yükseliş gerçekleşti. Sektör temsilcileri, yıl sonu için hedeflenen 1.5 milyonluk rakama ulaşılacağı görüşünde.

Yerli ve yabancı Eylül'de KAPIŞ KAPIŞ EV ALDI
Eylül'de konut satışları % 28.8 artarken, yabancıya satışta ise % 75.2'lik yükselişle yeni bir rekor geldi. Sektör "1.5 milyonluk hedef yakın" diyor.

Eylülde yerli ve yabancılara yapılan konut satışları zirve yaparken, 9 ayda 1 milyon satış sının geçildi. Yıl sonu için 1.5 milyonluk toplam satış ve yabancıya 20 bin konut satışı hedefinde önemli eşik aşıldı. Türkiye genelinde eylülde 140 bin 298 konut satıldı. Geçen ay satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 16.7, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 28.8 artış kaydetti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı.

1.5 MİLYON HEDEFİ
Konut satışında en yüksek payı 23 bin 471 konutla (yüzde 16,7) İstanbul aldı. İstanbul'u, 13 bin 945 konut satışıyla (yüzde 9,9) Ankara, 7 bin 575 konut satışıyla (yüzde 5,4) İzmir izledi. Artışı sevindirici bulan sektör i temsilcileri, bu sale yıl sonu için hedeflenen 1.5 milyonluk toplam ve 20 binlik yabancıya konut satışı hedefine ulaşılacağını kaydetti.

REEL BİR SIÇRAMA
İstanbul İnşaatçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yılın en durgun döneminde bile artış trendini bozmayan konut satışlarının eylülde reel bir sıçrama gösterdiğini söyledi. Durbakayım, "Eylül ayı ise yeni lansmanlarla bir yıl ertelemeli ve yüzde 0,700,80 bandında faiz oram sunan kampanyaların etkisiyle büyük bir sıçrama gösterdi" dedi. Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO'su Özen Kuzu ise, gelişmelerin ülke adına oldukça sevindirici olduğunu belirterek, "Rakamlardan da görüyoruz ki emlak sektörü ülke ekonomimiz için güvenli bir limandır. Yüzde 28.8'lik artış sektörün ne kadar güvenli bir yatırım aracı olduğunun kanıtıdır. Konut satış rakamları ülkemize duyulan güven açısından oldukça önemlidir. Yıl sonuna kadar artış sürecek" diye konuştu.

Son 3 ayda da artarak sürecek
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas da, vergi teşviklerinin karşılık bulduğunu ve satışları rekor seviyelere getirdiğini söyledi. Elmas, yılın son 3 ayında da yabancıya satışın artarak süreceğini vurguladı.

Yabancıya satış %75.2 ARTTI
Yabancılara yapılan konut satışları eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 75.2 artarak 2 bin 236 oldu. ilk sırayı 797 konutla istanbul aldı. Geçen ay Irak vatandaşları Türkiye'den 383 konut satın aldı. Bunu 344 konutla Suudi Arabistan, 160 konutla Kuveyt, 129 konutla Rusya, 103 konutla ingiltere takip etti. Yılın 9 ayında 2016'nın aynı dönemine göre konut satışları yüzde 10,14 artışla 1 milyon 30 bin 728, yabancılara yapılan satışlar yüzde 15,37 yükselişle 15 bin 241 'e ulaştı.

Akşam Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181