'Konutta maliyeti düşürmek için vergi indirimi şart!'
Ekonomik durumun genel gidişatına göre lokomotif sektör konumunda olan inşaat sektörünün yavaş yavaş ivme kaybettiğini belirten İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, konut satışlarına yönelik faiz oranlarının yanı sıra vergide de düzenleme yapılması gerektiğine işaret etti. Bankaların faizleri şekil olarak indirdiklerini savunan Tellioğlu şunları söyledi:

KREDİ FAİZLERİ YÜKSEK
"Özellikle Ankara açısından değerlendirirsek önüne gelenin müteahhit olmasından kaynaklı aşırı konut üretildi. Son 5-10 yıllık Türkiye'deki konut piyasası, emlak piyasasının hareketliliğinden dolayı üretimi teşvik etti. Bu işler Ankara'da özellikle fazla konut üretilmesini sağlamış oldu. Vatandaşın konuta erişebilmesi anlamındaki konut kredi faizleri de yüksek. Sayın Cumhurbaşkanı ve hükümet her ne kadar bankalara 'faizleri indirin' çağrısı yapsa da onlar şekil olarak indiriyorlar. Aslında bankalar konut kredilerini çok fazla indirmedi.

VERGİNİN DÜŞÜRÜLMESİ LAZIM
​Diğer bir önemli konu da hükümet devamlı paket açıklıyor. Sektörümüze yönelik yapılan teşvikler bizden bi haber yapıldığından sektörel karşılık bulmuyor. Bizim taleplerimizi dikkate alırlarsa daha ölçülü olur. Bu teşvikler inşaat sektörüne yönelik bir fayda sağlamadı. Dünyada 184 ülkede belediye ruhsatlarını verme zorluğunda 95. sıradayız. Vergide de durum öyle. Maliyetin yüzde 68'i vergi. Konut rakamları vatandaşın alım gücüne göre yüksek. Vergi oranlarının da düşürülmesi lazım. Biz ve kamu bankaları eleştiriyoruz ama devlet de borç ödenmediğinde yüzde 30'a kadar faiz alıyor. Bunun da düzenlenmesi gerektiği düşüncesindeyiz."

MÜTEAHHİTLERİN ÖNCELİKLİ 10 SORUNU
Öte yandan Tellioğlu, inşaat müteahhitlerinin öncelikli 10 sorununu da şöyle sıraladı:
-Konut ve inşaat piyasasını kaliteli ve sürdürülebilir kılmak için Müteahhitlik Hizmet Yasası'mn çıkartılması.
-Yurtdışı müteahhitlik ve teknik müşavirlik hizmetlerinin desteklenmesi.
-Yurtdışına satılan konutların ihracat kapsamında değerlendi rilip teşvik desteği verilmesi.
-Belediyelerin ruhsat ve iskândaki aşırı evrak ve bürokratik taleplerinin dünya sıralamalarında 94.sıradan daha alt sıralara gerilemesi.
-İnşaat sektöründe inovasyon ve yetkin işgücünün desteklenmesi.
-Kentsel dönüşüm ve imar kanununun gerçek şehirciliğe göre entegre edilmesi.
-Kamu İhale Yasası'nın sil baştan sektörle birlikte hazırlanması.
-Ülkemizde uluslararası konut ve inşaat fuarı düzenlenme talebimizin desteklenmesi.
-Çalışanlarımızın SSK primlerinin vergi ve stopaj kısımlarının düşürülmesi.
-Kamu desteği ile TOKİ ve İller Bankası gibi kuruluşların yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde öncü olması.

Murat YILMAZ/Hürriyet Emlak Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181