Kredili konut satışları son 1.5 yılın en yükseğinde!
Fetullahçı Terör Örgütü'nün hain darbe girişimi ve Moody's'in not indirimi ev alıcısını yolundan döndüremedi. Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam etmesinin ardından bankaların da elini taşın altına koyması büyümenin lokomotif sektörü inşaatta yüzleri güldürdü. Darbe girişiminin ardından yavaşlayan konut satışları faizlerin yüzde 1'in altına inmesi ve sektördeki kampanyalarla şimdiden bu yılın rekorla kapatılacağının sinyalini veriyor. Sektör temsilcileri, yılsonunda 2015'in rekorunu kıracaklarını belirtiyor.

YÜZDE 50'YE YAKIN ARTIŞ YAŞANDI
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, eylülde konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17.8 oranında artarak 108 bin 918 oldu. Asıl büyük artış ise ipotekli (kredili) satışlarda yaşandı. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 46.7 oranında artarak 42 bin 83'e çıktı. Aylık bazda ipotekli konut satışları yüzde 15.4 arttı. Toplam konut satışı da 9 ayda 936 bine ulaştı.

'BU YIL 1.5 MİLYONU ZORLAYACAĞIZ'
Bankaların konut kredi faizlerini yüzde 1.20'lerden 0.95'lere çekmesi ve kendi düzenledikleri kampanyaların satışların artmasında etkili olduğunu belirten sektör temsilcileri "Biz elimizi taşın altına koyarak 40 puanlık indirim yaptık. Bankalarda faizlerini düşürürse, konut satışlarına pozitif yansır. Geçen yıl 1.3 milyon olan konut satışımızı bu yıl rekor kırarak 1.5 milyona çıkarırız" dedi.

KREDİLİ SATIŞ 1.5 YILIN EN YÜKSEĞİNDE
Tarihi kampanyanın büyük etkisi var

GYODER Başkanı Aziz Torun, Emlak Konut GYO ile başlattıkları tarihi kampanya sayesinde satış rekoru kırıldığını söyledi. Torun, "Bankaların faiz indiriminden çok kampanyamızla bu rakamlara ulaştık. Ayrıca yıllık yüzde 10'un altındaki faizin tüketici için ne kadar davetkâr olduğu ortaya çıktı" dedi.

Tüketicide güven algısı yükseliyor
İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, eylül ayında ortaya çıkan tablonun konut alıcısında güven algısının yükseldiğinin göstergesi olduğunu söyledi. Durbakayım, "Emlak Konut'un cazip kampanyası tüketicide ciddi bir karşılık buldu. Çünkü bu adımla tüketicinin ertelediği talebin harekete geçirilmesi için uygun zemin yaratıldı" diye konuştu.

Faiz 120 ayda 0.80'e inmeli
Sektörün dinamiklerinin çok sağlam olduğunu vurgulayan Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, "Rakamlar tüketici talebinin ne kadar canlı olduğunun kanıtı. Bu durum alıcının kredi faizlerine ne kadar duyarlı olduğunu gösteriyor. Faizlerin 120 ayda 0.80'e çekilmesi lazım" şeklinde konuştu.

Konutbank kalıcı model olur
Ağustos'ta başlayan faiz indirimiyle tüketicinin ev alımını hızlandırdığını belirten Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, bankaların şartlarına göre faiz indirmesinden ziyade kalıcı çözümlerin üretilmesi gerektiğinin altını çizdi. Akbalık, "Konutun önündeki en büyük engel yüksek faiz. Bu sorunun aşılması için Konutbank kurularak kalıcı bir model oluşturulmalı" dedi.

Bu yıl satış rekoru kırarız
DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, bu artışın konut kredisi faiz oranlarının düşmesine bağlı olduğunu vurguladı. Yılmaz, "Faizlerin inmesinde Cumhurbaşkanı'nın söylemleri etkili oldu. Bu eğilim devam ederse yılsonunda 1.5 milyon adetlik konut satış rakamına ulaşırız" diye konuştu.


Seda TABAK/Sabah

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181