MAGİD Başkanı Yılmaz sektörün sıkıntılarını anlattı!
Manisa Girişimci Müteahhitler Derneği (MAGİD) Başkanı Aslan Yılmaz, inşaat sektörünün demirde yaşanan fiyat artışı ve faizlerin yüzde 1'in altına düşmemesi nedeniyle sıkıntı çekildiğini açıkladı. Yılmaz, geçen ay önce tonu 1150 lira olan demirin 1800 liraya yükseldiğini belirterek, düzenleme yapılmasını istedi. Manisa'da inşaat sektöründe faaliyet gösteren işadamları banka faizlerinden, demirdeki fiyat artışından ve arsa bulamamaktan şikayet etti. MAGİD Başkanı Aslan Yılmaz, faiz oranları nedeniyle konut sektöründe daralma görüldüğünü anlatırken, şöyle dedi:

"Bankalar kredi vermemek için elinden geleni yapıyor. Sektör faizlerin yüzde 1'in altına inmesini bekliyor. Şuanda faizler yüzde 1.10-1.20 arasında değişiyor. İnsanlar konutları çoğunlukla kredi ile alıyor. Faizlerin yüksek olması bizi ciddi oranda etkiliyor. Hem inşaatçı hem de ev alacak kişiler temkinli. Aslında konut alınabilecek bir dönem. Çünkü konut kredileri düştüğünde buna paralel olarak konut fiyatlarında yükselme olacak. Ev alacak kişi şimdi kredi kullandığından yarın kredi oranları düştüğünde yeniden yapılandırma yaptırıp faizi düşürebilir. Ama konut kredisi düştüğünde bu fiyatlara konut bulunamayabilir."

MAGİD Başkanı Yılmaz, son bir ay içinde inşaatlarda kullanılan demir fiyatlarının yüzde 50 zamlandığını belirterek, çok kısa bir süre içinde demirde ciddi bir zam olduğunu söyledi. Yılmaz, şöyle devam etti:

"Tonu 1150 lira iken şimdi 1800'lere çıktı. Yüzde 50'lilik artış oldu. Demir ciddi bir sıkıntı yarattı. Şimdi demir alan bir üyemiz aldığı bin ton demire 550 bin lira fark ödedi. Bir ay içinde tavan yaptı. Demir iç ve dış piyasa ile alakalı olan bir sektör. Devletin veya Rekabet Kurulunun denetleme yapmasını istiyoruz. Elinde projesi olan, kaba inşaata başlayan kişiler önemli bir sıkıntı yaşıyor. Betonda da şu anda yüzde 10'luk artış var."

Manisa'da arsa sıkıntısı çekildiğini anlatan MAGİD Başkanı Aslan Yılmaz, yeni imar planı beklediklerini söyledi. Yılmaz, "Manisa hem sanayi hem de tarım şehri, göç de alıyor. Buna paralel olarak konut üretebilmeliyiz. Arsa sıkıntısı artarak devam ediyor. Projesi bitenler yer bulamadığı için İzmir'e, Balıkesir'e gitmeye başladı" dedi.

İstanbul Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181