Markalı konutta fiyat artışı en çok Anadolu Yakasında!
Türkiye İş Bankası'nın desteğiyle hazırlanan Reidin-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi ve Reidin Emlak Endeksi haziran ayı sonuçları açıklandı. Türkiye genelinde konut fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 10.13 oranında artış görüldü. Konut fiyatları haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0.79 arttı. Yeni konut fiyatlarında da yüzde 0.29 oranında artış gerçekleşirken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.82 artış yaşandı. Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre haziranda İstanbul Anadolu yakasında yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0.55; Avrupa yakasındaki markalı konut projelerinde yüzde 0.17 oranında fiyat artışı yaşandı. Endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılma göre İstanbul Anadolu yakasındaki projeler Avrupa yakasına kıyasla 11.3 puan artış gösterdi.

Haziranda adet bazlı yüzde 2.7 olan yeni konut stok erime hızı, yüzde 4.3 olan son 6 aylık ortalama değerin altında kaldı. Haziranda satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 37'si bitmiş, yüzde 63'ü ise bitmemiş konut stoklarından oluştu.

Mayıs ayına göre 2.2 puan azalan stok erime hızı, adet bazlı yüzde 2.7, metrekare bazlı ise 2 puan azalarak yüzde 2.5 oranında gerçekleşti.

KİRA ARTIŞINDA LİDERLİK BURSA'NIN
Kiralık Konut Fiyat Endeksi mayısa göre yüzde 0.89, yıla göre yüzde 3.95 oranında arttı. Bursa yüzde 2.42 oranında artışla haziranda kiraların en çok yükseldiği şehir oldu

MÜTEAHHİTE BORÇLANDIK
Markalı konutlardan ev alan tüketicinin en çok senetle alım yaptığına dikkat çeken GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, "Satışlarda senet kullanımının yüzde 52 Tik bir oranla son 6 aylık ortalamanın (yüzde 41) üzerinde olması, proje geliştiricilerin yürüttüğü kampanyalar ve ödeme modellerinin etkisini gösteriyor" dedi. Haziranda peşinat kullanım oranı yüzde 21, kredi kullanım oranı ise yüzde 27 oldu.

FİYAT ARTIŞINDA 3 BÜYÜK ŞEHİR İLK 10'DA YOK
Raporda, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün çevre illerdeki konut fiyatlarını artırdığı gözlemlendi. İstanbul-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir hattı boyunca uzanacak otoyol güzergâhı bu bölgedeki konut fiyatlarını bir önceki yıla göre yüzde 22 ile yüzde 28 oranında artırdı. Haziranda konut fiyatlarının en fazla yükseldiği şehir yüzde 2.26 ile Bursa olurken, konut fiyatları 1 yıl içinde en çok yüzde 27.46 ile artışla Balıkesir'de yükseldi. Türkiye'nin 3 büyük metropolü istanbul, Ankara ve izmir fiyat artışında ilk 10'a giremedi.

Habertürk

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181