Mono İnşaat Anadolu yakasında toplu konut ve yaşam merkezi inşa edecek!
Firmamızı, 1991 yılında inşaat mühendisi ve mimar iki ortak olarak kurduk. Faaliyet alanlarımızı "inşaat, yatırım, taahhüt ve enerji" olmak üzere dört farklı sektöre ayırıyoruz. İnşaat sektörünün hemen hemen her alanında yer aldık diyebiliriz. Yatırımcısı da olduğumuz Türkiye'nin 13. AVM'sı olan Orion AVM inşaatı otel, fabrika, hidroelektrik santral projeleri, okul, antrepo, kentsel dönüşüm projeleri gibi geniş bir yelpazede yatırımlarımıza devam ediyoruz. Taahhüt alanında Türkiye'de ve dünyada 2 binin üzerinde mağaza tamamladık.

İnşaatı devam eden projeleriniz nelerdir?
Ö. Hulusi Zeren; İnşaatını tamamlamak üzere olduğumuz İstanbul Çamlıca bölgesinde yer alan özel okul projemizin dışında, kentsel dönüşüm projelerimizle Küçükyalı & Bağdat Caddesi'nde toplam 51 bin metrekare inşaat alanı ve 110 bin TL'lik bir yatırım ile yer aldık. Halihazırda Bağdat Caddesi'nde satışı devam eden 5 farklı projemiz var Suadiye, Göztepe, Caddebostan, Dalyan ve Fenerbahçe gibi caddenin en nezih semtlerinde yer alan projelerimizde 2+1 flat daire seçeneklerinden 7+2 dubleks daire seçeneklerine kadar birbirinden farklı tipte daire planlarımızla yer almaktayız. Suadiye ve Fenerbahçe'de inşaatına yeni başladığımız projelerimizin teslimleri 2018'in ilk çeyreği planlarımızda. Bağdat Caddesi'ne ek olarak Küçükyalı'da E-5 karayolu ve minibüs caddesi arasında önemli bir lokasyonda yer alan Akpınar Sitesi projemizde teslimlerimize geçtiğimiz ay başladık. 2+1 ve 3+1 dairelerimizin tamamının satıldığı projemizde 3+2, 4+2 ve 5+2 deniz manzaralı dubleks dairelerimiz ile satışlarımıza devam etmekteyiz.

Yeni başlayacak projelerinizi öğrenebilir miyiz?
M. Şahin Özcan: Yakın gelecekte Çorlu'da yer alan AVM'mız Orion AVM'yi genişletme ve bir otel inşaa etme projemiz var. Bu planımıza göre yaklaşık 25 bin metrekarelik ek bir inşaat yapacağız. Konsept üzerinde çalışmaya başladık. Yakın gelecekteki planlarımızdan bir tanesi de artık son aşamaya geldiğimiz Anadolu Yakası'nın yine en revaçta olan lokasyonlarından bir tanesinde yer alacak olan içerisinde ticari alanların da yer alacağı toplu konut ve yaşam merkezi. Yatırım planlarımızdan bir diğeri de 2017 üçüncü çeyreğinde inşaatına başlamayı planladığımız İstanbul Boğazının en nezih semtlerinden birinde yer alan olan butik ve lüks konut projemiz. Arsası bize ait olan bu yatırımımız projelendirme aşamasında. Bodrum'da bugüne kadar Reef markasıyla 3 farklı proje yaptık. Reef Terrace Reef Loft ve Reef Port beklentilerimizin üzerinde bir talep gördü bu sebeple gündemimizde Reef markası ile var olan arsalarımızda yatırım yapmaya devam edeceğiz.

Ülke genelinde ve İstanbul'un çeşitli bölgelerinde yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarına dair değerlendirmeleriniz nelerdir' Bu yöndeki projelerinizin detaylarını paylaşır mısınız?
Ö. Hulusi Zeren:
Kentsel dönüşüm doğru planlama ve projelendirme ile doğru kişiler tarafından yapıldığı takdirde istanbul gibi riskli yapıların yoğun olduğu şehirlere çok büyük artı değerler katmakta. Kentsel dönüşümü dönemsel olarak ya da sadece binaların sağlamlaştırılması olarak algılamamak lazım, devletin yeni yasal düzenlemeleri çıkarılan yeni kanunlar tüm inşaat sektörünü iyileştirmeye ve standartları yükseltmeye zorladı. Mono Mimarlık İnşaat olarak kentsel dönüşüm projelerimiz ile İstanbul Anadolu yakasında 51 bin metrekare inşaat yaptık.

Enerji alanındaki yatırımlarınız hakkında bilgi verir misiniz?
M. Şahin Özcan: Grup şirketlerimiz ile yatırımını yapıp işletip sattığımız Yazı Hidroelektrik Santral Projesi - Çankırı / Yaylabel Hidroelektrik Santral Projesi - İsparta / Su Şehri Hidroelektrik Santral Projesi - Sivas olmak üzere üç tane projemiz vardı. Enerji sektöründe yatırımlarımıza Hırvatistan da 5 tane 5'er megavatlık biomass enerjisi üretimi için yaptığımız lisans başvurusu ile devam ediyoruz.

"Kentsel dönüşümü dönemsel olarak ya da sadece binaların sağlamlaştırılması olarak algılamamak lazım, devletin yeni yasal düzenlemeleri, çıkarılan yeni kanunlar tüm inşaat sektörünü iyileştirmeye ve standartları yükseltmeye zorladı." 

Yabancı yatırımcılar - mütekabiliyet konusunda ne düşünüyorsunuz? Projelennzde satışlar var mı?
Ö. Hulusi Zeren:
2012 yılından beri yürürlükte olan mütekabiliyet yasası ile ülkemizde sadece geçtiğimiz yıl 18 bin konut satıldı ve bu satışların üçte ikisi İstanbul'da gerçekleşti. istanbul'un dünyanın önemli kentlerinden biri olması, kozmopolit yapısı, her bütçeye uygun farklı tiplerde konut seçeneklerinin bulunması bu tercihte önemli bir etken tabi ki... Yabancı yatırımcılar bizim projelerimizden genellikle Bağdat Caddesi ve Bodrum lokasyonlarını tercih ediyorlar.

İnşaat ve mimarının son 10 yılını nasıl değerlendinyorsunuz?
M. Şahin Özcan:
 İnşaat sektörü kendisine bağlı 200den fazla alt sektör ile ülke ekonomimizin şüphesiz lokomotiflerinden. Bununla beraber tüm dünyada olduğu gibi küresel krizden ve ekonomik daralmadan en çabuk etkilenen sektörlerin de başında geliyor. Son 10 yılın ekonomik verilerine baktığımızda inşaat sektörünün bazı seneler de yükselen bir grafik ile ivmelendiğini, bazı senelerde daha minimal rakamlar ile arttığını, kısacası genel grafiği okuduğumuzda sürekli genişleme halinde olduğunu görebiliriz. Türk inşaat ve mimarlık firmalarının yaptığı işler hakkında fazla söze gerek yok sadece ülkemizde değil dünya çapında da inşaat sektörünün geldiği standartlar ve nokta bellidir.

İnşaat - gayrimenkul sektörünün en önemli sorunları ve çözüm önenleriniz nelerdir?
Ö. Hulusi Zeren:
İnşaat ve gayrimenkul sektörünün son dönemlerdeki handikaplarından bir tanesi kentsel dönüşüm konusunda yapılanlar diyebiliriz. Kentsel dönüşümün sadece rant olarak görülmesi, konunun ehli olmayan firmalar tarafından yapılmaya çalışılması öngördüğümüz gibi uzun vadede türlü memnuniyetsızliklr ve maddi kayıpları beraberinde getirdi. Kentsel dönüşüm sadece lüks lokasyonlarda yapılan lüks konutlardan ibaret değil, hasarlı ya da yaşlı binaların tekrar inşa edilmesi zorunluluğudur aslında. Biz bu bilinçle sadece Bağdat Caddesi'nde değil Anadolu yakasında birçok bölgede de dönüşüm projeleri yaptık. Özellikle Bağdat Caddesi'nde yine dönüşüm sebebiyle çok fazla proje olması arz talep dengelerini bozarak arz fazlasını da beraberinde getirdi. Bir diğer önemli konu da iş gücü sorunu. Emek yoğun bir sektör olması dolayısıyla inşaat sektörü kalifiye olmayan işçileri yoğun olarak istihdam etmekte. Bunun yanı sıra tüm sektörlerde olduğu gibi inşaat sektöründe de kalifiye eleman ihtiyacı ve nitelikli ara eleman sıkıntısı çekiliyor. Meslek okulları ya da üniversiteler ile ortak çalışmalar yapılarak sektör çalışan kalitesinin arttırabilir, iş sağlığı ve güvenliği yasaları ışığında eğitimler verilerek bu konuda bilinçlendirme sağlayabiliriz.

2017 yılı nasıl geçmekte, yıl sonuna dair sektör ve firma adına beklentileriniz - öngörüleriniz nelerdir'?
M. Şahın Özcan:
İnşaatta özellikle konut sektörünü ele alırsak, yapılan konut kampanyaları bankaların konut kredi çalışmaları, konutta KDV indiriminin devam etmesi, tapu harçlarındakı indirim gibi destekler markalı konut projeleri sektörü desteklemeye devam ediyor. 2016 yılında her açıdan zor bir yıl geçirdik, sektörde devamlılığın sağlanması, yatırımların devam etmesi ile paralel bir durum. Biz Mono Mimarlık İnşaat olarak 2017 ye umutla bakıyor, yatırımlarımıza hız kesmeden devam etmek istiyoruz. Bu yılın son çeyreğinde Anadolu yakasında lansmanını yapacağımız toplu konut projemiz için heyecanlıyız.

Son olarak hedeflennız nelerdir?
Ö. Hulusi Zeren:
Biz Mono ailesi olarak kurulduğumuz 1991 yılından bu yana inşaat, taahhüt ve mimarlık sektöründe hep en iyiyi üretmeye günümüzden geleceğe aktarabileceğimiz yüksek standartlara sahip yapılar tasarlamaya çalıştık İnsan odaklı üretim yapmayı "yaşamın mutluluğa dönüştüğü mekanlar" inşaa etmeyi sloganımız yaptık. Tüm bunları yaparken sürekli gelişen inşaat sektöründe tüm kalite standartlarını hedef alarak teknolojiyi yakından takıp etmeye çalıştık. Bizim için kaliteli üretim ve inovasyon pazarlamadan çok daha önce gelir.

Oya Uysal / İnşaat & Yatırım Dergisi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181