Müteahhitler BES gayrimenkul fonları için potansiyeli büyük diyor!
Avivasa, Bireysel emeklilik sisteminde (BES) katılımcıların yatırım yaptıkları varlıklar arasına gayrimenkulleri ekleyerek, BES’te gayrimenkule yatırım imkanı getirdi. Uzun süreden bu yana sigorta şirketlerini sisteme çekmek için mesai harcayan gayrimenkul geliştiriciler umut dolu. İlk olarak AvivaSA BES Fonları’nın yatırım yaptığı AK Portföy Gayrimenkul Yatırım Fonu’yla birlikte gayrimenkul de emeklilik fonlarında yeni bir varlık haline geldi. Avrupa ülkeleri ve ABD’de gayrimenkulün emeklilik varlıkları arasında önemli bir yere sahip olduğunu belirten Avivasa CEO’su Fırat Kuruca, “Diğer varlık sınıflarıyla düşük bir korelasyona sahip olması, gayrimenkulü harika bir portföy çeşitlendirme aracı haline getiriyor” açıklamasını yaptı.

Yıllık yüzde 25 getiri
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, sektör için oldukça faydalı yeni bir adım atıldığını söyledi.

Elmas, “Hem BES’e yatırım yapanların kazancını artıracak bir işlem olur, hem de gayrimenkul sektörünün fonlanması açısından alternatif oluşturuyor. Son 10 yıldır gayrimenkule yatırım yapan herkes yıllık yüzde 25 kazanım elde etti. En kötü döneminde getirisi yüzde 15 oldu” ifadelerini kullandı.

‘Yabancılar da gelir’
NEF icra Kurulu Başkanı Erden Timur, dünyada emeklilik fonlarının toplam gayrimenkul alımının yüzde 15’ini yaptığına dikkat çekerken, bundan sonra içerisinde gayrimenkul fonlarının da seçenekleri arasında yer alan sigorta şirketlerine ilginin artacağını dile getirdi.

Timur, “Yatırımcı açısından kazanımı yüksek bir araç olur, sektör açısından ise yeni bir finansman modeli olarak yer alır. Aynı zamanda yurtdışında getirisini görenler bu fonlara da yatırım yapmak isteyecektir. İlk senesinde bile olsa, ilk proje bile olsa şu andan itibaren sektöre katacağı yararı görmeye başlarız” diyo konuştu.

Güvenli liman özelliği
İŞ GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, gayrimenkul geliştiricilerin ciddi satış imkanı kazanacağını, ayrıca halka fonlar aracılığıyla ulaşma şansı tanıyacağını ifade etti.

Tanes, “Gayrimenkul şirketlerinin satamadıkları portföylerini belli çarpanlarla toplu satarak kredi kullanmalarına gerek kalmadan getiri elde etmek için de önemli bir enstrüman olacak. Yatırımcı ise tek başına alamayacağı bir gayrimenkulun getirisine ortak oluyor. İyi bir mevzuzat ve güçlü firmaların kurdukları sistemler sektörde önemli bir yol açar” diye konuştu. Tanes, sigorta şirketlerinin önemli birikimleri oluştuğunu anlatarak, şöyle konuştu: “Bunları yatıracak güvenli yerler gerekiyor. Gayrimenkul fonları burada ciddi bir yer tutabilir.”  

Duygu Erdoğan / Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181