Öğrencilerin ev arayışı kiraları arttırdı!
Öğrenciler için kiralık ev ve yurt maratonu başladı. Emlakçılar, İstanbul'da öğrencilerden gelen talebin kiralık konut fiyatlarını artırdığını belirtiyor. Türkiye genelinde Ağustos'ta kiralar, bir önceki yıla göre yüzde 15 yükseldi. Türkiye genelinde kiralar 350 lira 2 bin 500 lira arasında değişiyor. İstanbul'da ise kiralar 800 ile 2 bin 500 lira arasında. Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksinde temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0.73 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.87 oranında artış gerçekleşti. Emlakçılar yükselişin ağustos ayında sıçrama yaptığını ve oranın yıllık bazda yüzde 15'i geçtiğini söyledi. Öğrencilerin ev talebi artışta etkili oldu. Türkiye genelinde kiralar 350 lira ile 2 bin 500 lira arasında değişiyor. En fazla üniversite öğrencisine ev sahipliği yapacak olan İstanbul'da kiralar 800 ile 2 bin 500 lira arasında değişiyor.

YOĞUNLUK OLAN İLLER
Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi'nin, Ağustos 2016'da 2015'in Ağustos ayına göre yüzde 14.52 oranında arttığı gözleniyor. Emlakçılar benzer bir tablonun bu yıl için de geçerli olduğunu aktarıyor. Eylül ayının ortasında açıklanacak olan ağustos ayı Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi'nde genel beklenti oranın en az yüzde 15 artması yönünde. En çok artışın yaşanacağı iller ise üniversitelerin yoğun olduğu, İstanbul, Bursa, Eskişehir, Aydın, Van ve Bilecik olarak sıralanıyor.

EN PAHALI İSTANBUL
Öğrencilerin en yüksek kira ödediği il İstanbul. Ev arayan öğrenciler için en ucuz fiyatlı ilçelerin başında Esenyurt geliyor. Esenyurt'u Beylikdüzü, Esenler, Pendik ve Ümraniye takip ediyor. Esenyurt'ta kiralar 650 liradan başlıyor. Beylikdüzü'nde en düşük fiyat 700 lira. Bu rakamlar Beşiktaş gibi merkezi lokasyonda 1 + 1 tipi evlerde 2 bin liraya kadar çıkıyor. Beşiktaş'ta bin lira olan bir evin şu anda 2 bin lira civarında tutulduğunu belirten İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, ilçede 9 üniversite bulunmasının da hızlı yükselişte etkili olduğunu söyledi. Aileler tarafından çok tercih edilmeyen, giriş ya da bodrum katlardaki küçük m2'li ve fazla odalı daireler öğrenciler için öncelikli tercih. Uygun kiralık ev bulmak için belli kriterlere dikkat etmek gerekiyor.
- Okula uzaklık ve aylık yol masrafı dikkatle takip edilmeli.
-Yol masraflyla ödenen kiranın toplamı okula yakın bir bölgedeki evin kira bedelinin en az yüzde 20 altında olmalı.
-Aidatlara bakılmalı.

YURTLARA 368 BİN KİŞİ BAŞVURDU
Türkiye genelinde birçok il ve ilçe merkezinde bulunan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtları, toplamda 600 bin öğrencinin barınmasına olanak sağlayabiliyor. Kredi ve Yurtlar Kurumu kayıtlarına geçen verilere göre bu yıl KYK yurtlarında barınma talebinde bulunan öğrenci sayısı 368 bin 954 olarak açıklandı. Hürriyet Emlak verilerine göre İstanbul, Ankara, İzmir ve Eskişehir'de özel yurtların yoğunluğu dikkat çekiyor. Verilere göre bu illerdeki kadın öğrenci yurtları, erkek öğrenci yurtlarının iki katı. İlanlarda 412 kadın öğrenci yurdu görünürken, erkek öğrenci yurtlarının sayısı ise 212 oldu. Yine Hürriyet Emlak üzerinden 650'ye yakın yurt ilanı verilirken, yurt aramaları en çok arananlar listesine girdi. Öğrenci yurtlarındaki fiyat marjı oldukça geniş. Aylık 250 TL'ye de bin TL'ye de yurt bulmak mümkün. Hatta hizmetteki çeşitliliğe göre bu fiyat bin TL'nin üzerine bile çıkabiliyor. Yurtlarda tek kişilikten başlayan, 7 ve üzerinde kişinin kalabileceği çok sayıda alternatif bulunuyor. Fiyatları asıl belirleyen unsur da oda paylaşım sayısı. 7 ve üzerinde kişinin aynı odayı paylaşması durumunda fiyatlar 250TL'ye, sayı azaldıkça da fiyatlar bin TL'ye doğru ilerliyor. Fiyatların en yoğun olduğu marj ise 500 TL ile bin TL arasında. İstanbul ve Ankara'daki yurtlarda tek kişilik bir odanın fiyatı ortalama 750 TL ile bin TL arasında değişiyor.

Öğrenci kira yerine ev satın aldı
RE MAX'ın yaptığı incelemeye göre, aileler çocukları için 4 yıl süren üniversite eğitimi boyunca 100 binTL'yi aşan kira harcaması yapmak yerine, biraz daha yatırım yaparak ev sahibi olmayı seçiyor. Bu sayede çocukları için 4 yıllık eğitimin sonunda da iyi bir yatırıma imza atmayı planlıyor. RE MAX Türkiye Bölge Direktörü Murat Goldstayn, öğrenciler için konut kiralamaktansa aileleri yatırım amaçlı ev satın aldığını söyledi. Goldstayn, "istanbul'daki dairelerin değer kaybettiğine tanık olmak cok zor. Bunun bilincinde olan aileler, çocuklarını istanbul'a gönderirken ev satın almayı tercih ediyor, iş imkânları, eğitim kurumlan, sosyal hayat ve kültürel aktiviteler sayesinde istanbul'da çok ciddi gayrimenkul potansiyeli var. Bu potansiyelin farkında olanlar her zaman kazandı çıkıyor" dedi.

Yeni Birlik Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181