Otoyol projesinin etkilerini yorumladılar!
Türkiye'de bugüne kadar planlanan en büyük kamu projelerinden biri olan 433 km uzunluğa sahip Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'nun, İstanbul - İzmir arasını 3,5 saate indireceği iddia ediliyor. Daha projesi konuşulurken geçmesi muhtemel hattaki arazileri parlatan proje, çevresine değer katmaya devam ediyor. Gebze'den başlayıp Osman Gazi Köprüsü'nden Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa kentlerini takip ederek İzmir'e inen otoyolun geçtiği araziler, kimi yerlerde dört katma varan oranlarda değerlenmiş durumda. Şu anda Yalova ve Bursa'nın köylerinde ciddi bir hareketlilik gözlenirken, otoyolun 2019'da açılmasıyla birlikte Manisa ve İzmir civarındaki arazilerin de değer kazanması bekleniyor. Yolun açılmasıyla hat üzerinde alışveriş merkezlerinin oluşturulması da uzun vadeli beklentiler arasında yer alıyor.

Türkiye'nin mega şehri İstanbul'u İzmir'e bağlayacak olan toplam 433 kilometre uzunluğundaki Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'nun 2019 yılında tamamlanıp devreye alınması planlanıyor. Ancak tamamlanmasına daha üç yıl olan otoyol, geçtiği bölgeleri şimdiden 'ihya' etmeye başladı. Hat üzerinde yer alan köyden ilçelere kadar 102 bölgedeki arazilerin bazılarında şimdiye kadar 3-4 kata ulaşan değer artışları yaşandı. 

TSKB Gayrimenkul Değerleme, Altın Emlak ve otoyolun geçtiği bölgelerdeki arsa ofisleriyle yaptığı görüşmelere göre, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu üzerinde arazi fiyatlarında en ciddi artış Yalova Termal bölgesinde görülüyor. Bunun yanı sıra en büyük artıştan Yalova'nın Çiftlikköy ve Çınarcık gibi ilçeleri de nasibini alıyor. Bu bölgelerin değer kazanmasında konut ve turizm imarlı arsaların çokluğu etkili oluyor. Buralarda özellikle Arap kökenli yatırımcıların talebinin de fiyatların artmasında etkili olduğuna dikkat çekiliyor. Bu bölgelerin yüksek prim yapmalarında, projenin ilk etabında yer almalarının da etkisi büyük. 

TSKB GAYRİMENKUL DEĞERLEME GM MAKBULE YÖNEL MAYA 
Turizm hareketlenecek" 

" Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'nun tamamlanmasıyla birlikte otoyol hattında yaşanan arazilerin değerlenmesi artacaktır. Değerlenmenin daha çok Osman Gazi Köprüsü çevresinde ve İzmir girişinde olduğu görülüyor. Otoyolun açılmasıyla birlikte Çeşme ve Bodrum'un ulaşımının kolaylaşması gayrimenkulle birlikte turizm hareketliliğini de getirecektir!' 

EVA GAYRİMENKUL DEĞERLEME GM CANSEL TURGUT YAZICI 
"Fiyat artışı sürecek" 

"Körfez geçişiyle bölgede çok ciddi artışlar oldu. Projenin kullanıma geçmesiyle gayrimenkul fiyatları ulaşım kolaylığına ve özelliklerine göre orta vadede yüzde 20-30 bandında yukarı yönlü harekete geçecektir, izmir'e kadar olan bağlantı yolu ancak 2019'da tamamlanacak. Bu güzergahtaki artış bugünkü kadar olmasa da devam edecektir. Artıştan özellikle bağlantı yolları giriş çıkışına yakın arsalar yararlanacaktır!

JLL TÜRKİYE ÜLKE BAŞKANI AVİ ALKAŞ 
"Yeni alışveriş alanları oluşacak" 

"İstanbul-İzmir arasında otoyol ulaşımının 3,5 saate inecek olması otoyol üzerindeki bölgelerin değerlenmesini sağlıyor. Önümüzdeki dönemde otoyolun geçtiği noktalara ciddi ekonomik hareketlilik getirmesini bekliyoruz. Yol üzerinde yeni alışveriş alanları oluşacaktır. İzmir'in giriş kısmında bu konuda ciddi bir hareketlilik görülmesini bekliyorum." 

ERA GAYRİMENKUL TÜRKİYE KOORDİNATÖRÜ MUSTAFA BAYGAN 
"İzmir daha çok talep görecek" 

"Otoyol projesi ile İstanbul'dan yola çıkan biri 3,5 saat sonra İzmir'de olabilecek. Körfezi geçmek 6 dakika sürecek. Artık en değerli hazine olan 'zaman' böylece tasarruflu bir şekilde kullanılmış olacak. İklimi, konumu ve düzenli yerleşimiyle birçok vatandaşın göç ettiği kentlerin başında gelen İzmir, otoyol projesi ile daha da çok talep görecek. Körfez Geçiş Köprüsü, Çeşme, Bodrum ve benzeri yerlerin fiyatlarının artaçacak." 

ALTIN EMLAK GENEL MÜDÜRÜ HAKAN ERILKUN 
"Konut fiyatları da arttı" 

"Projenin en önemli bölümü Osman Gazi Köprüsü. Bu projenin hayata geçirilmesi öncelikle Karamürsel, Dilovası, Körfez ve Gebze'yi bambaşka bir çehreye kavuşturacak. Çünkü Gebze'yi Ovaakça Kavşağı yoluyla Bursa çevreyoluna ve oradan da Balıkesir'e bağlayacak. Böylece Gebze ve Dilovası özellikle sanayi yatırımlarının en ideal çekim merkezi olacak. Belirtilen çevre yoluyla Manisa ve İzmir bağlantıları çok daha kolay olacağı için Yalova-Karamürsel ve Körfez hattında konut fiyatları şimdiden yüzde 25'i aşan oranda arttı."

Levent Gökmen/Ekonomist Dergisi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181