Özhaseki, Cityscape Global 2017'de incelemelerde bulundu!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Dubai'de önceki gün kapılarını açan Cityscape Global 2017 Fuarı'nda incelemelerde bulundu. Fuarda bir araya geldiğimiz Özhaseki, Birleşik Arap Emirlikleri ile geçen yıl 9.1 milyar dolar olan ticaret hacminin bu yılın ilk 6 ayında 8.7 milyar dolara ulaştığını belirtti. Türkiye'nin Körfez'de arabuluculuk görevi üstlendiğini kaydeden Bakan Özhaseki, "Dünyada konjonktürden dolayı çok hızlı olumlu rüzgârlar esmese de Körfez'den iyi bir rüzgâr esiyor. Durağanlık geçecek. Kardeş ülkeler arasında hakemlik yapıyoruz. Ticari etki yok, yaşananlar psikolojik" dedi. Türk müteahhitlik firmalarının Körfez'de çok etkili olduğunu söyleyen Bakan Özhaseki, "Geçen yıl firmalarımız bölgede. 9.7 milyar dolarlık iş üstlendi. Hatta mevcut negatif durumu fırsata çevirebilecek firmalar var. Bölgede arsa fiyatlarının ucuzladığı için fırsatlar doğacaktır" diye konuştu.

SÜRPRİZ TAPU KARARI
Mütekabiliyet Yasası sonrası Türkiye'nin 183 ülkeye gayrimenkul satar duruma geldiğini vurgulayan Bakan Özhaseki, "Bu dönemde 160 bin yabancı uyruklu gayrimenkul aldı. 77 bin 150 taşınmaz sattık. Diğer taraftan birçok ülke gayrimenkul satmak için çırpınıyor" dedi. Bakan Özhaseki, geçen yıl Türkiye'den konut alan 160 bin kişinin 32 bin 300'ünün Körfez ülkelerinden olduğunu, ilk sırada ise Irak vatandaşlarının bulunduğunu sözlerine ekledi. Özhaseki, yabancılar tarafından en çok talep gören şehirleri ise İstanbul, Yalova, Bursa, Antalya ve Sakarya olarak sıraladı. Özhaseki, "Özellikle yeşilin ve suyun olduğu yerler ilgi görüyor. Bu arada konut edinme vasıtasıyla vatandaşlığa müracat edenlerin sayısında da önemli artış var" dedi. Çevre Bakanı, çok yakında hükümet cephesinden tapuyla ilgili sürpriz bir kararın açıklanacağını belirtti.

250 BİN KONUT İÇİN YER HAZIR
Bakan Özhaseki, Depreme Hazırlık Yasası kapsamında İstanbul'da 'rezerv alanlarda, alan bazlı dönüşüm' uygulayacaklarına dikkat çekerek, "Bu yasa sosyal donatı alanlarının yeniden düzenlenmesini içeriyor. Bunu belediyelerle birlikte yapacağız. Dönüşümün önünde 3 engel vardı. Bu engelleri aşacak formüller geliştirdik. Finansman sorununu aşmak için birinci yıl için 20 milyar TL bütçe ayırdık. Bunun yarısını bakanlığımız karşılayacak. Kalan kısmı için de Dünya Bankası'ndan çok düşük faizli kredi temin edeceğiz. Rezerv alan içinse İstanbul Avrupa Yakası'da bulduğumuz alan 25 milyon metrekareyi geçti. Bu da 250 bin konutluk alanı ifade ediyor" diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM TARİH OLUYOR
600 bin civarında riskli yapımız olduğunu hatırlatan Bakan Özhaseki, "Olası bir depremde oluşacak zarar 100 milyar dolar. Bu konuda hazırlanan taslak önümüzdeki günlerde yasalayacak" dedi. Özhaseki, 'kentsel dönüşüm' adıyla anılan projenin yarattığı kötü intiba nedeniyle yeni yasayı da 'Depreme Hazırlık Yasası' olarak tanımladıklarını anlattı. Bakan Özhaseki, dönüşümde kullanılmak üzere belediyelere faizsiz kredi vereceklerinin altını çizdi. Özhaseki, dönüşümün Avrupa Yakası'ndaki en riskli yerlerden başlayacağını ve ilk etapta sahillerin ele anılacağını söyledi.

YABANCI 3'ÜNCÜ HAVALİMANI'NI SORUYOR
Türkiye'nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı olan Emlak Konut GYO, Cityscape Global'e 50 projesiyle çıkarma yaptı. Fuara Türkiye'nin tanıtımı için geldiklerini vurgulayan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, "Yatırımcılarla görüşüp yabancıya verilen teşvikleri anlatıyoruz. KDV muafiyeti ve vatandaşlık hakkı ilgi çekti. Mega projelerden de en çok 3'üncü Havalimanı hakkında soru alıyoruz" dedi. Emlak Konut projelerinde yabancıya satış oranının yüzde 10 olduğunu ifade eden Murat Kurum, yurtdışında yabancıya direkt satış için bir çalışmalarının olduğunu açıkladı. Kurum, şunları söyledi: "Dubai'de böyle bir talep var. Avrupa'da da birkaç ülkede satış ve tanıtım ofisi düşünüyoruz." 15 milyar lık iş Emlak Konut GYO'nun bu yılki hedefinin 15 milyar liralık iş hacmi yaratmak olduğunu anlatan Kurum, Bizim Mahalle ve Kuzey Yakası adındaki iki projeyi tanıttıklarını hatırlattı. Kurum, yılsonuna kadar İstanbul'da Florya ve Nişantaşı'nın yanı sıra Ankara'daki Devlet Mahallesi ihalelerini yapacaklarını belirtti.

ÜÇÜNCÜ KONUT SEFERBERLİĞİ BAŞLIYOR
Konut sektörünün 15 Eylül'den itibaren yeni bir kampanya başlatacağını belirten Murat Kurum, Emlak Konut'un tüm projeleriyle kampanyada yer aldığını bildirdi. Kurum, şu bilgileri verdi: "Kampanya kapsamında bugünden konut alıyorsunuz, ödemelere ise 2019'da başlıyorsunuz. Projelerimizde metrekare fiyatı 2 bin 800 liradan başlıyor. Daire alanlar en az yüzde 15-20 avantajlı olacak. Bu yatırımcılar için son fırsat olacak. Fiyatlar şu anda çok düşük seviyede. Bunun altına inmez."

BOMONTİ DUBAİ'DE GÖRÜCÜYE ÇIKTI
Tahincioğlu, Dubai'de gerçekleşen Cityscape Global 2017 Fuarı'nda bu yıl Nidapark Küçükyalı ve henüz Türkiye lansmanı yapılmayan Nidapark Bomonti projeleriyle yerini aldı.
Tahincioğlu, fuar süresince yatırımcılara projelerini tanıttı ve önemli iş bağlantıları kurma fırsatı yakaladı. Cityscape Global'in Türkiye'nin emlak projelerinin başka coğrafyalara tanıtılması ve yeni işbirlikleri açısından önemli bir fuar olduğunu belirten Tahincioğlu Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, "Türkiye ekonomisine değer kattığımız projelerimizle yurtdışında gerçekleşen pek çok organizasyonda yerimizi almaya ve ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" dedi.

KAMPANYAYA KATILACAK
2017'yi kampanyalarla güzel ve verimli geçirdiklerini ifade eden Özcan Tahincioğlu, "Önümüzdeki dönemde de bu tarz kampanyaların içinde olarak ekonomimizi desteklemeye devam edeceğiz" dedi. Tahincioğlu, Emlak Konut yüklenicilerinin 15 Eylül'de başlatacağı kampanyada da yer alacak.

Seda Tabak / Sabah

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181