Özhaseki 'Kentsel dönüşümün hızlanması için teşvikleri arttıracağız'!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşümü hızlandıracak yeni yasal düzenleme yapacaklarını bildirdi. Özhaseki, kentsel dönüşümdehalen yüzde 4 olarak sağladıkları faiz desteğini artıracaklarını belirtti. Mehmet Özhaseki, deprem konusunda sık sık yaptığı uyarılarla amacının insanları korkutmak ya da felaket tellallığı yapmak olmadığını söyledi. Maddi gücü yerinde olan vatandaşların binalarını depremsellik açısından ölçtürmeleri çağrısında bulunan Özhaseki, "Eğer sağlam değilse binadakilerin toplanıp sağlamlaştırması lazım. Belediyeleri alan bazlı çalışma yapmaları konusunda sürekli uyarıyorum, kentsel dönüşümle ilgili avantajları kullanmalüar" dedi.

"Teşvikleri artıracağız"
Mecliste gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Özhaseki, bazı binaların güçlendirmeyle 7-8 şiddetindeki depreme büe dayanabüir hale geldiğini belirterek, "Kimi binalar sağlamlaştırmayla ayakta kalır. Kirişle, kolonla destekler, takviyeler olur. Baştan yıkmaya gerek yok, yazıktır milli servet. Ama bazı binaları güçlendirmeyle kurtaramazsınız. Baştan sonra dönüşüm gerekir. Dönüşümde kira, kredi faizi yardımında bulunuyoruz, belediye harçlarından faydalanıyorlar. Teşvikleri artıracağız. Şu anda yüzde 4 faiz desteği sağlıyoruz. Bu oranı artıracağız. Daha fazla destek vereceğiz ki insanlar dönüşüme katılsınlar" diye konuştu. Özhaseki, belediyelerin öz gelirlerini artırmaya yönelik yasa hazırlarının da tamamlandığını söyledi.

Yönetmelikte erteleme yok
Bakan Mehmet Özhaseki, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde erteleme olmayacağını bildirdi. Özhaseki, müteahhitlerin erteleme taleplerine üişkin olarak şunları söyledi: "Başbakanlık önümüzdeki hafta yayınlarsa 1 Temmuz'dan itibaren yönetmelik yürürlükte olacak. Sıkıştık, süreyi 6 ay uzatın bir yıl uzatın diyorlar. Bunu disipline etmemiz lazım. 6 aydır uzatmayacağımızı 1 Temmuz'dan itibaren yeni yönetmeliğin uygulamaya gireceğini söylüyoruz. Sadece, ruhsatını alamamış ama projesini onaylatmış belediye de bekleyenlere belki 15-20 gün içinde yeniden incelenip aynı haktan istifade etmesine dönük, bir düzenleme yapabiliriz bunu değerlendiriyoruz. Belediyelerden de bu konuda süre verilmesi konusunda talepler geldi, bunu inceleyeceğiz."

Canan Sakarya / Dünya Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181