Rant vergisi kararını Bakanlar Kurulu verecek!
Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 2014 yılında kamuoyuna duyurduğu, ancak 7 Haziran 2015 seçimleri öncesinde rafa kaldırılan 'rant vergisi' yeniden gündeme geldi. Hürriyet'in ulaştığı ve İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mn üzerinde çalıştığı belediyelere ilişkin taslakta imar planları ve 'rant vergisine ilişkin' önemli tespit ve öneriler dikkat çekiyor. Çalışmaya ilişkin nihai karar, Bakanlar Kurulu'ndaki tartışma sonrası verilecek. Taslakta, özetle şu öneriler dikkat çekiyor:

BELEDİYE BELİRLEYECEK
-Plan yapma ve gelişen şartlarda planları değiştirme hakkı, şehirlerin seçilmiş meclislerine ait olmalı. Başka kurumların plan yapma yetkisi olmamalı. İstisnai haller dışında parsel bazında plan değişikliği yapılmamalı.
- Kamu mülkiyetindeki yerler hariç, kamu yararınm zorunlu kıldığı hallerde altyapı ve plan tekniklerine uygun olarak yapılacak değişiklikler sonucu taşınmazların 'değer artışından' pay alınacak.
- Pay oranı, yüzde 50 ila yüzde 100 arasında belediye meclisince belirlenecek. Taşınmazın değer artışı, bütçe ve imar komisyonu veya belediyece yapılacak. Değer artış payı, nakit veya ayni (arsa, daire vb.) olarak alınabilecek.
- Maliklerin talebi üzerine yapılan plan değişiklerinde pay bu aşamada, maliklerin talebi dışında yapılan plan değişikliklerinde ise ruhsat aşamasında alınacak.
- Payın yüzde 10'u Bakanlık, kalan kısmın yüzde 70'ini büyükşehir, yüzde 30'unu ilçe belediyesi tahsil edecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mn plan değişikliği yetkisi kamu mülkiyetindeki alanlarla sınırlanacak.
- İmar planı değişikliklerinin herkese duyurulabilmesi için parseline büyük tabela asılacak. Ayrıca ilgili muhtarlıkta askıya çıkacak. TOKİ'nin resen yapacağı planların belediyelere (ve valiliğe) 15 gün içerisinde bildirilmesi zorunluluğu getirilecek.

TOPLU TAŞIMADAN ÖTV ALINMASIN
Taslakta deniz ulaşımında kullanılan akaryakıttan ÖTV alınmadığı gibi toplu taşıma araçlarının' kullandığı akaryakıttan da ÖTV alınmaması önerisi yer aldı. Öneriler şöyle: "Toplu taşıma hizmetlerinde KDV yüzde 1'e indirilsin. Borçlarını düzenli ödeyen belediyelere yüzde 1 ila 5 indirim yapılsın. Borç kesintilerinin yüzde 0 uygulandığı aylarda belediyelerin kamuya borçlarına faiz uygulanmasın. Belediyelerden Kalkınma Ajanslarına pay kesintisi yapılmasın."

CAMİ YAPANIN BORCUNDAN MAHSUP EDİN
Taslakta, cami, yurt, okul yaptıran belediyenin masrafının yarısını kamu borcundan düşmesi önerisi de yer aldı. Bu konuda öneriler şöyle: "Belediyelerin okul, yurt, sağlık tesisi ve ibadethane yatırımları için yapmış olduğu harcamaların yüzde 50'si belediyelerin kamuya olan borçlarından mahsup edilsin. Belediyenin gelir getirmeyen yatırımları için yapılacak harcamalarda KDV yüzde Ve indirilsin. Yüzde 1'lik bu KDV de belediye vergi borçlarına mahsup edilsin, yatırım yapan belediye teşvik edilsin. 14 ilde büyükşehir ve 27 ilce kurulmasına ilişkin 6360 sayılı Kanun ile ilçelerden, kapanan il özel idaresi ve belediyelerden, büyükşehir ve ilçelere devredilen borçlar Silinsin."

Aysel Alp / Hürriyet Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181