Referandum sonrası yabancıya konut satışı arttı!
Gayrimenkul sektörü temsilcileri, bir süredir gerileyen yabancıya konut satışının referandum sonrası gelen istikrar ve Türk ekonomisine duyulan güvenle nisan ayında artışa geçtiğini bildirdi. TÜİK verilerine göre, yabancıya konut satış adedi nisanda 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 2.7 artarak bin 624'e yükseldi. İlk 4 aydaki toplam satış rakamı ise 5.894 oldu.

Körfez ülkeleri DİKKAT ÇEKİYOR​
Özellikle Körfez ülkelerine yönelik satışta bunun net bir şekilde görüldüğünü ifade eden İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, satış ivmesinin yıl sonuna kadar artan oranda seyretmesini beklediklerini, bir aksilik olmaması halinde yıl sonunda 20 binin üzerinde yabancıya satışın gerçekleşeceğini düşündüklerini kaydetti. DEMİR inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir de, "Yabancılar uzun süredir referandum sonuçlarını bekliyordu. Referandum sonrası yabancılara konut satışı ciddi şekilde arttı. Eğer referandum nisan başında olsaydı artış oranı daha yüksek olurdu" diye konuştu.

GÜVENİN GÖSTERGESİ
Sektör temsilcileri, yabancıya satıştaki artışın ana nedeninin referandum sonrası Türkiye ve Türk ekonomisine duyulan güven olduğunu belirterek, hükümet tarafından getirilen vatandaşlık hakkı ve KDV istisnası gibi teşviklerin de satışları desteklediğini ifade etti. Bu hızla gidilirse yıl sonu yabancıya konut satışının 20 bini geçmesi bekleniyor.

TEŞVİKLER DE ETKİLEDİ
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, nisan ayından önce yabancı yatırımcılar için oturum izninin verilmesi ve KDV istisnası tanınmasının olumlu adımlar olduğunu söyledi. Durbakayım, söz konusu teşviklerin satışa hemen etkisi olmadığını belirterek, "Herkes referandumu bekliyordu. Nitekim referandumdan hemen sonra cumhurbaşkanlığı sisteminin kabul edilmesi ve istikrarın devam edeceğinin görülmesiyle 14 gün içerisinde bir aylık satış gerçekleşti. Hem istikrar hem de yabancıya KDV muafiyeti nisandaki satışın temelini oluşturdu" diye konuştu.

Teşvikler Sonuç Veriyor
SUR Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas da, nisan ayındaki konut satışlarından memnun olduklarını ve bu yıl sonunda toplam satışlarda rekor beklediklerini bildirdi. Nisan ayı satışlarındaki artışın büyük ölçüde birinci dereceden kaynaklığını belirten Elmas, şöyle devam etti: "Hükümetimizin teşvikleri sonuç vermeye başladı ve ilk kez yabancıya satış geçen yıla göre artış gösterdi. Yaban cıya satışta İstanbul ve Antalya ilk sıralarda yer aldı. Önümüzdeki aylarda geliştireceğimiz projeler ve yapacağımız pazarlama faaliyetle riyle birlikte yabancıya satışın daha fazla artacağını düşünüyoruz."

Yatırımcı Hareketlendi
Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt da, referandum sonrası yabancı yatırımcının Türkiye'ye yöneldiğini belirterek, ekonomideki iyiye gidişin yabancı ve yerli yatırımcıyı harekete geçirdiğini bildirdi.

Akşam Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181