Ruslar vazgeçmedi konutta rekor geldi
Türkiye ile Rusya arasındaki gerginlikten gayrimenkul sektörünün şu ana kadar etkilenmediğini ortaya çıktı. Ruslara konut satışının devam ettiğini söyleyen Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, Rus hükümetinden çekinen Rusların Türkiye'deki konutlarının satışını yine Rus vatandaşlarına yaptıklarını belirtti. 2015'in ocak-kasım döneminde Türkiye'de yabancılara satılan konutun yaklaşık % 10'unu Rusların aldığını kaydeden Karataş, şöyle dedi: “Yani Ruslar 'biz Antalya'dan vazgeçtik, artık buradan gidiyoruz' demediler. Rus hükümetinden çekinen Rusların da gayrimenkullerinden vazgeçmediklerini, ancak gelebilecek baskılara karşı daire satışı yapacaklarsa bu satışı yine Rus vatandaşlarına yaptıklarını görüyoruz.”

EN ÇOK ALMANLARIN EVİ VAR
Yabancıya konut satışında uzun yıllar birinciliği elinde bulunduran Antalya'nın bu yıl liderliği İstanbul'a kaptırdığını kaydeden Karataş, kentte en fazla konut alan milletin ise Almanlar olduğunu söyledi. Almanların ardından Rus, Irak, İngiliz ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelenlerin konut satın aldığını ifade eden Karataş, önümüzdeki süreçte Ortadoğu, İran ve Arap ülkelerinden ilginin süreceğini düşündüğünü dile getirdi.

Yabancılara satış 23 bine yaklaştı
Yabancılara konut satışı geçen yıl 22 bin 830'a ulaşırken, bu rakamın yarısından fazlasını Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt, Rusya ve İngiltere vatandaşlarına yönelik satışlar oluşturdu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yabancıların Türkiye'den satın aldığı konut adedi 2015'de, bir önceki yıla kıyasla % 20,4 artarak 22 bin 830'a çıktı. Yabancılara geçen yıl satılan 22 bin 830 konutun, 7 bin 493'ü İstanbul, 6 bin 72'si Antalya ve bin 501'i Bursa'da bulunuyor.

TRABZON 2015'İN LİDERİ
2014'te yabancılara sadece 225 konutun satıldığı Trabzon'da geçen yıl 778 konutun satılması dikkati çekerken, 2015'de yıllık bazda en fazla artışın yaşandığı il yüzde 246 ile yine Trabzon oldu.

2016'da artış sürer
Konut satışlarında elde edilen rekoru değerlendiren Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Melih Tavukçuoğlu, 2016 yılında da konut satışlarının artarak devam etmesini beklediklerini dile getirdi. İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım da, 2015 yılı konut satışlarındaki rekorun beklentileriyle uyuştuğunu söyledi.

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Başkan Yardımcısı Haluk Sur, konut pazarının gayrimenkul sektörünün en önemli alt segmentlerinden biri olduğunu dile getirerek, “Türkiye'de büyüyen orta sınıf, konut sektörünün yenilenme ihtiyacı, nüfus artış hızı ve artan göçün yanında şehirleşmenin ve alt yapı çalışmalarının devam ediyor olması, kentsel dönüşüm ihtiyacı gibi hususlar gayrimenkul sektörünün temel dinamiklerini etkiliyor. Bu nedenle konut satışının 2015'de bir önceki yıla göre % 10,6 artması sürpriz değil” dedi.

İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa da, 2015'teki olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin gelişen ülkelere nazaran daha yüksek büyüdüğüne dikkat çekti.

Beklenen satış rekoru
Konut satış rakamları 2015'te de artmaya devam etti. Geçen yıl yüzde 10,6 artışla 1 milyon 289 bin 320'ye ulaşan konut satış adedinde Cumhuriyet tarihinin satış rekoru kırıldı. TÜİK'in açıkladığı konut satış istatistiklerine göre konut satışlarında, İstanbul 239 bin 767 ile en yüksek payı alırken onu 146 bin 537 konut satışıyla Ankara, 77 bin 796 konut satışıyla İzmir izledi. Konut satış rakamları son 2 yılda sırasıyla 1 milyon 165 bin 381 ve 1 milyon 289 bin 320 şeklinde gerçekleşti. 

Yeni Şafak

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181