'Satışlar son çeyrekte katlanarak artacaktır'!
Türkiye genelinde temmuzda 115 bin 869 konut satıldı. Geçen ay satılan konut sayısı, bir önceki aya göre yüzde 18.7, darbe girişiminin yaşandığı ay olan Temmuz 2016 dönemini yansıtan geçen yılın aynı ayma göre ise yüzde 42.4 artış kaydetti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Temmuzda konut satışı Nisan 2015'ten bu yana en hızlı yükselişi yansıtırken, geçmişe dönük temmuz aylarına bakıldığında da son yılların en yüksek satış rakamı gerçekleşmiş oldu.

Hızlı geçen temmuz ayından sonra ağustos ayının, uzun bayram tatili ve eylül ayında kampanyaların başlayacak olması nedeniyle durgun geçmesi bekleniyor. Ancak temmuzda hızlanan artışlar kampanyaların sürükleyeceği son çeyrek performansıyla birlikte yılın rekorla kapatılabileceğinin işareti olarak görülüyor. Nitekim ilk 7 aylık satışlar da geçen yıla göre 58 bin adetlik artışla 770 bine ulaştı. Konut satışlarında 2016'da bir önceki yıla göre yüzde 4 artış göstererek 1 milyon 341 bin adetle tüm zamanların rekoru kırılmıştı. Rekor gelmesi için son 5 ayda 571 bin adetlik satışın geçilmesi gerekiyor. Bunun için de kampanyalar da devreye gireceği düşünüldüğünde aylık ortalama 114 bin adetlik satışın yani temmuz seyiyesinin yakalanması yeterli olacak.

İSTANBUL YÜZDE 15 PAYLA İLK SIRADA
Konut satışında en yüksek payı 18 bin 83 konutla (yüzde 15.6) İstanbul aldı. Satış sayılarına göre İstanbulu, 11 bin 669 konut satışıyla (yüzde 10.1) Ankara, 6 bin 509 konut satışıyla (yüzde 5.6) İzmir izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller ise 8 konutla Ardahan, 17 konutla Hakkâri ve 41 konutla Şırnak olarak kayıtlara geçti.

GEÇEN YIL KAMPANYALAR AYDA 130 BİN ADEDE TAŞIMIŞTI
Emlak Konut GYO'nun öncülüğünde başlatılan ve daha sonra markalı konut üreticilerinin katıldığı uzun vadede düşük vade farkıyla konut sahibi olma imkânı veren kampanyaların etkisi geçen yıl rekorda büyük rol oynamıştı.

Ağustos ayında başlayan kampanya sektöre büyük ivme kazandırdı ve ekim kasım aylarında 130 bini geçen konut satış rakamlarına ulaşıldı. Konut satışları 2016'da bir önceki yıla göre yüzde 4 artış göstererek 1 milyon 341 bine ulaştı ve tüm zamanların rekoru kırıldı.

53 bin 949 konut ilk defa satıldı
Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 42,6 artarak 53 bin 949 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 46,6 olarak belirlendi. ilk satışlarda istanbul 8 bin 526 konut satışıyla en yüksek paya (yüzde 15.8) sahip olurken, istanbul'u 4 bin 172 konut satışıyla Ankara ve 2 bin 611 konut satışıyla izmir izledi, ikinci el konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 42.3 artışla 61 bin 920 olarak gerçekleşti.


Kredili satışlar yüzde 62 arttı
Türkiye genelinde ipotekli konut satışları temmuzda, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 62.4 artarak 38 bin 575'e yükseldi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışın payı yüzde 33.3 olarak gerçekleşti. ipotekli satışlarda istanbul 6 bin 556 konut satışı ve yüzde 17 payla ilk sırayı aldı. Toplam konut satışlarında ipotekli satış payının en yüksek olduğu ilin yüzde 49.3 ile Artvin olduğu görüldü. Diğer konut satışlarında istanbul 11 bin 527 konut satışı ve yüzde 14.9 payla ilk sıraya yerleşti, istanbuldaki toplam konut satışları içinde diğer satışların payı yüzde 63.7 oldu. Ankara 7 bin 58 diğer konut satışıyla ikinci sırada yer alırken, bu ili 4 bin 98 konut satışıyla izmir izledi. Diğer konut satışının en az olduğu il 6 konut ile Ardahan olarak belirlendi.

'Satışlar son çeyrekte katlanarak artacaktır'
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, geçen yıl yaşanan olaylar nedeniyle söz konusu artışın göreceli olduğunun söylenebileceğini ancak resmin tamamına bakıldığında bu artışın 2017'ye yeni bir rekor getireceğini söyledi.

Bu yılın 7 ayındaki satış rakamının, 2013'ten bu yana gerçekleşen en yüksek seviye olduğunu vurgulayan Durbakayım, bu artış eğiliminin yılın son çeyreğinde katlanarak artmasını beklediklerini kaydetti. Nazmi Durbakayım, "Sektör eylül ayı ile birlikte büyük bir sıçrama yapabilir" diye konuştu. 

Yıl sonuna kadar ciddi ivme olacak
Demir Grup Başkanı Hamit Demir, temmuz ayındaki artışın yıl sonuna kadar ciddi bir ivme kazanacağını düşündüklerini ifade ederek, "Özellikle yaz tatilinin sona ermesi ve okulların açılmasıyla birlikte artan kampanyaların da katkısıyla sektörümüzde giderek artış gösteren rakamlardan bahsedebiliriz" dedi.

Hem satış hem de ruhsatta rekor gelir
Sur Yapı Başkanı Altan Elmas ise yılbaşından bu yana her ay artan satışlarla gerek sektörün gerekse hükümetin çalışmalarının meyvesinin alındığını belirterek "2017 sonunda sektörde hem satışlarda hem ruhsatlarda yine bir rekora imza atılacağı kanaatindeyiz. Konut sektörü olarak üretmeye devam edeceğiz" dedi. 

Habertürk Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181