Şehir Hastaneleri konut fiyatlarını arttırıyor!
Sağlık Bakanlığı'nın geliştirdiği Kamu-Özel İşbirliği (PPP) modeliyle şehir hastaneleriatağına kalkan Türkiye'nin bu hamlesi Anadolu'daki bazı şehirlerin gayrimenkul piyasasını coşturdu. Hastanelerin temellerinin atılması bile Anadolu şehirlerindeki arsa fiyatlarında iki kata kadar varan artışlar getirirken, bu şehirlerin yapısal anlamda yenilenmesi için de önemli bir fırsat oldu. Şehir hastanelerinin gayrimenkulde ortaya çıkardığı bu hareketin markalı konut üreticilerini İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'nın dışında Anadolu'nun diğer bölgelerine de kaydırması bekleniyor.

ÇEVRESİNİ DÖNÜŞTÜRÜYOR
Modern mimarileriyle ön plana çıkan şehir hastaneleri, bulundukları yerlerin yeniden yapılanması için de olumlu fırsat yaratıyor. Hastane çevresinde bulunan eski binalar yerlerini modern yapılara bırakıyor. Bu hem planlı şehircilik hem de depreme dayanıklı yeni yapı stokunun hayata geçirilmesi anlamına geliyor. Artık özel hastaneler gibi konumlanan ve birçok bölümü içeren şehir hastaneleri, çevre illerden de tedavi amaçlı vatandaşların akınına uğruyor. Mart ayında hizmete giren Isparta Şehir Hastanesi gibi hastanelerde bunun ilk işaretleri görüldü. Bu da gelecek yıllarda burada önemli bir yapı stokunun bulunmasını zorunlu kılacak.

ARSA DEĞERİ İKİYE KATLANDI
Şehir hastanelerinin temellerinin atılmasıyla birlikte çevre arsalarda fiyatlar iki katına çıkıyor. Örneğin, Eskişehir'de metrekare birim fiyatları 3 bin 500 TL'ye kadar çıktı. Öte yandan bölgede konut yapan müteahhitler de şimdiden 2 katlı olan kat izinlerinin artırılmasını istemeye başladı.

METREKARESİ 5 BİNE ÇIKTI
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, Ankara Etlik Şehir Hastanesi'nin bulunduğu bölgede genellikle sağlık alanlarının ve kamu binalarının bulunduğunu belirterek, "Fiyatlara bakıldığında 2016'da metrekaresi 4 bin ila 4 bin 500 TL civarında olan satışlar 2017'de yaklaşık yüzde 10'luk bir artışla 5 bin liraya yükseldi" diye konuştu. 2015'te başlayan hastane inşaatının 2018'de biteceğini dile getiren Maya, "Bölge ve çevresinde yer alan Aşağıeğlence Mahallesi'nde konut fiyatlarına bakıldığında 2016'da metrekaresi bin 750 ila 2 bin lira civarında olan satışların şimdiden 2 bin 500 liraya çıktığı görülüyor" dedi.



Sağlık Bakanlığı bu model ile 31 sağlık kampusu kurmayı hedefliyor. Şu anda 21 projenin sözleşmesi imzalanmış durumda. Hazırlık sürecinde ise 10 proje bulunuyor. 

Sabah

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181