Sektör son dönemde butik projelere yöneldi!
Türkiye’de şehirleşme çalışmaları kapsamında her yıl binlerce konut üretiliyor. Son 15 yılda tüketicilerini taleplerindeki değişim nedeniyle sosyal donatılara sahip lüks konutlara yönelim arttı. Birçok farklı sektörden yeni yatırımcılar da inşaat sektörüne girerek konut ve karma proje üretmeye başladılar. İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir, Bursa ve Denizli gibi gelişen kentlerde birbiri ardına projeler geliştirildi. Bu süreçte İstanbul’da en ucuz metrekare satış fiyatı 2 bin 750 TL’ler seviyesine ulaştı. Konut fiyatlarının tüketicinin alım gücünün üzerine çıkmasıyla birlikte 240 ay vadelere, 60 ay sıfır faizle satışı kadar kampanyalar düzenlenmeye başladı. Ancak bu kampanyalar da orta ve alt grubun alım gücüne hitap edemiyor. Alım gücünün giderek azalmasıyla satış sorunu da gündeme geliyor. Sektörde artan rekabet, arsa bulma sorunu ve çürük yapıların dönüşümüne ihtiyaç duyulması gibi sebeplerden son dönemde butik projelere yönelim başladı. Bir dönem bin ve üzeri konuttan oluşan projeler, dev siteler üretmek modayken günümüzde daha küçük çaplı projelere yönelme söz konusu. Mesa’dan Ant Yapı’ya Ege Yapı’dan Ferko’dan Nurol GYO’ya kadar markalı konut üreticileri önümüzdeki dönemde büyük çaplı projeler üretmek yerine 400 konutu aşmayan projeler geliştirme yolunu izleyecek.

Rekabetin etkisi büyük
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, sektörde artan rekabetin, arsa bulma sorununun şirketleri daha küçük çaplı projeler üretmeye yönlendirdiğini söylüyor. Günümüzde artan fiyatların yatırımcıyı zorlar hale geldiğine dikkat çeken Maya, “Yatırımcı artık ne isteyip ne istemediğini iyi biliyor. Artık içinde kayboldukları büyük projelerden sıkılmış durumdalar. İnsanlar için ilgi çekici, ek tatlandırıcılar içeren projeler üretilmesi başarıyı getiriyor” diyor.

Büyük çaplı proje üretip satmanın geçtiğimiz yıllara göre giderek zorlaştığına dikkat çeken Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, önümüzdeki dönemde 400 konutu aşmayan daha butik projelere yöneldiklerini söylüyor.

Kartal ve Kadıköy aksında deniz gören alanlarda yeni projeler üretmek üzere çalışmalar yürüttüklerini belirten Boysanoğlu, “İstanbul’da boş arsa bulmak artık çok zorlaştı. Bu nedenle önümüzdeki dönemde ister istemez butik projelere yönelim gözlenecek. Büyük projeler Kayaşehir, Büyükçekmece gibi kentin yeni gelişim akslarında üretilebiliyor” diyor.

Konut Üreticileri Derneği (KONUTDER) Onursal Başkanı Ömer Faruk Çelik, kimi üreticilerin zaman zaman büyük çaplı projeler üretmek yerine daha küçük çaplı projelere yönelebileceğini söylüyor. İstanbul’da arsa bulma sorununun bu eğilimin en önemli sebeplerinden biri olduğuna işaret eden Çelik, “Kayaşehir, Kurtköy gibi arsa stoku bulunan bölgelerde büyük çaplı projeler üreten müteahhitlerimiz de olacaktır. Kimi markalar da bir dönem büyük projelerle hızlı hareket edip bir dönem de yavaşlamayı tercih edebilirler” diyor.

Odak kentsel dönüşüm
İstanbul’un kent merkezinde kalan arasalar ve son fabrika binaları da birbiri ardına konut, rezidans, otel ya da karma projelere dönüştürüldü. Bundan sonraki süreçte kent merkezinde dönüşümle yol alınması hedefleniyor. Bu süreçte Etiler, Nişantaşı, Bağdat Caddesi gibi semtler öne çıkarken, önümüzdeki dönemde Üsküdar, Ümraniye, Beykoz ve Gaziosmanpaşa semtlerinde dönüşümün hız kazanması bekleniyor.
İstanbul’un merkezi semtlerinde geliştirdiği dönüşüm çalışmaları ile ünlenen Nef, önümüzdeki dönemde de bu çalışmalarına hız verecek. Markanın Okmeydanı başta olmak üzere birçok semtte dönüşüm projeleri konusunda hazırlığı bulunuyor. Üsküdar, Ümraniye, Beykoz ve Gaziosmanpaşa gibi semtlerde kurdukları kentsel dönüşüm ofisleri ile çalışmalar yürüttüklerini belirten Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, “Daha önce yaptığımız kentsel dönüşüm çalışmaları nedeniyle insanlar bize güven duyuyorlar. Bize dönüşüm yapmamız için gelen birçok malik var. Kentsel dönüşüm ofislerimiz aracılığı ile çalışmalarımızı yürütüyoruz. Önümüzdeki dönemde yeni kentsel dönüşüm projelerine imza atabiliriz” diyor.

Önümüzdeki dönemde butik projeler üretmeyi planlayan şirketlerden biri de Mint. Mint Yönetim kurulu Başkanı Sefer Altıoğlu, Büyükdere Caddesi ile Haliç Cendere aksında kalan metro ve metrobüs hatlarına yakın bölgelerde yılda ortalama 750 konut üretimi gerçekleştirme hedeflediklerini söylüyor. Az sayıda konut üretmenin satış risklerini de azalttığına dikkat çeken Altıoğlu, “Kent merkezinde ulaşımı kolay bölgelere üretilen konutlar daha hızlı satılıyor. Önümüzdeki 15 yıl içinde 11 bin konutu dönüştürerek 2 milyar dolarlık bir iş hacmi oluşturmayı hedefliyoruz” diyor.

Göktürk-Kemerburgaz öne çıkıyor
Butik proje üretmek isteyen şirketlerin daha çok ulaşımı gelişen bölgelere ya da kent merkezinde kentsel dönüşüm bölgelerine yöneldikleri görülüyor. Çünkü bu bölgelerde yapılan projelerin satışı ve kiralaması da kolay oluyor.

Üçüncü Havalimanı ve Üçüncü Köprü’nün etkisi ile öne çıkan Göktürk-Kemerburgaz bölgesinde proje geliştirmek üzere yer arayışında olduklarını belirten Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Okay,“Göktürk-Kemerburgaz bölgesinin İstanbul’un yıldızı parlayan bölgelerinden biri. Önümüzdeki dönemde bölge daha da değerlenecek. Biz de burada bir proje geliştirmeyi istiyoruz. Butik projelerin geliştirildiği bölgede yer arayışlarımız sürüyor” diyor.

Özak GYO Genel Müdürü Fatih Keresteci ise Göktürk’te yer alan 17 dönümlük arazilerinde 150 üniteli bir konut projesi geliştirmeyi planladıklarını söylüyor.

Eyüp Belediyesi’ne bağlı olan bölgede 2B arazilerinin imara açıldığına işaret eden Fatih Keresteci, “Eyüp Belediyesi 2B arazilerinin imara açılması için çalışmalara başladı. Bölgedeki 2B arazilerinin 2018 başı gibi imara açılması bekleniyor. Bu çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte biz de projemize başlayacağız” diyor.
 
Neden butik projeye yöneldiler?
Butik projelere yönelmenin en önemli nedenlerinden biri konut fiyatlarının çok yükselmesi nedeniyle satışların zorlaşması.
Bu süreçte özellikle İstanbul’da büyük çaplı proje üretmek için yeterince geniş arsa stokunun bulunmayışı.
Yeni proje üretim aşamasında öne çıkan kentsel dönüşüm projelerinde geniş arsa toplamanın zor olması.

İndergi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181