Sektör "Tünel geçtiği her yere değer katacak" dedi!
İstanbul'un iki yakası arasındaki 100 dakikalık mesafeyi 15 dakikaya indirecek, günlük ortalama 100 binin üzerinde aracın kullanacağı tünel, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla hizmete açıldı. Depremden etkilenmeyecek, üstün güvenlik özellikleriyle sığmak olarak da kullanılabilecek mega proje, şehrin iki yakasına da şimdiden adeta cansuyu oldu. Tünelin giriş ve çıkışlarına yakın bölgelerde gayrimenkul fiyatları son 1 yılda yüzde 40'a yakın arttı.

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, ulaşım projelerinin konut fiyatlarını her zaman artırdığını belirterek, özellikle mega olarak tabir edilen Avrasya Tüneli gibi projelerin bölgelerindeki evlere değer kazandırdığını söyledi. Maya, "Avrasya Tüneli projesinden etkilenen bölgeler Asya yakasında D-100 karayolunun Göztepe-Harem arasında kalan kısmının etrafında konumlu, Üsküdar'a bağlı Acıbadem, Koşuyolu ve Ünalan ile Kadıköy'e bağlı Hasanpaşa ve Merdivenköy mahalleleri, Avrupa yakasında ise Fatih ilçesine bağlı Cankurtaran, Yenikapı ve Yedikule mahalleleri ile Zeytinburnu ilçesinin sahil kesimi dedi.

KİRALAR YÜZDE 40 ARTTI
Son bir yılda proje güzergâhmdaki bölgelerde yer alan konut fiyatlarında ve kira değerlerinde yüzde 40'lara varan oranlarda artış yaşandığını dile getiren Maya, ortalama artışın ise yüzde 30 civarında olduğunu kaydetti. Maya, Anadolu yakasında değer artışının en fazla olduğu bölgelerin Merdivenköy, Koşuyolu ve Acıbadem olduğunun altını çizdi. Koşuyolu ve Acıbadem'de metrekare fiyatlarının 4 bin ila 6 bin lira aralığından 5 bin 500 ila 7 bin 500 lira aralığına yükseldiğini söyleyen Maya, bölgedeki ortalama artışın ise yüzde 30 olduğu bilgisini verdi. Maya, söz konusu bölgede metrekare kiralama fiyatlarının ise 15-20 liradan 18-25 lira civarına yükseldiğini bildirdi.

Maya, Hasanpaşa'da 3-4 bin lira olan metrekare satış fiyatlarının 3 bin 500-4 bin 500 TL aralığına yükseldiğini ve artış oranının bölge genelinde yüzde 14 olduğunu belirtti. Maya, 2010 yılında Zeytinburnu'nda metrekare fiyatlarının bin 250 ile bin 500 lira arasında değiştiğini, bu rakamın 2016'da 4-5 bin lira aralığına yükseldiğini belirterek, markalı konut projelerinde 10-15 bin lira arasında değiştiğini bildirdi. Maya, Acıbadem'de konut fiyatlarının ise 2-3 bin liradan geçen yıl 5 bin 500-7 bin 500 liraya çıktığını belirtti.

Geçtiği yeri uçuracak
Avrasya Tüneli'nin 5'inci köprü olduğunun altını çizen Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, "Marmaray'la ciddi anlamda fiyat artışlarının yaşandığı Zeytinburnu-Kazlıçeşme aksı Avrasya Tüneli'yle değerine daha fazla değer katacak" dedi. Akbalık, "İnsan hayatında en önemli şey zaman. Normalde Ataşehir'e en az 1.5 saatte gidilebilirken bundan sonra 15 dakikada geçilebilecek. Bundan daha büyük bir lüks yoktur" dedi. Akbalık, "Su geçtiği heryeri güzelleştirir. Etrafındaki toprak değerlenir, verim kazanır. Avrasya Tüneli'ni de böyle görüyorum" diye konuştu.

Avrasya Tüneli gurur kaynağımız
MEGA ulaşım projelerinin bölgelerin değerlenmesinde çok büyük etkisi olduğunun altını çizen Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, Avrasya Tüneli'nin her iki yakanın da değerini katlayacağını vurguladı. Elmas, "Anadolu yakasında Sadece Üsküdar, Koşuyolu ve Acıbadem değil, Ümraniye de Kartal da değerlenecek. Mega projeler Türkiye'nin enerjisini de yükseltiyor. Avrasya Tüneli ülkemize moral ve motivasyon veren gurur kaynağımızdır" ifadelerini kullandı.

Yüzde 41'lik artış
AvrasyaTüneli'nin en yüksek etkisinin görüldüğü yerlerin başında Merdivenköy'ün geldiğini belirten Makbule Yönel Maya, "Projenin etkisiyle son biryılda artış yüzde 41'e ulaşmış durumda. Bu mahallede 2015in sonunda 3 bin 500 ile 4 bin 500 TL arasında değişen metrekare satış fiyatları şu anda 5 bin ila 6 bin 300 lira aralığında" dedi. Bölgede kira fiyatlarının ise 15-20 lira aralığından 18-25 liraya ulaştığını kaydeden Maya, şöyle devam etti: "Yedikule'de 2 bin-3 bin 500 lira aralığındaki fiyatlar ortalama yüzde 36 artışla 3 bin-4 bin 500 lira civarına ulaşırken, Zeytinburnu'nda projeye yakın mahallelerde 3-4- bin liradan ortalama yüzde 30'luk artışla 4-5 bin lira aralığına yükseldi. Yine projenin yakın olduğu Zeytinburnu mahallelerinde metrekare kira fiyatları 10-15 Liradan 12-18 lira aralığına yükseldi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Misafir 7 yıl önce

Kiraların artmasının ne gibi bir faydası var gariban kiracılara acaba? Trafik derdi azalacak, yakıt masrafı düşecek vs anlamlı, ama konuta can suyu olacak demek çok mantıklı değil. Olsa olsa zenginin zenginliğini artıracak denilebilir.

banner182

banner181