Sektörün patronları yabancıya konut satış rakamlarını yorumladı!
Türkiye'ye yönelik olumsuz algı çalışmaları yabancıların yatırım iştahını kapatmadı. Gayrimenkul'de alımlarını sürdüren yabancılar. Eylül alımlarını gecen yılın aynı ayına göre yüzde 75 artırdı. Satış ofislerinde de yabancı trafiği hızlandı. Müteahhitler, sektöre yüklü miktarda para getiren yabancılardan proje ortaklık talepleri de alıyor.

Türkiye genelinde son dönemlerde konut satışlarında yeni bir hareketlilik başladı. Bunda sektöre yönelik verilen teşviklerin yanısıra yabancı ilgisi de etkili oldu. Son bir yıllık sürede Türkiye'den konut alan yabancı yatırımcılar bu yılın Eylül ayında Türkiye'den 2 bin 236 adet konut aldı. Rakam bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 75 arttı. Geçen yıl Ocak-Eylül döneminde yabancılara yapılan toplam konut satışı da 13 bin 210 adetten bu yılın aynı döneminde 15 bin 241 adete çıktı. Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO'su Özen Kuzu, yabancılara yapılan konut satışlarında, Eylül 2017'de ilk sırayı 797 konut satışı ile İstanbul'un aldığını söyledi.

GÜVENİN GÖSTERGESİ
Bu gelişmelerin ülke ekonomisi adına oldukça sevindirici olduğunu belirten Kuzu, "Rakamlardan da görüyoruz ki emlak sektörü ülke ekonomimiz için güvenli bir liman. Konut satış rakamlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 28,8 oranında artması gayrimenkul sektörünün ne kadar güvenli bir yatırım aracı olduğunun kanıtı. Sektör temsilcileri olarak 2017 sonuna kadar konut satış rakamlarının bir önceki yıla göre artacağından oldukça umutluyuz" değerlendirmesi yaptı.

Getirisiyle cazip 
Konut yatırımının cazibesini koruduğunu belirten Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, yabancıların da bu cazibeyi bildiğini söyledi. Türkiye'den konut alan yabancıların hanelerine karyazdığını aktaran Özyurt, "Bu nedenle yabancıya konut satışı artarak devam ediyor. Konut, her zaman daha fazla getirişi olan güvenli bir liman. Bunu bilen yatırımcı yatırımını sürdürüyor. Önümüzdeki aylarda da alımların devam etmesini bekliyoruz" ifalerini kullandı.


DESTEKLER ETKİLİ
Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu da satış ofislerinde yabancı alıcı trafiğinin arttığını aktardı. Özellikle İstanbul'da geçen yılın aynı dönemine göre yabancıya konut satışında yüzde 6o'lik bir artış olduğunu belirten Tavukçuoğlu, "Yabancıya yapılan KDV indirimi ve 1 milyon doların üzerinde gayrimenkul satın alan yabancıya vatandaşlık hakkı verilmesi de satışlara olumlu etki etti" dedi.

YILI REKORLA KAPATIRIZ
Yabancıya yapılan satışın yanısıra Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısında da artış yaşandı. Yeni konut satışındaki artışın da önemli olduğuna vurgu yapan Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Halit Demir, "Yeni konut satışı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37.4 artarak 70 bini aştı. İçerisinde bulunduğumuz kampanya döneminin etkisiyle bu yöndeki yükselişin önümüzdeki yılı da içerisine alarak devam edeceğini düşünüyoruz. Türkiye gayrimenkul ve inşaattaki üstün gücünü tüm dünyaya kanıtlamaya başladı" şeklinde konuştu.

Patronların hedefi ve umudu arttı

Atmaca Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Adem Atmaca: 2018 için de umut veren bir tablo çiziyor. Şimdiden, önümüzdeki yılın hareketli geçeceğini söyleyebiliriz.
Ilgın İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Bucak: Sadece Eylül ayında yaşanan yüzde 28.8'lik artış, satışlarda zirveye ulaştığımızın çok açık bir göstergesini oluşturuyor.
Kar Group Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Üçüncü: Yukarı yönlü ivme güvenin göstergesi. Biz de Türkiye'ye olan güvenimizin göstergesi olarak yeni yatırımları hayata geçiriyoruz.
Bahas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdüssamet Bahadır: Ülkemizin gücüne ve potansiyeline inanıyoruz. Yatırımlarımıza ara vermeden devam edeceğiz. 
Yapıen İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Celal Koçer: Rakamlardaki artış, projelerimize yönelik taleplere de artış olarak yansıyor.
216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar: Konut sektörü daha uzun yıllar üretmeye ve istihdam sağlamaya devam edecek. Konut alacaklar bu dönemi kaçırmamalı. 
Sefa İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Sefa Öztürk: İnşaat sektörü 2017 yılında da büyümesine hız kesmeden devam edecek. 
Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal: Bu sene hem yerliye hem yabancıya konut satışında rekor kırarız. 
Hasanoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Hasanoğlu: Ekonomi iç ve dış dinamiklerden kaynaklanan dalgalanmalardan etkilense de sektör büyümesini sürdürecek.

Yeni Şafak Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181