Semte göre tapu harcı!
TBMM’de görüşülmesine başlanan yeni torba yasada, geçen yıl 1.3 milyon adedi aşarak satış rekoru kıran konut sektörünü ilgilendiren 3 önemli düzenleme bulunuyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal yeni uygulamalardan birinin, yabancılar için getirilen KDV istisnası olduğunu söyledi. Ağbal, yabancı kişi veya şirketin, konut veya iş yeri alması durumunda KDV ödemeyeceğini belirtti.

Vatan'ın haberine göre, diğer uygulamayla farklı sözleşmelere farklı oranlarda damga vergisinin de uygulanabileceğini belirten Ağbal, şöyle devam etti:

“Gayrimenkul piyasasına yönelik diğer düzenleme de tapu harcına yönelik. Gayrimenkul satışlarında tapu harcı, alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı yüzde 2 oranında tahsil edilmektedir. Bu teklifle Bakanlar Kurulu’na yetki alıyoruz. Bu çerçevede, gayrimenkullerin türleri, gayrimenkul sertifikası karşılığı edinimi, sınıfları, büyüklükleri, bulunduğu yer ve vergi değerleri itibarıyla farklı oranlar tespit edebileceğiz. Ayrıca büyükşehir veya diğer illerde gayrimenkullerin bulunduğu yere, büyüklüklerine, binanın birinci sınıf veya lüks olup olmamasına veya katma değer vergisinde uyguladığımız gibi arsanın birim metre kare emlak vergi değerine göre farklı oranlarda harç alınmasına imkan sağlamış olacağız.”

20 BİN LİRA AZ ÖDEYECEK
Ağbal, teklifle uyumlu mükellefe vergi indirimi konusunun da Meclisin gündemine geldiğini belirterek, şunları söyledi: “İndirimi ‘karnesi pekiyi’ olan mükelleflerimize vereceğiz. Şartları taşıyan bir kurumlar vergisi mükellefi, kurumlar vergisi beyannamesi üzerinden hesaplanan örneğin 400 bin lira verginin yüzde 5’lik kısmını ödemeyecek. Yani vergisini 20 bin lira daha az ödemiş olacak.”

NTV

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181