"Senede 500 bin konutu değiştirmeyi planlıyoruz"!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, bir dizi programa katılmak için bulunduğu Kayseri'de Eruzurum Atatürk Üniversitesi Mezunları tarafından düzenlenen MTTB Platformu Kayseri Buluşmasına katıldı. Program öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Özhaseki, geçtiğimiz günlerde Ege Denizi'nde meydana gelen depreme ilişkin açıklamalarda bulundu. Yaşanan doğal afetelerde bireysel olarak alınması gereken önlemlere değinen Özhaseki, "Dünyada son yüzyıl içinde yaşanan tabiata zarar veren olaylarda iklim değişiklikleri bir gerçeklik olarak duruyor. Dünya üzerindeki dengelerin bozulması bir takım felaketleri de beraberinde getiriyor. Aşırı betonlaşmanın ortaya koyduğu gerçeklik de tüm bunları artırıyor. Bunları engelleyebilirle imkanımız var. Alınacak önlemlerle bunun önüne geçebiliriz. Türkiye'nin bulunduğu coğrafi konum ve ortam depremsellik konusunda çok sağlam bir zemin üzerinde bulunmadığını ortaya koyuyor. Anadolu coğrafyasının yüzde 71'inin deprem bölgesinde olduğu bir gerçek. İnsanların canını alan deprem değil, kötü yapılaşmadır. İnsanoğlunun kendi yaptıklarıdır. Deprem gerçeğini bilerek hareket edersek, buna uygun bir model ortaya koyabilirsek can kayıpları olmadan depremleri atlatırız. 1999 yılında çıkan yönetmelik de binaların daha sağlam hale getirilmesi için çıkarıldı. Ancak bir taraftan vatandaşın kaçak yapı arzusu ve ısrarı diğer taraftan da bazı belediyelerin buna göz yumması gibi faktörler bir araya geldiği zaman bu tür yapılaşmalar ortaya çıkıyor. Halbuki durum böyle olmasa depremin olduğu yerde insanlar evlerinden çıkmayacak. Yönetmeliğe uygun hareket edilmeyince bir depremde herkes kaçacak bir yer arıyor" diye konuştu.

"SENEDE 500 BİN KONUTU DEĞİŞTİRMEYİ PLANLIYORUZ"
Depreme karşı alınacak önlemler konusunda "kentsel dönüşüm" vurgusu yapan Bakan Özhaseki, bu konudaki hazırlıklarının son aşamaya geldiğini ve yakında yasalaşarak çalışmaların başlayacağını açıkladı. 1999 depremi öncesinde yapılan 7.5 milyon yapı stoğunun büyük bölümünün depreme dayanıksız olduğunu dile getiren Bakan Özhaseki, bu yapıların tamamının değiştirilmesinin hedeflendiğini söyledi. Özhaseki, "Senede 500 bin konutu değiştirmek üzere yeniden inşa etmeyi planlıyoruz. 10-15 sene içinde Türkiye'deki yapı stoğu depreme dayanıklı hale gelecek. Bakanlar Kurulunda sunumumuzu yaptık, herkesin de desteğini aldık bu konuda. Önümüzdeki günlerde icraata başlayacağız" açıklamalarını yaptı.

"EGE'NİN RİSKLİ OLDUĞUNU BİLİYORUZ"
Ege Denizi'nde meydana gelen depremin ardından bölgedeki yapılaşma konusuna da dikkat edilmesi gerektiğini belirten Bakan Özhaseki, "Ege denizinin depremsellik açısından riskli olduğunu biliyoruz. O bölgelerde yapılaşma izni de sınırlı tutuluyor. Eğer belediyeler bunu delerse sorun yaşanıyor ancak böyle bir durum olmazsa tehdit oluşturmuyor. Şiddeti 6'nın üzerinde olan bir deprem yaşandı. Allah'tan bir can kaybı olmadı. O bölgelerde depremlerin bundan sonra da olabileceğini bilmemiz lazım. Belediye başkanı arkadaşlarımızın yapı izni verirken bunları gözönünde bulundurmaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Ömer Faruk Şahin / Yeni Akit Ek Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181