Şimdi sıra ucuz ev seferberliğinde!
Konut sektörü son aylarda oldukça hareketli. 20 yılı bulan vade ve düşük faizle kampanya seferberliği başlatıldı. Kamudan da inşaat sektörüne destek gelince pazar canlandı. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Onursal Başkanı ve Aşçıoğlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu ise yapılan kampanya seferberliğinin yanı sıra önemli bir ihtiyacm da uygun fiyatlı konutlar olduğuna dikkat çekti. Her kesimden vatandaşı ev sahibi yapacak bir adım atılması ve ucuz ev seferberliği başlatılması gerektiğini belirten Aşçıoğlu, "Yapıyı ucuzlatmak devletin alacağı kararlara bağlı" dedi. Konut üretmininde en önemli maliyetin arsa olduğuna dikkat çeken Aşçıoğlu, "Ben işadamı olarak arsa üretemem. Kamu arsa üretirse biz de ucuza mal edip satacağız. Devletsen barınma hakkımı sağlayacaksın. Beni gecekondu yapmak zorunda bırakma. Biz az kazanmaya razıyız, bankalar çok kazansın. Önemli olan her kesimden vatandaşın alabileceği evi yapabilmek. Evde maliyetin yüzde 50'si arsa, yüzde 25 vergi harç ve diğer giderler, en fazla yüzde 25'i gerçek maliyet" dedi.

KAMU ELİYLE DÖNÜŞÜM 
Kentsel dönüşümün ağır ilerlediğini belirten Aşçıoğlu, "Dönüşüm devlet eliyle olur. Yoksa bu iş olmayacak. Şimdi kasap et derdinde koyun can derdinde. Vatandaşın evi yıkılacak, can kaybı olacakken kimse kâr peşinde olmamalı" dedi. İnşaat sektörüne sonradan katılan kişileri de eleştiren Aşçıoğlu, "Tekstilci, bakliyatçı hatta taksici inşaat yapıyor. Herkes bildiği işi yapmalı. 'Param var ben yaparım' diyenlerin durumu ortada. Bu hem şehre saygısızlık hem de insanlara haksızlık" dedi.

Dönüşüm projeleri geliştiren firmalara harç ve vergi muafiyeti tanınıyor. Aşçıoğlu, işin başında tanınan bu muafiyetin sonradan talep edildiğini belirtti ve şunları söyledi: "Ben vergi muafiyeti ile işe başladım, hesabımı buna göre yaptım. İş bitti, iskan için belediyeye gidiyorum. Bir genelge var denilerek benden harç vergi isteniyor. Ama ben bu muafiyeti göre fiyatlandırma yaptım. Şirketler de devlet sonradan vergi ister diye fiyatlarını yukarı çekiyor. Olan vatandaşa oluyor." Aşçıoğlu, önemli bir sorunun da KDV iadeleri olduğunu, alacakları için yıllarca beklediklerini söyledi.

245 MİLYON DOLAR YATIRIM
Ataköy'de 325 milyon dolar yatırımla 3 proje hayata geçirdiklerini belirten Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Üyesi Cenk Aşçıoğlu, "Yeni projemiz Selenium Retro 9'da inşaata haftaya başlacağız. Metrekaresi 9 bin liradan satışa sunulacak. 2014da bölgede metrekare satış fiyatı 5 bin 500 lirayken bugün ortalama 12 bin lira" dedi. 3 yeni proje üzerinde çalıştığını belirten Aşçıoğlu, toplam 245 milyon dolar yatırımla Sarıyer'de konut, Ataköy'de konut ve ofis, Merter'de de ticari ve ofis projesi hayata geçireceklerini söyledi. Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Üyesi İrfan Aşçıoğlu ise Beykoz ve Maslak'ta kentsel dönüşüm projesi planladıklarını kaydetti.

Gülistan Alagöz / Hürriyet Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181